Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
405
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Гіпертонічна хвороба III стадії

Для хворих III стадії рекомендуються вправи з в. п. сидячи в чергуванні з дихальними і спокійною ходьбою.

Слід пам'ятати, що навантаження в заняттях підвищується поступово, шляхом збільшення кількості вправ і числа повторень. Комплекс вправ слід періодично змінювати. Час занять поступово збільшується з 10-ти до 20-ти хвилин.

При гіпертонічній хворобі III стадії слід індивідуально рекомендувати помірні пішохідні прогулянки на свіжому повітрі, чергуючи навантаження з пасивним відпочинком.

Таблиця 6.

Схема побудови заняття лікувальною гімнастикою для хворих на гіпертонічну хворобу III стадії

Розділ заняття

Зміст розділу

Тривалість, хв.

Цільова установка розділу

Вступний

1. Вправи для дрібних м'язових груп верхніх і нижніх кінцівок.

2. Дихальні вправи

2–3

Підготовка організму до більш навантажувальних вправ основного розділу

Основний

1. Вправи для тулуба.

2. Дихальні вправі. Пауза для відпочинку.

3. Вправи в тренуванні вестибулярного апарату. Пауза для відпочинку.

4. Вправи для нижніх кінцівок або ходьба.

5. Дихальні вправи.

6. Вправи в тренуванні вестибулярного апарату або на координацію рухів. Пауза для відпочинку.

7. Вправи для верхніх кінцівок. Пауза для відпочинку

10–12

Профілактика вестибулярних порушень.

Поліпшення периферичного кровообігу та кровопостачання органів.

Підтримка функціонального стану міокарда.

Активація обмінних процесів.

Підтримка функціонального стану організму

Заключний

1. Вправи для дрібних м'язових груп верхніх і нижніх кінцівок.

2. Дихальні вправи (статичного характеру)

2–3

Повернення функцій організму до вихідного стану спокою

Всього

12–20 хвилин

Комплекс лікувальної гімнастики при гіпертонічній хворобі III стадії

1. В. п. – сидячи, ноги на ширині плечей, руки опущені. Зігнути руки в ліктях, кисті до плечей – вдих; «упустити» руки, розслаблено покачати ними – видих. Повторити 6 разів.

2. В. п. – те саме, ноги разом, руки на стегнах. Зігнуту в коліні праву ногу відвести убік, повернутися у в. п. Те саме лівою ногою. Дихання вільне. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, руки на стегнах. Підняти праву руку, розслаблено опустити. Те саме іншою рукою. Дихання вільне. Повторити 5–6 разів.

4. В. п. – те саме, ноги разом, руки опущені. Зігнути в коліні ліву ногу, підтягнути її руками до грудей – вдих, опустити ногу, опустити руки – видих. Те саме іншою ногою. Повторити 6 разів.

5. В. п. – те саме, притулившись до спинки стільця, ноги разом, руки опущені. Виконати лівою ногою рухи, як при їзді на велосипеді, 3–4 рази, пауза 3 секунди, розслабити м'язи ноги. Те саме іншою ногою. Дихання вільне. Повторити 5–6 разів.

6. В. п. – те саме, притулившись до спинки стільця, ноги на ширині плечей, руки на стегнах. Діафрагмальне дихання: на вдиху стінку живота випинати, на видиху втягувати. Повторити 4 рази.

7. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, руки на стегнах. Повернути голову вправо, повернутися в в. п.; повернути голову вліво, повернутися в в. п.; нахилити голову вперед, повернутися в в. п.; нахилити голову назад, повернутися у в. п. Дихання вільне. Повторити 4–6 разів. Якщо виникне запаморочення – перервати вправу.

8. В. п. – стоячи, ноги разом, руки на поясі. Почергово згинати то праву, то ліву ногу в коліні. Дихання вільне. Повторити 6–8 разів.

9. В. п. – те саме, тримаючись руками за спинку стільця, кругові рухи тазом в одну й іншу сторони. Дихання вільне. Повторити 8–10 разів.

