Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil_I.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.59 Mб
Скачать

18. Основні законодавчі акти в галузі водного господарства

18.1. Закони України щодо використання і охорони вр

Водне законодавство України включає в себе Водний кодекс України, Постанови ВР та КМ, витяги з інших законів, що стосуються поводження із водними об’єктами. Розмістимо їх у порядку важливості:

- Конституція України. Витяги.

- Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища». Витяги.

- Постанова Верховної Ради України «Про основні напрями державної політики України в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки». Витяги.

- Водний кодекс України.

- Постанова Верховної Ради України «Про Концепцію розвитку водного господарства України».

- Земельний кодекс України. Витяги.

- Кодекс України про надра. Витяги.

- Закон України «Про меліорацію земель». Витяги.

- Роз'яснення до Закону України «Про меліорацію земель». Витяги.

- Закон України «Про питну воду та питне водопостачання». Витяги.

- Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення». Витяги

- Постанова Кабінету Міністрів України «Про Комплексну програму захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в Україні у 2001–2005 роках та прогноз до 2010 року». Витяги

- Порядок визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режим ведення господарської діяльності в них. Витяги.

- Порядок здійснення державного моніторингу вод.

- Закон України «Про місцеві державні адміністрації». Витяги.

- Кодекс України про адміністративні правопорушення. Витяги.

- Кримінальний кодекс України. Витяги.

До цього переліку додамо інші законодавчі акти та підзаконні документи, що стосуються питань раціонального використання та охорони ВР.

  1. Закон України «Про трубопровідний транспорт» (1996).

  2. Закон України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки» (2000).

3. Закон України «Про затвердження Загальнодержавної програми охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів» (2001).

4. Про затвердження Правил охорони внутрішніх морських вод і територіального моря від забруднення та засмічення (1996).

5. Про затвердження Порядку складання паспортів річок і Порядку установлення берегових смуг водних шляхів та користування ними (1997).

6. Про затвердження Порядку ведення державного водного кадастру (1996).

7. Про затвердження Порядку користування землями водного фонду (1996).

8. Про впорядкування плати за спеціальне використання прісних водних ресурсів (1996).

9. Про перелік промислових ділянок рибогосподарських водних об'єктів (їх частин) (1996).

10. Про затвердження переліку внутрішніх водних шляхів, що належать до категорії судноплавних (1996).

11. Про затвердження Порядку відшкодування збитків, завданих водокористувачам припиненням права або зміною умов спеціального водокористування (1996).

12. Про затвердження Переліку річок та водойм, що віднесені до водних об'єктів місцевого значення (1998).

13. Про внесення змін та доповнень до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів (1996).

14. Про затвердження Державних санітарних правил і норм «Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання» (1997).

15. Про затвердження Положення про порядок видачі дозволу на будівельні, днопоглиблювальні і вибухові роботи, видобування піску, гравію, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій на землях водного фонду (1996).

16. Про затвердження Інструкції з планування, обліку і калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства (1997).

17. Про затвердження Правил технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України (1995).

18. Про затвердження форми державної статистичної звітності по формі №1 – екологічні витрати та Інструкції по її складанню (1996).

19. Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (1996).

20. Положення про порядок обчислення розміру відшкодування та сплати збитків, заподіяних унаслідок забруднення із суден, кораблів та інших плавучих засобів територіальних і внутрішніх морських вод України (1995).

21. Про затвердження форми державної статистичної звітності № 2-ТП (водгосп) (1997).

22. Про затвердження Інструкції щодо порядку погодження матеріалів з Мінекобезпеки України та його органами на місцях для отримання спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами (1996).

23. Про внесення змін і доповнень до Методики обстеження і паспортизації гідротехнічних споруд систем гідравлічного вилучення та складування промислових відходів та хвостів (1996).

24. Про Порядок розроблення і затвердження нормативів граничнодопустимого скидання забруднюючих речовин та перелік забруднюючих речовин, скидання яких нормується (1996).

25. Про затвердження переліку водних об'єктів, що відносяться до категорії лікувальних (1996).

26. Щодо плати за спеціальне використання прісних водних ресурсів (1996).

27. Щодо справляння плати за спеціальне використання прісних водних ресурсів (1996).

28. Про плату за понадлімітне використання водних ресурсів (1998).

29. Про затвердження Інструкції із застосування Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ питних і технічних підземних вод (2000).

30. Про затвердження Положення про здійснення органами Держводгоспу України контролю за охороною, раціональним використанням та відтворенням водних ресурсів (2001).

31. Про затвердження Інструкції про порядок здійснення перевірок суб'єктів, що використовують водні ресурси або виконують господарську діяльність у межах водоохоронних зон (2001).

32. Про затвердження Порядку зменшення спеціально уповноваженими державними органами виконавчої влади лімітів забору, використання води та скидання забруднюючих речовин у разі настання маловоддя (2001).

33. Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з проектування, будівництва нових і реконструкції існуючих меліоративних систем та окремих об'єктів інженерної інфраструктури (2001).

34. Про затвердження Положення про навігаційно-гідрографічне забезпечення плавання торговельних, риболовних, спеціальних та інших морських і річкових суден на морях та внутрішніх водних шляхах України (2001).

35. Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту (1999).

36. Про затвердження Правил користування системами водопроводу та каналізації на залізничному транспорті України (1999).

37. Про затвердження Системи управління охороною праці в рибному господарстві (1999).

38. Про порядок використання земель у зонах їх можливого затоплення внаслідок повеней і паводків (2001).

39. Національний план дій з гігієни довкілля на 2000 – 2005 роки (2000).

40. Про забруднення водних об'єктів скидами зворотних вод і сміття (1998р.).

41. Фторування води на водопроводах централізованого господарсько-питного водопостачання (Державні санітарні правила та норми ДСанПіН 2.2.4.-005-98).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]