Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil_I.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
6.59 Mб
Скачать

Водогосподарські райони України

Тип водогосподарських районів

Водогосподарські

райони

Площа, тис. км2

Населення, млн. чол.

Показник

Основні водокористувачі

ступінь водо-забезпеченості

якісного стану водних джерел

рівня водокористування

ІІ

Нижньодніпровський

80

4,0

++

++

++

Зр, Г, Хр, Тр

Дністровський

67

6,0

++

++

++

Зр, Хр, Тр

ІІІ

Донецький

53,2

7,6

+

+

++++

Т, X, Чм, Вн, Гд

IV

Дніпровсько-Деснянський

138

10

+++

++

+++

Г, Хр, Вт, Вн

Середньодніпровський

84

6,0

+++

+

++++

Г, Т, Чм, Км, X, Вн, Гд

Придніпровський

84

6,0

++

++

++

Т, X, Хр

V

Прикарпатський

131

10

++

++

++

Нп, Хр, Тр

Умовні позначення:

+ – низький; ++ – середній: +++ – високий: ++++ – дуже високий; Зр – зрошення; Г – гідроенергетика; Хр – харчова промисловість; Тр – туризм і відпочинок; Т – теплоенергетика; X – хімічна промисловість; Чм – чорна металургія; Вн – водопостачання населення; Гд – гірничодобувна промисловість; Вт – водний транспорт; Км – кольорова металургія; Нп – нафтопереробка.

4.14. Комплексні гідровузли та водосховища

В умовах зростаючого дефіциту водних ресурсів дедалі більшого значення набуває їхнє комплексне використання. У зв'язку з цим влаштовують комплексні гідровузли, призначені для одночасного задоволення запитів усіх учасників ВГК.

Основою комплексного гідровузла є гребля, яка утворює водосховище. Залежно від складу ВГК у комплексний гідровузол включають ті чи інші ГТС.

Гідровузол – це комплекс загальних і спеціальних ГТС, які об'єднані за розташуванням і цілями їх спільної роботи.

За призначенням розрізняють енергетичні, водотранспортні, зрошувальні й інші гідровузли.

Усі учасники ВГК мають свої специфічні вимоги до кількості, якості, режиму рівнів води у водосховищі. Ці вимоги часто суперечать одна одній, зокрема основні протиріччя виникають при забезпеченні вимог рибного і сільського господарства, енергетики і водного транспорту.

Повне задоволення всіх вимог учасників ВГК на одному гідровузлі неможливе. Тому режим фактичної експлуатації має бути компромісним. Комплексні гідровузли характеризуються такими параметрами:

- корисним об'ємом водосховища (якщо не враховувати замулення водосховища і необхідності регулювання повені);

- розмірами насосних і турбінних установок і водовипускних споруд, а також каналів, що підводять воду споживачам, тобто розмірами, які визначають продуктивність установок;

- розрахунковою забезпеченістю (р) споживача водою, яку поділяють на ргалуз. (для окремої галузі економіки) і рвгк (для всього водогосподарського комплексу).

Під розрахунковою забезпеченістю ВГК розуміють ймовірне число років у відсотках або частках від одиниці загального числа років розрахункового періоду, коли гарантована віддача води учасникам ВГК буде забезпечена. При цьому до розрахунку не беруться різні значення забезпеченості задоволення потреби у воді окремих учасників ВГК. Рівні різних забезпеченостей задоволення потреб у воді споживачів приводять до єдиного і рівного значення рвгк.

Основними параметрами водосховищ є: рівні (горизонти), об'єми та морфометричні показники.

Рівні (горизонти) розрізняють: нормальний, форсований (максимальний), мертвого об'єму.

Нормальний підпірний рівень (НПР, НПГ) – проектний рівень наповнення водосховищ, який обмежує зверху корисний об'єм водосховища. Форсований підпірний рівень (ФПР) відповідає короткочасному перевищенню рівня води над НПР у разі пропуску великих паводкових витрат. Рівень мертвого об'єму (РМО) обмежує знизу корисний об'єм і слугує для акумуляції наносів.

Різницю між НПР і РМО називають глибиною спрацювання, а відповідний їй об'єм – корисним об'ємом водосховища. Як правило, рівень води нижче РМО не знижують, за винятком тих випадків, коли потрібно промити (через донні отвори) накопичені у водосховищі наноси або виконати ремонтні роботи в чаші водосховища.

Об'єм водосховища між НПР і ФПР називають резервним об'ємом і використовують для акумуляції паводкових вод. Повний об'єм водосховища включає в себе мертвий і корисний об'єми, а іноді й резервний об'єм (рис. 4.2).

До морфометричних показників поверхні водосховищ належать:

  1. довжина водосховищ (L) – відстань від греблі до місця виклинювання підпору по середній рівновіддаленій від берегів лінії;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]