Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil_I.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.59 Mб
Скачать

4.2. Види використання вр. Водокористувачі і водоспоживачі

За своєю дією та характером використання водних ресурсів учасників ВГК поділяють на водоспоживачів і водокористувачів.

Водоспоживачі (водоспоживання) забирають воду з водних об'єктів, при цьому частина води втрачається безповоротно, оскільки вона входить до складу промислової та сільськогосподарської продукції, а також випаровується в процесі використання, а інша частина повертається у водойму. До водоспоживачів належать промислове і комунальне водопостачання, зрошення, теплова та атомна енергетики тощо.

Водокористувачі (водокористування) не забирають воду з водних об'єктів, а лише використовують її для виконання різних операцій. До них належать гідроенергетика, водний транспорт, лісосплав, рибне господарство, водний туризм.

Часто спеціалісти, особливо юристи, вживають один термін водокористування і розуміють під цим усі галузі господарства без поділу на водоспоживачів і водокористувачів.

У сучасних умовах спостерігається поступове стирання меж між водокористувачами через те, що водні ресурси використовуються комплексно. Наприклад, будівництво електростанцій пов'язане із створенням водосховищ, з яких вода забирається для зрошення, комунального і промислового водопостачання, використовується для водного транспорту, лісосплаву, водного туризму, спорту. Крім того, створені водосховища мають обов'язково використовуватись для розвитку рибного господарства, інакше такі комплекси не повинні прийматись в експлуатацію.

Використання ВР:

  • промисловість;

  • транспорт;

  • комунальне господарство;

  • енергетика;

  • сільське господарство;

  • риборозведення;

  • спорт, туризм.

Використання води різноманітними підприємствами характеризується значною нерівномірністю. До найбільш постійних водокористувачів відносяться промислові об’єкти, які працюють цілодобово, водопостачання населених пунктів, теплові (атомні) і гідравлічні електростанції; до менш постійних – такі галузі, як зрошення, водний транспорт і риборозведення.

Витрати води деякими галузями народного господарства зазнають значних змін не тільки по сезонам і місяцям, але й протягом доби. Все це сильно ускладнює використання й розподілення води між різними відомствами.

В зв’язку зі швидким ростом населення й інтенсивним розвитком всіх галузей народного господарства окреме значення набуває розділення водних ресурсів не тільки за їх кількістю, але й за якістю.

4.3. Класифікація водокористувачів

Усі галузі економіки поділяють на дві категорії залежно від цілей водокористування:

I категорія – галузі економіки, для яких прісна вода в даний час і в майбутньому є абсолютно необхідною і потреба в ній все зростає. Це постійні водоспоживачі води, до яких належать водопостачання, зрошення, харчова промисловість, а також курорти, відпочинок, водний спорт і туризм, охорона природи.

II категорія – галузі економіки, для яких вода є сировиною, яку можна частково або повністю замінити при подальшому вдосконаленні технологічних процесів виробництва і транспорту, зростання культури і комунального благоустрою. До них належать енергетика, транспорт, деякі галузі промисловості, в яких можуть розроблятися менш водоємні технологічні схеми.

Основна класифікація Класифікація водокористувачів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]