Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
405
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Комплекс вправ для хворих слабкої групи

1. В. п. – стоячи, ноги нарізно. На рахунок 1–2 – руки вперед через сторони – вдих. На 3–4 – опускаючи руки – видих. Повторити 4–5 разів.

2. В. п. – те саме, ноги разом, руки на поясі. На рахунок 1–2 – підняти зігнуту ногу. На 3–4 – ногу опустити. Дихання повільне. По 3 рази кожною ногою.

3. В. п. – те саме, ноги нарізно, руки на поясі. На рахунок 1–2 – поворот тулуба вліво, руку в сторону, долоня вгору – вдих. На рахунок 3–4 – опускаючи руку – видих, в іншу сторону. По 3 рази в кожну сторону.

4. В. п. – те саме, ноги нарізно, руки до плечей. На рахунок 1–2 – лікті в сторони, вгору – вдих. На рахунок 3–4 – опускаючи лікті – видих. Повторити 4–5 разів.

5. В. п. – те саме, ноги разом, на рахунок 1–2 підняти руки вгору, на рахунок 3–4 – повільно повернутись до в. п. – вдих. Повторити 4–5 разів.

6. В. п. – те саме, ноги нарізно, руки до плечей. На рахунок 1–2 – нахил тулуба вліво. На рахунок 3–4 – повертаючись до в. п. – вдих. Те саме в інший бік. По 3 рази в кожну сторону.

7. В. п. – те саме, ноги разом, руки вниз. На рахунок 1 – мах ногою в сторону, руки в сторону – вдих. На рахунок 2 – повернутися у в. п. – видих. По 3 рази кожною ногою.

8. В. п. – те саме, ноги разом, руки на поясі. На рахунок 1–2 – відводячи лікті назад – вдих, на рахунок 3–4 – лікті вперед; плечі розслабити – видих. Повторити 4 рази.

9. В. п. – те саме, ноги на відстані великого кроку, руки вниз. На рахунок 1–2 – нахил тулуба вперед, руками торкнутися носків ніг – видих. На рахунок 3–4 – випрямляючи – видих. Повторити 4–5 разів.

10. Ходьба на місці з високим підніманням стегна, поступово переходити на звичайний крок з уповільненням, 15–20 с.

До середньої групивідносять хворих у стадії компенсації з наявністю більш стійкого стану або тих, що перенесли загострення не менше 3-х місяців потому, при нормальній температурі тіла і відсутності явищ інтоксикації.

У цю групу включають наступних хворих:

1) з вогнищевими формами туберкульозу у фазі ущільнення;

2) з інфільтратами у фазі ущільнення або з розпадом, схильним до зменшення;

3) з фіброзно-кавернозними формами при відсутності схильності до поширення;

4) з хронічним дисемінованим вогнищевим туберкульозом та утворенням щільних вогнищ і петрифікатів;

5) з одностороннім пневмотораксом давністю 5–6 місяців.

З форм і засобів ФР для цієї групи використовують РГГ, ЛГ, прогулянки та відпочинок на повітрі, ігри та спортивні вправи, елементи загартовування. Рекомендуються прогулянки по горизонтальній місцевості до 3 км з відпочинком в тіні через кожні 0,5–1 км, теренкур за маршрутами.

Комплекс вправ для хворих середньої групи

1. Ходьба в ритм дихання. На рахунок 1–2 – вдих, на 4–6 – видих.

2. В. п. – стоячі, руки на нижній частині грудної клітини. Піднятись на носки – вдих, опуститись на повну ступню, здавлюючи руками грудну клітину – видих. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме, обличчям до гімнастичної стінки, тримаючись руками за рейку на рівні грудей. Зробити повне присідання – видих, повернутись у вихідне положення – вдих. Повторити 6–8 разів.

4. В. п. – сидячи зверху на гімнастичній лавці, руки в сторони. Повороти тулуба почергово в обидві сторони. Повторити 6–8 разів.

5. В. п. – сидячи, опираючись на спинку стільця, руки на животі. Глибоко видихнути, втягнуті живіт и натиснути на нього руками. Повторити 6–8 разів.

6. В. п. – те саме, руки на животі. Відвести лікті назад – вдих, зближувати лікті вперед з натисканням пальцями на стінку живота – подовжений, глибокий видих. Повторити 6–8 разів.

7. В. п. – лежачи на спіні. Глибоке діафрагмальне дихання, із збільшенням довжини видиху. Повторити 6–8 разів.

8. В. п. – те саме. Зігнути ноги, обійнявши їх руками, притиснути до грудей – видих, повернутись у в. п. – вдих. Повторити 6–8 разів.

9. В. п. – те саме. Сісти, нагнутись вперед, намагаючись торкнутись руками пальців ніг – видих, повернутись у в. п. – вдих. Повторити 6–8 разів.

10. В. п. – лежачи на животі. Прогнутись в попереку з одночасним підніманням ніг и голови вгору – вдих, повернутись у в. п., розслабити м'язи – подовжений видих. Повторити 6–8 разів.

Після фізичних вправ показані обтирання і короткочасний душ.

До сильної групивключають хворих зі стійким клінічним станом, нормальною картиною крові, компенсованим станом апаратів кровообігу і дихання, при формуванні повноцінного рубця і доброму розсмоктуванні і хворих, які раніше займались фізкультурою і відносно тренованих.

В цю групу включають наступних хворих:

1) з вогнищевими формами у фазі ущільнення чи розсмоктування;

2) з інфільтратом у фазі ущільнення або розсмоктування;

3) з інфільтратом і розпадом, що зменшується в обсязі;

4) з одностороннім, обмеженим без метастазів та обсіменіння фіброзно-кавернозним туберкульозом при зменшенні катаральних явищ в легенях, зменшенні кількості мокротиння і зникненні туберкульозних бацил;

5) з одностороннім пневмотораксом давністю 12–15 місяців, не схильним до швидкого розсмоктування під впливом фізичних вправ;

6) пацієнтів, які легко переносять навантаження для середньої групи.

Методика застосування ЛГ, спортивних вправ та ігор для сильної групи не має принципових відмінностей від методики, що застосовується для середньої групи, але для хворих сильної групи вже є підстави збільшити загальне навантаження при проведенні різних видів фізичних вправ. Рекомендовані прискорена ходьба, біг.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов