Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
792
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Як брати інтерв’ю?

Працівник ПР-служби іноді бере інтерв’ю в посадових осіб установи для корпоративних ЗМІ або для отримання необхідної інформації під час підготовки матеріалів з питань роботи фірми чи організації.

Підготовка до інтерв’ю аналогічна підготовчій роботі журналіста. Вона передбачає:

  • знайомство з темою інтерв’ю;

  • попереднє знайомство зі співрозмовником;

  • складання плану проведення інтерв’ю (перелік основних запитань, які відображають тему бесіди);

  • підготовка відповідних технічних засобів (магнітофон чи диктофон);

  • підготовка приміщення для проведення радіо- чи телеінтерв’ю.

Комплексним заходом роботи зі ЗМІ є зустрічі працівників прес-посередницьких структур та керівництва організації з представниками різних ЗМІ. Найбільш поширеними видами такої роботи є брифінги та прес-конференції.

Незважаючи на схожість цих форм діяльності, кожен має свою специфіку та особливості. Найбільш поширеними є прес-конференції.

Брифінг – коротка оперативна нарада представників засобів масової інформації, на якій викладається офіційна позиція з певного питання у процесі переговорів, засідань, конференцій, що відбуваються.

Прес-конференція – зустріч офіційних осіб політичних, громадських, наукових або інших організацій чи установ з представниками засобів масової інформації для інформування громадськості з питань, що стосуються певної установи чи організації і мають громадський інтерес. Головне завдання прес-конференції – встановити безпосередній особистий контакт керівників організації чи установи зі ЗМІ. Прес-конференції проводяться лише з дуже важливих та актуальних питань.

Структура прес-конференції

Етап

Зміст

Тривалість

1

Вступна частина

  • привітання

  • пояснення причин проведення

  • програма (якщо надрукована і передана журналістам при реєстрації, сказати про це)

  • представлення тих, хто буде виступати

  • інформація про матеріали, що представлені пресі

3 – 4 хвилини

2

Виступи

Рекомендується планувати не більше двох виступів

Максимальна тривалість до 10 хвилин кожен

3

Обговорення виступів

Можливо передбачити проведення особистих бесід, наприклад, після пленарного засідання

Орієнтовно 30 хвилин

Фахівці вважають, що прес-конференція повинна тривати не довше години.

Місце проведення прес-конференції

Преса, як правило, запрошується на прес-конференцію в приміщення, спеціально призначене для цієї мети, а тому відповідно обладнане. Це можуть бути бізнес-центри, конференц-зали установи, що проводить прес-конференцію. Такі приміщення є в деяких готелях, при необхідності їх можна орендувати.

Під час виставок (ярмарок) прес-конференції можуть проводитися безпосередньо біля стендів, які представляють про-дукцію певної фірми чи організації. Це має деякі переваги, які проявляються в тому, що експонент знаходиться у природному середовищі, почуває себе вільніше, запрошені мають можливість ознайомитися з експонатами і скласти про них свою думку, забезпечується присутність більшого числа представників преси. В окремих випадках можуть обиратися й інші місця, які наближають громадськість до установи та організації.