Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 1.1. Предмет, методологія і завдання вивчення національної економіки

із зовнішнім економічним середовищем світу. Ідеться про враху­вання системи ризиків, що обумовлені сучасними глобаліза-ційними процесами в світовій економіці та запобігання нега­тивним ризикам для національної безпеки держави, що можуть виникати зі сторони транснаціональних корпорацій (ТНК).

  1. Проблема забезпечення високого соціального добробуту і соціального захисту населення.

  2. Необхідність екологічної збалансованості національної економіки, що полягас у всебічній екологізації та дотриманні вимог екологічної безпеки, а також економічного розвитку на базі екологічних імперативів.

  3. Якнайшвидше впровадження інноваційної моделі розвитку національної економіки.

Запитання для самоконтролю

  1. Що є предметом вивчення національної економіки?

  2. Які методи використовуються в дослідженнях процесів та явищ національної економіки?

  3. Розкрийте сутність структури національної економіки та її зміст.

  4. Назвіть, будь-ласка, головні ознаки національної економіки.

  5. Що є об'єктом макроекономічного аналізу в національній економіці?

  6. Наведіть приклад макромоделей національної економіки та розкрийте сутність функціональних зв'язків їх ендогенних параметрів.

  7. Зв 'язок національної економіки з іншими науками. Наведіть приклад.

  8. Які функції виконує національна економіка як наука?

  9. Розкрийте специфічні риси перехідних процесів у національній економіці.

10. Що таке структура ринкового трансформування національної економіки в Україні?

?5

Тема 1.2

Економічні теорії та чинники розвитку національної економіки

План викладу і засвоєння матеріалу

  1. Теорії національної економіки.

  2. Чинники розвитку національної економіки. Запитання для самоконтролю.

Ключові слова:

- національна економіка,

- економічна система,

О національне господарство,

- меркантилізм,

- фізіократизм,

-соціалістичні вчення,

-неолібералізм,

- макроекономічний аналіз,

- мікроекономічний аналіз,

-капітал,

- населення,

- освіта,

- стан здоров'я,

- людський розвиток,

- природні ресурси,

- корисні копалини.

1.2.1. Теорії національної економіки

Національна економіка відображає спосіб організації госпо­дарського життя людей на певній території, обмеженій державними кордонами. її формування - це тривалий процес, результатом якого є створення цілісної системи взаємопов'язаних елементів, кожен з яких у взаємодії з іншими надає рис, що суттєво відрізняють національну економіку однієї країни від іншої. Тому важливо розглянути погляди відомих українських і зарубіжних економістів минулого і теперішнього на сутність національної економіки, концепції її функціонування і розвитку із врахуванням еволюційно-генетичної парадигми.

Теорії національної економіки починають виникати від XIV ст., коли на теренах Центральної та Західної Європи руйнуються

26

Тема 1.2. Економічні теорії та чинники розвитку національної економіки

феодальні порядки, створюються абсолютні монархії та формуються державні кордони. Для правителів держав на чільне місце виходять питання доброго управління країною, забезпечення її могутності і процвітання. У цей період активно розвиваються міста, усклад­нюються товарно-грошові відносини, зароджується банківництво, нагромаджується капіт&т, змінюються погляди на світ і світобудову.

Невипадково у XIV-XVI ст. в різних країнах Західної Європи з'являються трактати, памфлети, листи, авторами яких є купці, промисловці, банкіри, працівники торговельних компаній, в яких проблеми розвитку національної економіки безпосередньо пов'язуються із грошовим обігом і торгівлею. Вже у назві творів меркантилісти вказують на конкретні проблеми розвитку вітчиз­няної економіки. Зокрема, Дж.Гелс назвав свій твір "Трактат про спільну користь королівства Англії", Т. Мен - "Скарб Англії у зовнішній торгівлі або баланс зовнішньої торгівлГ, С. Фортрей — "Вигоди та благополуччя Англії, що полягає у збільшенні запасів та розширенні торгівлі цього Королівства", А. Монкретьєн де Ваттевіль - "Закон суспільного господарства", А. Серра -"Стислий трактат про причини, які можуть привести до достатку золота і срібла у країнах, що не мають копалень''' тощо. У моделі національної економіки, яку дослідили меркантилісти за допомогою збирання, описування та часткової класифікації реальних фактів, з'ясовувались головним чином механізми нагромадження багатства у вигляді грошей, формування активного торговельного балансу, розвитку експортно орієнтованих галузей господарства та державного регулювання.

Не оминули ці питання у своїх працях, універсалах, договорах, наказах і листах до козацької старшини відомі політичні і громадські діячі України. У гетьманській державі торговельно-купецька діяльність була в належному пошанівку, вона не тільки задовольняла потреби шляхти, козаків, міщанства в різних товарах, приносила скарбові доходи, але оживляла економіку, сприяла формуванню національного ринку [8, С 103]. Б. Хмельницький активно пропагував ідею державного втручання у господарський розвиток через надання різних податкових привілеїв і пільг місцевим купцям,

27

Розділ 1. Теоретичні засади та чинники розвитку національної економіки

розбудову економічних зв'язків з іншими країнами і заохочення вивезення товарів над їх ввезенням, встановлення митних перешкод тощо. Проте намаганню гетьманів сформувати національну економіку та розробити концепції її розвитку перешкоджали непослідовна економічна політика, яка здійснюваїась головно в інтересах козацької старшини, військові дії, майнові перерозподіли. Меркантилізм був однією з перших спроб обґрунтування теоретичних і практичних засад розвитку національної економіки, розробки концептуальних засад господарської політики у період становлення міцних централізованих держав.

Наступне покоління економістів-теоретиків, обґрунтовуючи теорію національної економіки, обрало предметом сеоїх досліджень сільськогосподарське виробництво. Представники фізіократизму вважали, що завданням економічної науки є дослідження "природних законів" господарства, що грунтувалося на приватній власності, конкуренції та індивідуальній ініціативі, і доводили, що єдиним джерелом багатства країни є землеробська праця. Зокрема, Ф. Кене в економічній таблиці прагнув проаналізувати у доволі спрощеній формі процес простото відтворення, через взаємодію трьох секторів національної економіки - землеробів, землевласників і тих, хто не зайнятий у сільському господарстві. Виразником економічної системи фізіократів в Україні був засновник Харківського університету Василь Каразин, який у своїх працях обґрунтовував ідею невтручання держави в економічний розвиток, аналізував причини економічної відсталості українських земель, розглядав аграрно-селянські проблеми та необхідність реформування сільського господарства.

Ускладнення господарського життя вимагало розроблення складніших концепцій національної економіки. А. Сміт та його послідовники поставили перед собою завдання комплексного дослідження системи національної економіки, аналізуючи як внутрішні закономірності господарських явищ і процесів, так і їх зовнішні прояви. Національна економіка розглядається як сукупність окремих індивідуальних господарств, в який діяльність кожного з них приносить користь не лише; для себе, але й для суспільства 28