Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ВШП.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Великий каньйон Криму

Великий каньйон Криму — найбільший каньйон України, одне з при­родних чудес півострова, ландшафтна пам'ятка. Він знаходиться в глибині північного схилу Ай-Петринського масиву, у 5 км від села Соколиного Бахчисарайського району.

У гірському Криму каньйонів, або глибоких ущелин, можна нараху­вати більш десятка. Однак жоден із них не можна порівняти з Великим каньйоном. Це унікальне природне утворення вражає своєю суворою ве­личчю. Висота стрімких стін каньйону досягає 300—320 м, тоді як ширина його дна часом звужується до 3-5 м. По вузькому днищу каньйону про­тікає гірська р. Аузун-Узень. На її шляху є кілька десятків безіменних водоспадів. Найкрасивіші з них — у нижній частині каньйону. Біля водо­спадів у ложі дна утворилося чимало «купалень» — своєрідних водяних казанів, «висвердлених» брилами, що обертаються водою, і валунами. Є серед них і «Ванна молодості». Вода у «ванні» чиста, прозора, блакитного кольору, температура навіть у спекотні дні дорівнює 9-11 °С.

Карадазький природний заповідник

Карадазький природний заповідник — один із найпримітніших та мальовничих куточків Криму. Відомий дослідник Тавриди К. І. Габліц, а потім академік П. С. Паллас першими звернули увагу на своєрідну, екзо­тичну красу Карадагу. Проте тільки з організацією у 1914 р. Т. І. Вязем­ським Карадазької наукової станції з'явилась можливість проводити тут систематичні наукові дослідження і постало питання про заповідання Ка­радагу.

Гірський масив Карадаг (Чорна гора) знаходиться у південно-східній частині Кримського півострова. Недавній вулкан, що діяв близько 150 млн років тому, незвичайної краси пам'ятка природи, мабуть, одне з найчудо­віших місць на планеті. Дане унікальне геологічне утворення з рідким рослинним і тваринним світом більше 20-ти років тому було оголошено Державним природним заповідником. Площа його становить 8,7 кв. км разом із суміжною акваторією Чорного моря. Висота Святої гори, що вінчає центральний масив, — 576 м. Береговий хребет Кара-Дагу обриваєтеся до моря дивовижними скелями й стрімчаками, між якими знаходяться затишні, дивні за красою бухточки Сердолікова, Розбійницька, Прикор­донна та інші. У нагромадженні природних статуй вгадуються кам'яні істукани, замки зі шпилями, вежі фортець та інших фантастичних споруджень. Тут є і славетні Золоті, або Карадазькі, ворота.

Рослинний світ Карадагу надзвичайно багатий і представлений трьома поясами: від рівня моря до 250 м — пояс степів, чагарників і рідколісся; до 450 м — пояс дубових лісів; вище 450 м — пояс скельнодубових і грабових лісів. Нижчих рослин тут налічується 538 видів, у тому числі Ш прісноводних діатомових водоростей, 87 синьозелених водоростей прісно­водних водойм та 40 ґрунтових, 63 види фітопатогенних грибів, 94 ли­шайники, з яких 6 занесено до Червоної книги України. Не менш різноманітним є тваринний світ Карадагу. Лише наземних безхребетних тут понад 2300 видів, метеликів — 1650 видів, 51 з яких занесено до Червоної кни­ги України, а 16 — до Європейського червоного списку. До Червоної книги України занесено богомола емпуза смугастого, аскалафа строкатого, жужелицю молюскоїда, вусача чорнокрила Келлера, бджолу тесляра фіо­летового, дибку степову, метеликів Каллімаха, бражника карликового, шовкопряда Балліона, совку Трейчке та інші. З 8 видів плазунів 4 значаться в Червоній книзі України, 1 - у Європейському червоному списку.