Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
405
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ при бронхіальній астмі (міжнападний період)

1. В. п. – стоячи. Ноги разом, руки вздовж тулуба, одну ногу відставити назад на носок, одночасно руки підняти вперед і вгору долонями всередину, добре прогнутися – вдих, потім руки повільно опустити в сторони вниз – видих. На видиху при закритому роті протяжно вимовляти звук М–М–М до повного видиху. Повторити 4–5 разів.

2. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки вздовж тулуба, підняти руки вперед – вдих, повільно нахилити тулуб вперед і вниз. Похитуючись в зігнутому положенні (ноги не згинати в колінах!), кілька разів дістати підлогу кінцями пальців – видих. На видиху вимовляти звук З–З–З. Повторити 3–4 рази.

3. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки з гімнастичною палицею підняті вгору. Вдих – нахил вліво – видих, прийняти в. п. – вдих, те саме в інший бік – видих. Видих робити повільно. На видиху протяжно вимовляти звук У–Х–Х–Х. Повторити 3–4 рази в кожну сторону.

4. В. п. – лежачи на спині. Ноги витягнуті, руки вздовж тулуба. Вдих – ноги зігнути в колінних суглобах, обхопити руками, сильно притягнути до грудей – видих. На видиху вимовляти протяжно і голосно звук П–Ф–Ф–Ф. Повторити 3–4 рази.

5. В. п. – те саме. Ноги разом, руки витягнуті над головою. Вдих – перейти в положення сидячи, потягнутися вперед – руки витягнути, намагаючись дістати пальцями рук шкарпетки ніг. Зробити протяжний видих з одночасним гучним вимовою звуку Б–А–А–Х–Х–Х–Х. Повторити 3–4 рази.

6. В. п. – стоячи. Ноги разом, руки опущені вздовж тулуба. Піднятися на носки, плечі відтягнути назад, долоні повернути від себе – назовні, добре прогнутися – вдих. Повернутися у в. п. – видих з протяжною вимовою звуку Ш–Ш–Ш. Повторити 4–5 разів.

7. В. п. – стоячи. Ноги разом, руки опущені вздовж тулуба, підняти руки вгору в сторони, добре прогнутися – вдих, повільно присісти, обхопити коліна руками, притиснути до грудей, голову опустити вниз – видих. Видих зробити максимально, при цьому голосно вимовляти звук О–Х–Х–Х. Повторити 8–10 разів.

8. Спокійна ходьба по кімнаті, дихання довільне через ніс – 2–3 хвилини.

9. В. п. – сидячи на стільці, відкинутися на спинку, руки опустити вниз, м'язи розслабити. Руки розвести широко в сторони, прогнутися – вдих, не поспішаючи схрестити руки на грудях, натиснути на грудну клітку, живіт втягнути, голову нагнути – видих. Видих повільний, губи зібрати в трубочку, плавно видихати повітря до повного видиху з вимовою звуку Ф–Ф–Ф. Повторити 4–5 разів з перервами між вправами 20–30 секунд.

Загартовування

Для лікувального загартовування використовують водні процедури з поступовим зниженням температури. Щоденні водні процедури очищують шкіру, поліпшують кровообіг і шкірне дихання, що особливо важливо. Загартовувальні процедури необхідно проводити вранці, а ввечері рекомендується приймати теплий душ, що сприяє розслабленню бронхіальної мускулатури.

Загартовувальні процедури слід починати з вологого обтирання ніг. Його проводять 2–4 хв., розтираючи ноги вологим рушником, змоченим у воді з температурою не вище 36°С. Через кожні 2–3 дні температуру води знижують на 1°С, доводячи її до 24°С. Потім можна перейти до обливання ніг. Початкова температура води для цієї процедури – 35°С. Через кожні 2–4 дні температуру води знижують на 1°С, доводячи до 24°С.

Прохолодні ножні ванни починають приймати з температурою води не нижче 34°С, знижуючи її до 18–12°C. Початковий час процедури – 9 хв. Знижуючи температуру води, зменшують тривалість прийому ванни, доводячи її до 2 хв. При зниженні температури води нижче 20°С після ванночки слід проводити масаж ніг.

Контрастні ванночки роблять чергуванням гарячої та холодної води. Температура гарячої води повинна завжди залишатися постійною – 42°С. Температура холодної води зменшується кожні 2–4 дні на 1°С. Початкова температура води – 37°С, кінцева – 20–15°С. У гарячій воді ноги тримають 3–4 хв, у холодній – 1,5–2 хв. Тривалість процедури – 8–14 хв.

Процедури загартовування глотки та носа проводять шляхом зрошення або полоскання. Початкова температура води для зрошення – 40°С, для полоскання – 38°С. Температуру води знижують кожні 3–6 днів на 1°С, доводячи її до 16°С. Тривалість процедури – від 1 до 6 хв. Зрошення і полоскання можна проводити мінеральною водою.

Вологі обтирання тіла проводять в теплому приміщенні з температурою повітря не нижче 23°С. Початкова температура води для обтирання – 37–35°С. Через кожні 3–5 днів її знижують на 1°С. Процедуру проводять послідовно. Спочатку обтирають кисті рук, потім передпліччя, плечі, стопи, гомілки, стегна, живіт, грудну клітину спереду і ззаду. Тривалість процедури – 2–5 хв.

Обливання володіє тонізуючою дією, особливо це стосується нервової системи, кровообігу і дихання. Розрізняють часткове обливання, коли вибирають одну ділянку тіла (руки, ноги, шию) і загальне. При загальному обливанні струмінь води повинна потрапляти на шию, плечі, груди і рівномірно стікати по всьому тілу. Починають обливатися водою 34–37°С і, знижуючи її температуру кожні 5–6 днів на 1°С, доводять до 20°С і нижче. Тривалість процедури – 3–4 хв. Після обливання тіло насухо розтирають рушником.

Для загартовування дітей, які страждають на БА, рекомендуються щоденні ванни для ніг за наступною схемою: перед сном занурюють у таз із теплою водою (37–38°С) тільки ступні. Перший день вся процедура займає тільки 1 хвилину. Ноги з води виймають і насухо витирають. На другий день ножні ванни проводять вже дві хвилини і так кожен день додають по одній хвилині, доводячи до 10 хвилин. Через 10 днів температуру води в тазу знижують до кімнатної (18–20°С).

Масаж

Одним з методів немедикаментозної терапії, спрямованої на зменшення клінічних проявів БА, є масаж грудної клітини. Основним завданням масажу є відновлення нормального дихання і профілактика емфізематозних змін.

Як неспецифічний подразник він може використовуватися за методиками місцевого та рефлекторного впливу і включати в себе різні прийоми, такі як постукування, вібрація, постуральний дренаж.

Під час нападу доцільно провести масаж грудної клітини, включаючи міжреберні проміжки, масаж м'язів живота і комірної зони. На ранніх етапах розвитку бронхоспазму або як допоміжний засіб купування нападу дуже ефективні прийоми точкового масажу.

У міжнападний період масаж біологічно активних точок проводять 1 раз на день з превентивною метою. Добре розслабляє м'язи вібруючі натиснення руками з боку спини під лопатками на грудну клітку у напрямку до грудини в положенні хворого напівлежачи (масажист спереду від хворого).

Також використовують сегментарний і баночний масаж, самомасаж.

Курортне лікування, клімато-, бальнео-, пелоїдотерапія

При призначенні курортного лікування враховується важкість клінічного перебігу захворювання, сезон року і кліматичні особливості курорту.

Використовуються природні фактори – галотерапія (спелеотерапія), аерозольтерапія і її різновид – небулайзерна терапія. Фізіотерапевтичне лікування: інгаляції з лікарськими препаратами, аероіонотерапія, електрофорез з лікарськими препаратами, низькочастотна магнітотерапія, лазерне випромінювання, високочастотна терапія на область проекції коренів легенів, теплолікування. Сонячні та повітряні ванни треба починати з 5 хв. в день і довести до 1–2 ч.

На гірських кліматичних курортах показане лікування хворих на бронхіальну астму незалежно від клініко-етіологічної форми, з супутніми алергічними захворюваннями, з явищами вираженої реактивності бронхів, з нервово-психічними і ендокринними порушеннями. Треба враховувати, що високогірна гіпоксія активує функцію надниркових залоз як у здорових людей, так і у хворих на бронхіальну астму.

На приморські курорти доцільно направляти хворих з бронхіальною астмою, ускладненою емфіземою легенів, і при наявності нестійкої ремісії запального процесу в бронхолегеневому апараті. При цьому не рекомендується вивозити дітей на Чорноморське узбережжя Кавказу. Кращим вибором вважається Кисловодськ, далі – Південний берег Криму.

Лікування в місцевих спеціалізованих санаторіях та відділеннях, де мікрокліматичні умови мало відрізняються від місця постійного проживання хворих, проводиться особам з нестійкою ремісією бронхіальної астми, при вираженій легеневій недостатності і реконвалесцентам. Крім того, до місцевих оздоровчих баз (санаторії, будинки відпочинку, профілакторії), що розташовані в сприятливих мікрокліматичних зонах (суха місцевість зі змішаним листяним лісом, подалі від соснових масивів, бо помічено, що в ряді випадків різкий сосновий запах може підтримувати астматичний стан), показано направлення осіб із загрозою бронхіальної астмі, або з явищами передхвороби.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов