Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil_I.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.59 Mб
Скачать

9.4. Рибозахисні споруди

Рибозахисні споруди (рис. 9.1) використовують для запобігання потраплянню риби в небезпечні для неї зони.

Рис.9.1. Основні типи рибозахисних споруд:

а − плоскі сітки з рибовідводом; б − електричні рибозагороджувачі; в − обхідні тракти (канали); г − зони огородження, що переміщуються; д − парасолькові оголовки водозаборів; е − стрічкові сітки, що обертаються, з рибовідводом; ж − конусні сітки з рибовідводом;

1, 16 − рибовідвідний канал і його оголовки; 2 − рибозагороджувальний і криволінійний канали; 4 − аванкамера; 5 − промивний пристрій; 6 − ар'єркамера; 7 − обертова сітка; 8 − привід; 9 − водозабір насосної станції; 11 − міст; 12 − конусний рибозагороджувач; 13 − опорні бики; 14 − парасолькоподібний оголовок

За призначенням їх поділяють на такі види: екранні рибозагородки, що не пропускають рибу (жалюзі, сітчасті, фільтрувальні); фізіологічні, що здійснюють відлякувальну або спрямувальну дію на рибу (електричні, пневматичні, зоросвітові, звукові); рибовідвідні (канали, що відводять рибу за межі небезпечної зони); рибовідгороджувальні (зони огородження, парасолькові та оголовки водозаборів, глибинні поверхневі водозабори).

9.5. Водопостачання птр, ефективність використання води

Розрахунок площ рибницьких ставків. Площі ставків окремих територій розраховують, виходячи із необхідного об'єму товарної риби ( ) в басейні річки, що визначається чисельністю населення ( ) та нормою споживання риби на одного жителя ( ).

Згідно з нормами біологічної потреби на одну людину в рік повинно припадати близько 19,6 кг рибопродуктів. З цієї кількості лише 5-7 % споживається у вигляді свіжої риби, 93-95 % − це морожена, консервована та солона риба. Виходячи з цього, необхідний щорічний об'єм товарної риби визначатиметься за залежністю:

, ц.

Площу вирощувальних ставків (га) визначають за формулою:

,

де − необхідна кількість свіжої риби, ц; − нормативна рибопродуктивність вирощувальних ставків, ц/га.

Усі інші категорії ставків обслуговують вирощувальні ставки, тому площі їх залежать від площі вирощувальних ставків:

нерестові − ,

зимувальні − ,

літні маточні − ,

карантинні − .

Кількість рибоводних ставкових господарств у басейні річки чи адміністративному районі визначають як:

,

де − загальна площа ставків відповідних категорій, га;

− розрахункова площа ставків типового рибного господарства.

Розрахунок витрат води. Водогосподарські розрахунки здійснюють для визначення витрат водозабірних й інших споруд, а також каналів водопідвідної та скидної мережі.

Для водопостачання рибного господарства за розрахункову забезпеченість приймають для нагульних ставків − 75 %, для ставків риборозплідників − 90 %. За водогосподарськими розрахунками визначають об'єм води для наповнення і насичення ложа ставків; витрати води для водообміну в зимувальних ставках і садках; витрати води на випаровування із поверхні ставків і транспірацію, а також фільтраційні витрати води.

Витрати води для наповнення ставків ( м3/с) визначають за формулою:

,

де − об'єм ставків даної категорії, м3; − нормативний час наповнення ставків даної категорії, діб; − площа ставка даної категорії. м2; − середня нормативна глибина ставка даної категорії, м.

Витрати води для насичення ложа ( , м3/с) визначають за формулою:

,

де − об'єм води для насичення ставків, м3;

− нестача насичення ґрунту в об'ємних одиницях:

,

де − густина ґрунту, г/см3;

− об'ємна маса, г/см3;

А − вагова вологість, частка від одиниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]