Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil_I.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.59 Mб
Скачать

18.4. Нормативи і стандарти щодо якості води

Нормування якості води полягає у встановленні для неї сукупності допустимих значень показників її хімічного складу і властивостей, при яких надійно захищається здоров'я людей, створюються сприятливі умови водокористування й екологічне благополуччя водного об'єкта.

Якість води належить до найважливіших показників, що визначають можливість раціонального використання водних ресурсів. Оцінюється вона за фізико-хімічними, біологічними і мікробіологічними показниками, аналіз яких дає змогу встановити відповідність чи невідповідність води певного водного об'єкта вимогам, які ставляться водокористувачами.

Оцінка якості води залежить від мети і характеру використання водних ресурсів. Як уже зазначалось, у різних водокористувачів вимоги до якості води різні. Вимоги до якості вод, які використовуються для господарсько-питних, культурно-побутових і рибогосподарських потреб, викладено в «Правилах охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами» (1990 р.).

Правилами встановлено загальні вимоги щодо попередження забруднення поверхневих вод, введена вимога дотримання ГДК шкідливих речовин у воді, введено поняття лімітуючої ознаки шкідливості (ЛОШ) речовин у воді, рекомендовані контрольні створи (пункти) за видами водокористування, в яких має забезпечуватися дотримання нормативів ГДК.

Склад і властивості води водних об'єктів господарсько-питного і культурно-побутового водокористування мають відповідати нормативам у створі, розташованому на водотоках на відстані одного кілометра вище найближчого за течією пункту водокористування (водозабору для господарсько-питного водопостачання, місця купання, організованого відпочинку, території населеного пункту тощо), а на водоймах – на відстані 1 км по обидва боки від пункту водокористування. При скиданні стічних вод у межах населеного пункту вимоги, встановлені до складу і властивостей води водотоку чи водойми, мають стосуватися і самих стічних вод.

Склад і властивості води водних об'єктів, які використовуються для рибогосподарських цілей, мають відповідати нормативним вимогам в створі на відстані 500 м від місця випуску.

У Правилах приведені технічні умови відведення стічних вод, вказується, в яких випадках скидання їх у водні об'єкти заборонене, даються загальні рекомендації для розрахунків змішування і розведення стічних вод, визначено порядок узгодження умов відведення у водні об'єкти та порядок контролю за ефективністю очистки, знешкодження та знезаражування стічних вод.

У випадках одночасного використання об'єкта для різних потреб при визначенні умов скидання стічних вод керуються більш жорсткими вимогами нормативів якості, які ставляться окремими водокористувачами. В практиці охорони вод використовують звичайно рибогосподарські нормативи.

Основні вимоги до якості вод, які використовуються для господарсько-питних і культурно побутових потреб такі:

  • на поверхні води не повинно бути плаваючих домішок (плям масел, нафтових плівок тощо);

  • вода не повинна набувати запаху і присмаку інтенсивністю більше 2 балів, що виявляється безпосередньо або при наступному хлоруванні;

  • повна біохімічна потреба в кисні при 20 °С має не перевищувати 3 мг/л;

  • загальна мінералізація має не перевищувати 1000 мг/л (за сухим залишком);

  • у воді не повинно бути збудників кишкових захворювань, а число кишкових паличок в 1 мл води (колі-індекс) має не перевищувати 1000;

  • вміст завислих речовин у воді після спускання стоків не повинен збільшуватись більше ніж на 0,25 мг/л для водних об'єктів, які використовуються для питного водопостачання, і більш як на 0,75 мг/л для водотоків і водойм, призначених для купання, водного спорту та відпочинку населення;

  • температура у водних об'єктах при спусканні у них різних стоків має підвищуватися не більше ніж на 3 °С порівняно з максимальною середньомісячною температурою води в літній період;

  • забарвлення води не повинне виявлятися в стовпчику висотою 20 см;

  • показник рН має становити 6,5...8,5;

  • у воді не допускається вміст отруйних речовин у концентраціях, які можуть шкідливо впливати на людей і тварин.

Основними документами, що регулюють якість питної води та вибір джерел водопостачання, є державні стандарти: «Вода питна. Гігієнічні вимоги та контроль якості», «Джерела централізованого господарсько-питного водопостачання. Гігієнічні, технічні вимоги та правила вибору», а також «Норми радіаційної безпеки».

Скидання у водойми та водотоки стічних вод регламентується «Правилами охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами» та «Узагальненим переліком граничнодопустимих концентрацій і орієнтовно безпечних рівнів впливу шкідливих речовин для води рибогосподарських водойм».

Розроблені і введені в дію правила охорони від забруднення прибережних зон морів, положення про охорону підземних вод та інші. На основі встановлених нормативів розробляються водоохоронні заходи, якими передбачається їх досягнення.

Для вироблення єдиних вимог щодо показників якості води країнами-членами колишньої Ради економічної взаємодопомоги були прийняті єдині критерії якості вод, згідно з якими під нормативами якості слід розуміти допустимі (граничні величини) показники фізико-хімічного складу і біологічного стану вод та їх властивості, які відповідають вимогам різних водокористувачів. Ці властивості мають зберігатися за певних величин параметрів середовища: гідрологічних, гідрогеологічних, гідробіологічних, кліматичних та інших. Введено також поняття клас якості води, під яким розуміють стан якості вод, що визначається комплексом нормативних величин показників, пов'язаних із функціонуванням водних екосистем і вимогами водокористувачів.

Єдиними критеріями якості вод надано також рекомендації щодо нормативів якості поверхневих вод із екологічних позицій. Виділено шість класів якості води:

перший – дуже чиста;

другий – чиста;

третій – майже не забруднена;

четвертий – незначно забруднена;

п'ятий – надто забруднена;

шостий – дуже забруднена.

Контролювання шкідливих викидів в атмосферу здійснюють відповідно до вимог ГОСТ 17.2.3.02 та ДСП 201.

Стічні води підлягають очищенню і повинні відповідати вимогам СанПіН 4630.

Охорона ґрунту від забруднення побутовими та промисловими відходами – відповідно до вимог СанПіН 42-128-4690.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]