10. В. п. – те саме, правим боком до стільця, тримаючись рукою за його спинку. Махи вперед – назад лівою ногою. Повернутися лівим боком до стільця і робити махи правою ногою. Дихання вільне. Повторити 10–12 разів.

11. В. п. – те саме, ноги на ширині плечей, руки опущені. Нахиляти тулуб вправо, ліва рука ковзає уздовж тулуба до пахвової впадини, повернутися у в. п. Те саме в інший бік. Дихання вільне. Повторити 6–8 разів.

12. В. п. – те саме, ноги нарізно, руки опущені, очі заплющені. Ліву ногу підняти вперед, руки в сторони, утримати рівновагу протягом 5 секунд, повернутися у в. п. Те саме іншою ногою. Дихання вільне. Повторити 4–6 разів.

13. В. п. – те саме, ноги на ширині ступні. Тримаючись за спинку стільця, зробити 3 пружних присідання, повернутися у в. п. Дихання вільне. Повторити 4–8 разів.

14. В. п. – те саме, ноги разом, руки опущені. Ходьба з високим підніманням стегна протягом 25–35 секунд. Дихання вільне.

15. В. п. – сидячи, ноги на ширині плечей, руки опущені. Зігнути руки в ліктях, кисті до плечей – вдих, опустити руки, розслаблено покачати ними – видих. Повторити 3–4 рази.

16. В. п. – те саме, притулившись до спинки стільця, ноги зігнуті під кутом 120°, руки на стегнах. Ковзаючи правою рукою по стегну назовні, «звалити» її – розслабитися, повернутися у в. п. Те саме іншою рукою. Дихання вільне. Повторити 4–6 разів.

Техніка масажу при гіпертонічній хворобі. У вихідному положенні сидячи масажується волосиста частина голови, коміркова зона, потім область надпліччя, верхня частина спини і хребет (С2–Д2). Використовують безперервне погладжування, напівколове розтирання, поперекове і поздовжнє розминання. Найбільш ретельно масажують соскоподібні відростки. При масажі спини положення хворого лежачи на животі, під стопами – валик, гомілки підняті під кутом 45°; голова лежить довільно, руки опущені вздовж тулуба, злегка зігнуті в ліктьових суглобах і повернені долонями вгору. Таке вихідне положення сприяє розслабленню всіх груп м'язів і суглобів. Напрямок масажних рухів зверху – вниз.

Тривалість масажу при гіпертонічній хворобі – 10–15 хвилин. Масаж проводиться щодня або через день, на курс 15–20 процедур.

Самомасажвиконується в повільному темпі, сидячи на стільці. Щоб розслабити м'язи шиї, необхідно притулитися до спинки стільця. Розминання виконується двома або трьома пальцями (другим і третім або другим, третім і четвертим), легко, щоб не виникало неприємних відчуттів. Погладжування чергується з розминанням м'язів.

Починається самомасаж з погладжування м'язів шиї і надпліччя. Праве надпліччя масажується лівою рукою, а ліве – правою в напрямку зверху вниз від потилиці і в сторони, до плечового суглобу і пахвової впадини. Після цього проводиться розминання тих же м'язів. Кожний прийом повторюється 2–3 рази. Потім приступають до розминання м'язів голови за вухами і потиличної області, чергуючи з погладжуванням цих зон, повторюючи розминання і погладжування по 2 рази. Слідом за цим приступають до розминання м'язів голови в напрямку від потилиці до тім'яної області, чергуючи його з погладжуванням, кожний прийом повторюється 2 рази. У подальшому переходять до розминання м'язів в області чола в напрямку від середньої лінії лоба до волосистої частини голови і до скронь, чергуючи з погладжуванням. Потім долонями виробляється легке розминання і погладжування скроневих областей в напрямку від куточків очей до потилиці. Закінчується самомасаж погладжуванням чола, волосистої частини голови в напрямку до потилиці і погладжуванням шиї і надпліччя.

Тривалість самомасажу – 10 хвилин.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов