Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
407
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс ранкової гігієнічної гімнастики

1. В. п. – стоячи, руки на поясі. Відвести руки в сторони – вдих, руки на пояс – видих. Повторити 4–6 разів. Дихання рівномірне.

2. В. п. – те саме. Руки вгору – вдих; нахил вперед – видих. Повторити 5–7 разів. Темп середній.

3. В. п. – те саме, руки перед грудьми. Відвести руки в сторони – вдих, повернутися у в. п. – видих. Повторити 4–6 разів. Темп повільний.

4. В. п. – сидячи. Зігнути праву ногу – хлопок; повернутися у в. п. Те саме з іншою ногою, по 3–5 разів. Темп середній.

5. В. п. – стоячи біля стільця. Присісти – видих; встати – вдих. Повторити 5–7 разів. Темп повільний.

6. В. п. – сидячи на стільці. Присісти попереду стільця; повернутися у в. п. Дихання не затримувати. Повторити 5–7 разів. Темп повільний.

7. В. п. – те саме, ноги випрямлені, руки вперед. Зігнути ноги в колінах, руки – на пояс; повернутися у в. п. Повторити 4–6 разів. Темп середній.

8. В. п. – стоячи, відвести праву ногу назад, руки вгору – вдих; повернутися у в. п. – видих. Те саме з лівої ноги, по 4–6 разів. Темп повільний.

9. В. п. – те саме, руки на поясі. Нахили вліво – вправо, по 3–5 разів. Темп повільний.

10. В. п. – те саме, руки перед грудьми. Відвести руки в сторони – вдих, повернутися у в. п. – видих, 4–6 разів. Темп середній.

11. В. п. – те саме. Відвести праву ногу і руку вперед. Те ж з лівої ноги, по 3–5 разів. Темп середній.

12. В. п. – те саме, руки вгору. Присісти, повернутися в в. п., 5–7 разів. Темп середній. Дихання рівномірне.

13. В. п. – те саме, руки вгору, кисті «у замок». Обертання тулуба, 3–5 разів у кожну сторону. Темп повільний. Дихання не затримувати.

14. В. п. – те саме. Крок із лівої ноги вперед – руки вгору, повернутися у в. п. Те саме з правої ноги, по 5–7 разів. Темп середній.

15. В. п. – те саме, руки перед грудьми. Повороти вліво – вправо з розведенням рук, 4–5 разів. Темп повільний.

16. В. п. – те ж, руки до плечей. По черзі випрямляти руки, 6–7 разів. Темп середній.

17. Ходьба на місці або по кімнаті – 30 с. Дихання рівномірне.

Комплекс вправ при стенокардії

1. В. п. – лежачи на спині. Ноги витягнуті, руки вздовж тулуба. Вільно згинати й розгинати руки в ліктьових суглобах. Згинаючи руки – видих, розгинаючи – вдих. Повторити 6–8 разів.

2. В. п. – те саме. Згинати й розгинати стопи. Дихання вільне. Повторити 8–10 разів.

3. В. п. – те саме. Розвести руки в сторони – вдих, повернутися у в. п. – видих. Повторити 3–4 рази.

4. В. п. – те саме. Ноги зігнуті в колінах, опора на ступні, руки – вздовж тулуба. «Ходьба» лежачи, поступово збільшуючи темп. Повторити 10–20 разів.

5. В. п. – сидячи на краю стільця. Ноги спираються об підлогу, руки на поясі. Вільно подихати.

6. В. п. – те саме. Прогнутися – вдих і повернутися у в. п. – видих. Повторити 5–6 разів.

7. В. п. – те саме. Ноги зігнуті й розставлені, захопити кистями рук колінні суглоби. Вдихнувши, нахилити корпус вперед з розведенням ліктів в сторони, не відриваючи кисті від колінних суглобів, повернутися у в. п. – видих. Повторити 5–6 разів.

8. В. п. – те саме. Руки опущені, поперемінно нахилятися вправо і вліво, не затримуючи дихання. Повторити 8–10 разів.

9. В. п. – стоячи. Встати за спинкою стільця, тримаючись за неї руками, ноги на ширині плечей. Нахилитися вперед – видих, випрямитися – вдих. Повторити 8–10 разів.

10. В. п. – те саме. Поперемінно відводити в бік ліву і праву ногу. Дихання вільне. Повторити 8–10 разів.

11. В. п. – те саме. Поперемінно відводити в бік ліву і праву руку – вдих, повертаючись до в. п. – видих. Повторити 4–5 разів.

12. В. п. – те саме. Піднятися на носки – вдих, повернутися у в. п. – видих. Повторити 10–15 разів.

13. В. п. – те саме. Не відриваючи рук від спинки стільця, присісти – видих, випрямитися – вдих. Повторити 6–8 разів.

14. В. п. – руки на поясі. Поперемінно згинаючи ноги в колінах, імітувати ходьбу в повільному темпі на місці. Дихання вільне. Повторити 8–10 разів.

15. В. п. – сидячи. Опертися спиною об спинку стільця, ритмічно і глибоко подихати. Зробити невелику паузу, під час якої виконати кілька погладжувань правою рукою лівої половини грудної клітки.

16. В. п. – те саме, без опори спиною. Повороти головою вправо і вліво. Дихання вільне. Повторити по 4 рази в кожну сторону.

17. В. п. – те саме. Опертися спиною об спинку стільця, ноги витягнути. Кругові рухи в гомілковостопних суглобах. Дихання вільне. Повторити по 10 разів на кожну сторону.

18. В. п. – те саме. Кисті до плечей, кругові рухи в плечових суглобах. Повторити 4 рази вперед, опустити руки вниз, розслабитися, повернутися у в. п. Повторити 4 рази назад. Дихання вільне.

19. В. п. – те саме. Опертися спиною об спинку стільця, одна рука на грудях, інша – на животі. Діафрагмальне дихання: на вдиху – живіт випинати, на видиху – втягувати. Повторити 5–6 разів.

Масаж проводиться в положенні лежачи на животі. У його завдання входить нормалізувати судинні реакції, зняти спазм судин, підготувати організм до фізичних навантажень. Сеанс починається з лівого боку спини і включає в себе поперемінне поздовжнє погладжування, поздовжнє вижимання, розминання м'язів: ординарне, подвійне кільцеве. Особливу увагу приділяється масажу лівої руки. Сеанси масажу можна повторювати щодня або через день, тривалість процедури 15–20 хвилин.

Самомасажпроводять щоденно або 5 разів на тиждень з перервою на вихідні. Долонею або другим, третім і четвертим пальцями виконуються спочатку погладжування, потім розтирання і розминання певної ділянки. Рухи повинні бути спрямовані від краю волосистої частини голови до плечового суглобу і пахвовій впадині.

Починається самомасаж з шійно–плечової області. Спочатку масажуєть шию ззаду, потім – ліве надпліччя, далі – верхню частину лівої лопаткової області. Потім двома руками зверху-вниз масажуються бічні поверхні шиї. Після 3–5 хвилин відпочинку в положенні лежачи, підклавши невелику подушку під голову, приступають до масажу лівої половини грудної клітини. Масажувати її можна поверх тонкої білизни. Рухи від грудини вліво і вгору – від краю реберної дуги до ключиці. Жінкам слід обходити грудну залозу. Закінчується процедура легким погладжуванням внутрішньої поверхні передпліччя та плеча.

Якщо стенокардію супроводжує супутня гіпертонічна хвороба, що буває нерідко, можна робити самомасаж надпліччя і верхньої частини лопаткової області не тільки зліва, але і справа, тобто всієї комірної зони. Спочатку масажується права сторона лівою рукою, потім навпаки.

При супутньому остеохондрозі хребта в шийно–грудному відділі, що теж може бути причиною болю в області серця, необхідно під час самомасажу шиї, надпліччя і лопаткових областей погладжувати, розтирати і натискати другим, третім і четвертим пальцями область хребта у шийному і верхньогрудному відділах.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов