Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Тема 5. Сутність, мета і завдання регіональної економічної політики.

1. Основні аспекти регіональної політики держави.

2. Об'єкти державної регіональної політики.

3. Пріоритетні напрямки розвитку регіонів.

Головна мета державного регулювання розвитку регіонів полягає в оптимальному сполученні інтересів держави й окремих регіонів. Економіка країни є цілісною складною системою, у якій окремі елементи перебувають у відповідних пропорціях, чим забезпечується якість їхнього функціонування.

Виходячи з національних інтересів, держава визначає стратегічні цілі і поточні пріоритети, створюючи сприятливі умови для рішення відповідних соціально-економічних проблем. Основна стратегічна мета економіки України - забезпечення стабільності розвитку на базі створення високоефективної соціально-орієнтованої економіки всіх регіонів, сприятливої до науково-технічного прогресу, що забезпечить високу якість життя населення, активну мотивацію до трудової діяльності, умови рівноправного партнерства у світовій економічній співдружності.

Регіональна політика держави охоплює такі аспекти, як економічний, соціальний, демографічний, екологічний, поселенський і науково-технічний.

Найважливішим серед вищевказаних аспектів є економічний, який охоплює забезпечення комплексного й збалансованого соціально-економічного розвитку регіонів шляхом виробництва, раціонального розміщення продуктивних сил з урахуванням наявних трудових ресурсів, науково-технічного потенціалу і їхнього ефективного використання.

Соціальний аспект означає розширення виробництва товарів народного споживання, прискорений розвиток соціальної й виробничої інфраструктури в регіонах з низьким рівнем забезпеченості, особливо в сільській місцевості.

Демографічний аспект спрямовується на стимулювання якісних змін демографічної і соціальної структури населення, створення умов для зниження смертності і зростання народжуваності, оздоровлення населення тощо.

Екологічний аспект охоплює регулювання природно-господарської збалансованості в регіонах і створення сприятливих умов для життєдіяльності населення, раціональне використання рекреаційних ресурсів та ін.

Поселенський аспект регіональної політики спрямований на формування раціональної системи розселення за рахунок збереження заселеності як можна більшої території сільської місцевості, зростання ролі в поселенських структурах сільських населених пунктів, селищ міського типу й малих міст, стримування росту великих міст та ін.

Науково-технічний аспект регіональної політики повинен забезпечувати:

- розвиток пріоритетних напрямків наукових досліджень у господарському розвитку і раціональному ресурсо- і природокористуванні;

- спрямування науково-технічного потенціалу на розробку, освоєння і широке використання принципово нових машин, технологій і матеріалів, які конкурентоспроможні на світовому ринку;

- організацію власного виробництва продукції, яка імпортується;

- розробка технологій найбільш ефективного використання енергоносіїв тощо.

Таким чином, державна економічна політика - це сукупність економічних, правових, організаційно-управлінських методів, які органічно з'єднують загальнодержавні й регіональні інтереси, і спрямовані на повнокровний розвиток регіонів і держави в цілому. Стратегічною метою цієї політики є гармонічне сполучення інтересів держави і окремих регіонів, створення сприятливих економічних і правових основ для раціонального використання місцевих ресурсів і особливостей природно-виробничого потенціалу, вирівнювання рівнів економічного розвитку.