Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
405
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс лікувальної гімнастики № 1

1. В. п. – лежачи. Тильне і підошовне згинання стоп. Дихання вільне, повторити 6–8 разів.

2. В. п. – те саме. Згинання та розгинання пальців кистей рук. Дихання вільне, повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме. Зігнути руки до плечей, лікті в сторону – вдих, опустити руки вздовж тулуба – видих, повторити 2–3 рази.

4. В. п. – те саме. Зробити 2–3 спокійних вдиха і розслабитися.

5. В. п. – те саме. Почергове згинання ніг з ковзанням по ліжку. Дихання вільне. З другого заняття згинання ніг робити як при їзді на велосипеді (одна нога згинається), але не відриваючи стопи від ліжка. Повторити 4–6 разів.

6. В. п. – те саме. Руки вздовж тулуба, ноги випрямлені і трохи розведені. Повернути руки долонями вгору, трохи відвести їх, одночасно стопи ніг повернути назовні – вдих. Руки повернути долонями вниз, стопи ніг всередину – видих. Повторити 4–6 разів.

7. В. п. – те саме. Ноги зігнуті в колінних суглобах, похитування колінами. Дихання вільне, повторити 4–6 разів.

8. В. п. – те саме. Ноги зігнуті в колінах. Підняти праву руку вгору – вдих; потягнутися правою рукою до лівого коліна – видих. Зробити те саме лівою рукою до правого коліна, по 4–5 разів.

9. В. п. – те саме. Ноги випрямити. Відвести праву руку в сторону, повернути голову в ту саму сторону – вдих, повернути їх у попереднє положення – видих. Те саме в інший бік. Повторити 3–5 разів.

10. В. п. – те саме. Спокійне дихання. Розслабитися.

11. В. п. – те саме. Зігнути руки в ліктьових суглобах, пальці стиснути в кулаки, обертання кистей в променезап'ясткових суглобах. Дихання вільне, повторити 8–10 разів.

12. В. п. – те саме. На вдих підняти руки вгору, на видих – опустити їх, повторити 2–3 рази.

Критерії адекватної переносимісті комплексу ЛГ № 1:

– почастішання пульсу на висоті навантаження та у перші 3 хв. після неї – не більше, ніж на 20 ударів на 1 хв.;

– почастішання дихання не більше, ніж на 6–9 на хвилину;

– підвищення систолічного тиску на 20–40 мм рт. ст., діастоличного – на 10–12 мм рт. ст. або зниження пульсу на 10 ударів на 1 хв., зниження артеріального тиску не більше, ніж на 10 мм рт. ст.

Симптоми несприятливої реакції на фізичне навантаження:

– виникнення нападу стенокардії;

– поява аритмії;

– поява задишки;

– почастішання пульсу на висоті навантаження більш ніж на 20 ударів на 1 хв.;

– різкі зміни артеріального тиску (в основному його зниження);

– поява вираженої слабкості;

– збліднення шкірних покривів, акроцианоз.

Ступінь IIвключає обсяг фізичної активності хворого в період палатного режиму – до виходу його в коридор. На підсходинці «а» лікувальну гімнастику хворий виконує в колишньому обсязі (комплекс ЛГ № 1), лежачи на спині, але число вправ збільшується.

При адекватній реакції на даний обсяг фізичної активності хворого переводять на підсходинку «б», йому дозволяється ходити спочатку біля ліжка, потім по палаті, сідати до столу, приймати їжу сидячи за столом. Хворому призначають комплекс ЛГ №2, який також проводять індивідуально. Основне призначення комплексу – попередження гіподинамії, щадне тренування серцево-судинної та дихальної системи, підготовка хворого до вільної ходьби по коридору і підйому по сходах. Темп виконання вправ регулюється інструктором, особливо в перші 2–3 заняття. Комплекс ЛГ № 2 виконується в положенні лежачи і сидячи. Число вправ, що виконуються сидячи, поступово збільшується. Рухи в дистальних відділах кінцівок поступово замінюються рухами в проксимальних відділах, що залучає до роботи більш великі групи м'язів. Після кожної зміни положення тіла слід робити відпочинок.

Вправи комплексу № 2 можна рекомендувати хворому для самостійних занять у вигляді ранкової гігієнічної гімнастики (РГГ). Тривалість занять – 10–15 хв.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов