Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
405
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ при емфіземі легенів

1. В. п. – лежачи на спині. Ноги зігнути, одна долоня на грудях, інша на животі Повільно вдихнути через ніс, випинаючи живіт, а потім, продовжуючи вдихати, розширити грудну клітку. Видихати через рот, склавши губи «трубочкою». Робити видих повільніше, ніж вдих, спочатку опускаючи грудну клітину, а потім втягуючи живіт. Посилити видих можна, якщо натиснути руками на реберний край. Темп повільний. Повторити 4–6 разів.

2. В. п. – те саме. Ноги зігнути, руки вздовж тулуба. Вдихнути, випинаючи живіт, а потім високо піднімаючи груди. Видихнути, підтягуючи руками коліно до грудей. Потім зробити те саме, підтягуючи інше коліно. Темп повільний. Повторити 4–6 разів.

3. В. п. – те саме. Ноги зігнути, руки в сторони. Повернути коліна вправо, потім вліво, не відриваючи стопи від опори. Дихання повільне, темп повільний. Повторити 4–6 разів.

4. В. п. – лежачи на правому боці. Праву руку під голову, ліву на стегно, ноги зігнути. Підняти ліву руку, потягнутися – вдих. Опустити руку на реберний край і натиснути на нього, видихаючи. Темп повільний. Повторити 4–6 разів.

5. В. п. – те саме. Праву руку під голову, ліву вперед, ноги зігнути. Випрямити ліву ногу – вдих; підтягти її лівою рукою до грудей, втягуючи живіт – видих. Темп повільний. Повторити 4–6 разів.

6, 7. Ті ж вправи зробити з в. п. лежачи на лівому боці.

8. В. п. – сидячи на стільці. Кисті до плечей, зігнуті в колінах ноги поставити на ширині плечей. Розвести лікті в сторони – вдих. Видихаючи повітря через губи «трубочкою», вимовляти звук «у–у–у», зводячи лікті попереду, нахиляючись і опускаючи голову. Темп середній. Повторити 5–7 разів.

9. В. п. – те саме. Зігнуті в колінах ноги поставити на ширині плечей, руки на коліна. Кругові рухи тулубом по черзі вправо і вліво. Вдих – тулуб назад, видих – тулуб вперед. Темп середній. Повторити 5–7 разів.

10. В. п. – те саме. Зігнуті в колінах ноги поставте на ширині плечей, руки на коліна. Встати, руки на пояс – вдих, сісти, руки на коліна, розслабляючись – видих. Темп середній. Повторити 5–7 разів.

11. В. п. – те саме. Руки опустити, зігнуті в колінах ноги поставити на ширині плечей. Нахилитися вліво, намагаючись рукою торкнутися підлоги, підтягуючи праву руку до пахви – вдих, повернутися у в. п. – видих. Те саме в інший бік. Темп повільний. Повторити 4–6 разів.

12. В. п. – те саме. Зігнуті в колінах ноги поставити на ширині плечей, руки на коліна. Руки ковзають вгору по стегнах, боковим сторонам живота до грудей, лікті в сторони – вдих. Потім руки ковзають у зворотному напрямку. На видиху вимовляється звук «ж–ж–ж». Темп середній. Повторити 5–7 разів.

13. В. п. – стоячи. Взятися за спинку стільця, ноги разом. Піднятися на носки, прогинаючись – вдих. Опуститися на п'яти, піднімаючи носки і напівнахиляючись вперед – видих. Темп середній. Повторити 5–7 разів.

14. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки опущені. Підняти руки через сторони вгору – вдих; опустити руки, нахиляючись вперед і розслабляючись – видих. Темп повільний. Повторити 4–6 разів.

15. В. п. – те саме. Ноги на ширині плечей, руки опущені. Махи руками в боки. Дихання повільне. Темп середній. Повторити 5–7 разів.

16. В. п. – те саме. Охопити складеним удвічі рушником нижній край грудної клітини. Утримувати рушник правою рукою за лівий кінець і лівою за правий (навперехрест). Не випускаючи кінці рушника, витягнути руки вперед – вдих. Розвести зігнуті в ліктях руки в сторони, натягуючи рушник і здавлюючи їм грудну клітину – видих. Темп повільний. Повторити 3–4 рази.

17. Повільно походити 2–3 хвилини. Вдих виконувати на 2–3 кроки, видих – на 3–5 кроків. На видиху втягувати живіт, розслаблюючи руки і плечі.

Загартовуваннюорганізму сприяє проведення після гімнастики обтирання тіла водою кімнатної температури (25–30°С) з наступним енергійним розтиранням сухим рушником.

Завдання масажу:

– запобігти подальшому розвитку патологічного процесу;

– нормалізувати функцію дихання;

– зменшити (ліквідувати) гіпоксію тканин, кашель;

– поліпшити локальну вентиляцію легенів, метаболізм і сон хворого.

Методика масажу.Вихідне положення – лежачи на спині і лежачи на животі (з піднятим ножним кінцем кушетки). Проводиться масаж м'язів надпліччя, спини (до нижніх кутів лопаток), застосовують прийоми сегментарного впливу на паравертебральні зони потім масажують дихальну мускулатуру, м'язи живота і нижніх кінцівок.

Використовують прийоми активізації дихання, перкусійні масаж. Тривалість масажу 8–10 хв., на курс 15–20 процедур. Після масажу показана оксигенотерапія (вдихання зволоженого кисню або прийом кисневого коктейлю). У рік проводять 2–3 профілактичних курсу масажу.

Самомасаж готує організм до виконання комплексу ЛГ: активізуються обмінні процеси в ослаблених хворобою дихальних м'язах, покращується їх еластичність, збільшується рухливість ребер. Рефлекторно самомасаж сприяє посиленню кровообігу в легеневій тканині, що сприятливо позначається на функції дихання.

Спочатку масажується нижня частина спини, потім потилиця, шия і груди, а якщо у пацієнта ослаблені м'язи черевного преса, то й живіт.

Самомасаж спини.Встати, ноги на ширині плечей, без напруги прогнутися назад, тильною стороною кистей провести енергійне розтирання від хребта в сторони. Кисті, то ліва, то права, беруть участь в розтиранні поперемінно і в той же час зміщуються знизу вгору від попереку до лопаток і потім зверху вниз.

Самомасаж потилиці.Кінцями пальців обох рук зробити колоподібне розтирання потилиці. При цьому пальці роблять обертальні рухи у напрямку до мізинця.

Самомасаж шиї.Стілець присунути до столу, сісти боком до нього. Зігнути руку під прямим кутом, покласти її на стіл. Долонею іншої руки провести погладжування від потилиці у напрямку до плечового суглобу. Потім ковзаючим рухом пальців розтирають цю область, після чого роблять розминання. Пальці руки, що масажує, кладуть на шию, ближче до потилиці. Натискаючи ними, роблять обертальні рухи, в той же час просуваючи руку від потилиці до плечового суглобу. Також масажується інша сторона шиї.

Самомасажгрудей показаний тільки чоловікам. Сісти на стілець, вільно зігнувши ліву руку, покласти її на ліве стегно. Долоню правої руки щільно прикласти до лівої сторони грудей. Виконують енергійне погладжування. Те ж зробити на правій стороні грудей. Потім проводять вижимання великого грудного м'яза, не чіпаючи сосок. Великим пальцем і долонею, не сильно натискаючи на м'яз, ковзати від грудини до пахвової впадині. Після цього роблять розминання. М'яз щільно захоплюють кистю і, просуваючи руку вперед, м'яко розминають між великим і чотирма іншими пальцями, одночасно злегка зміщуючи її в сторону.

Самомасаж грудини.Долонею спертися на грудні м'язи. Кисті злегка зігнуті, кінчиками пальців робити прямолінійні рухи зверху вниз і знизу вгору (розтирання грудини). Потім роблять колоподібне розтирання, при цьому пальці виконують обертальні рухи у напрямку до мізинця.

Після цього приступають до самомасажу міжреберних м'язів. Його слід виконувати особливо ретельно. Кінчики зігнутих пальців правої кисті прикласти до міжреберних проміжків лівого боку грудей. Злегка натискаючи, зробити прямолінійне розтирання від грудини до пахвової впадині.

Цей же прийом виконується спіралеподібно: рука при ковзанні по міжреберним проміжкам вібрує. Колоподібне розтирання роблять також кінчиками пальців, здійснюючи ними обертальні рухи у напрямку до мізинця.

При самомасажі міжреберних м'язів треба стежити, щоб пальці не виходили з міжреберних проміжків, а розтирання проводилося по всім міжреберним дугам. Необхідно лягти на кушетку, під голову підкласти невелику подушку, а ноги зігнути в колінах. Пальцями обох рук захопити нижній край ребер, затиснути ніби в щипці близько грудини. Провести прямолінійне розтирання від грудини в сторони.

Жінкам дозволяється робити самомасаж грудини, а також міжреберних проміжків нижньої третини грудини і реберної дуги.

Кожний прийом самомасажу виконують 3–5 разів. Самомасаж грудей закінчується енергійним погладжуванням.

При ослабленні м'язів черевного преса бажано зробити самомасаж живота. Спочатку самомасаж проводять без зусиль протягом 5–6 хвилин, надалі – 7–10 хвилин.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов