Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
405
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Пневмонія

Завдання ФР:

– максимально впливати на здорову легеневу тканину для включення її в дихання;

– посилити крово- і лімфообіг в ураженій частці;

– профілактика ателектазів;

– попередження формування спайок, бо при запаленні легень, як правило, буває зачеплена і плевра;

– прискорення одужання і відновлення працездатності.

Лікувальна гімнастика

У період ліжкового режиму, з 3–5-го дня у вихідному положенні лежачи і сидячи на ліжку, спустивши ноги, застосовують динамічні вправи для дрібних і середніх м'язових груп; статичні і динамічні дихальні вправи. Співвідношення загальнорозвиваючих і дихальних вправ – 1:1, 1:2, 1:3. Не слід допускати почастішання пульсу більш ніж на 5–10 ударів на 1 хвилину. Вправи проводять в повільному і середньому темпі, кожну повторюють 4–8 разів з максимальною амплітудою руху. Тривалість – 10–15 хв., самостійні заняття – по 10 хв. 3 рази на день.

Комплекс вправ для хворих на пневмонію (постільний режим)

1. В. п. – лежачи на спині. Діафрагмальне дихання, руки для контролю лежать на грудях і животі.

2. В. п. – те саме. На вдиху підняти руки вгору, на видиху – опустити. Видих вдвічі довший за вдих. Повторити 4–5 разів.

3. В. п. – те саме. На вдиху відвести пряму ногу вбік, на видиху повернутися у в. п. Повторити 4–6 разів.

4. В. п. – те саме. Руки зігнуті в ліктях. На вдиху руки розвести в сторони, на видиху руки опустити. Повторити 6–8 разів.

5. В. п. – те саме. На вдиху руки розвести в сторони, на видиху коліна підтягти до живота руками. Повторити 4–6 разів.

6. В. п. – лежачи на боці. На вдиху руку відвести назад з поворотом тулуба назад, на видиху повернутися у в. п., руку покласти на епігастральну ділянку. Повторити 6–8 разів.

7. В. п. – те саме. Руку покласти на нижні ребра, на вдиху, натискаючи на нижні ребра долонею, створити опір. Повторити 6–8 разів.

8. В. п. – те саме. Долонею охопити шию ззаду, створивши статичне напруження м'язів плечового пояса. При виконанні глибокого дихання «акцент» припадає на нижню частку. Повторити 4–6 разів.

9. Закінчити комплекс в положенні лежачи на спині діафрагмальним диханням.

На палатному режимі, з 5–7–го дня у вихідному положенні сидячи на стільці, стоячи продовжують виконувати вправи ліжкового режиму, але дозування їх збільшують, включаючи вправи для великих м'язових груп з предметами. Співвідношення дихальних і загальнозміцнюючих вправ – 1:1, 1:2. Почастішання пульсу допускають до 10–15 ударів на 1 хвилину, збільшують число повторень кожної вправи до 8–10 разів у середньому темпі. Тривалість заняття 15–30 хв., використовують також ходьбу. Заняття повторюють самостійно. Загальна тривалість занять протягом дня – до 2 год., заняття індивідуальні, малогрупові і самостійні.

Комплекс вправ для хворих на пневмонію (палатний режим)

1. В. п. – сидячи на стільці. Діафрагмальне дихання, руки для контролю лежать на грудях і животі.

2. В. п. – те саме. Руку підняти вгору, нахил у протилежний бік, на видиху руку опустити. Повторити 6–8 разів.

3. В. п. – те саме. Відвести лікті назад, вдих, на видиху повернутися у в. п. Повторити 6–8 разів.

4. В. п. – те саме. Руками імітувати рухи плавця брасом. Вдих – в. п., видих – руки розвести в сторони. Повторити 6–8 разів.

5. В. п. – те саме. На вдиху руки розвести в сторони, на видиху «обійняти» себе за плечі. Повторити 6–8 разів.

6. В. п. – стоячи. В руках гімнастична палиця. На вдиху підняти руки вгору, прогнутися, ногу відвести назад, поставити на носок. Повторити 6–8 разів.

7. В. п. – те саме. Кругові рухи руками – «гребля». Повторити 6–8 разів.

8. В. п. – те саме. В руках булави. На вдиху руки в сторони, булави паралельні підлозі. На видиху нахил, булави поставити на підлогу. Повторити 6–8 разів.

9. В. п. – те саме. На вдиху підняти руки вгору, на видиху присідання, руки в упорі на підлозі. Повторити 6–8 разів.

10. В. п. – те саме. Палка ззаду заведена за ліктьові згини, на вдиху прогнутися назад, на видиху нахил вперед. Повторити 6–8 разів.

З 7–10-го дня (не раніше) хворих переводять на вільний режим. Заняття ЛГ аналогічні застосовуваним на палатному режимі, але з більшим навантаженням, що викликає почастішання пульсу до 100 на 1 хвилину. Тривалість одного заняття – 40 хв; застосування вправ, ходьби, занять на тренажерах, ігор становить 2,5 год. на добу.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов