Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 4.3. Виробнича інфраструктура України

ШШШтемпи зростання введення в експлуатацію житлових будинків, у % до попереднього року —•—темпи зростання ВВП, у % до попередньою року

Рис. 4.3.1. Темпи введення в експлуатацію житлових будинків в Україні та темпи зростання ВВП

(реконструкцію) та придбання житла. У 2002 р. затверджується Державна програма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, згідно з якою передбачається інвестувати в будівництво (реконструкцію) та придбання житла для молоді близько 5,8 млрд. грн., фінансування цих заходів здійснюватиметься за рахунок залучення коштів державного та місцевого бюджетів з поетапним залученням додаткових позабюджетних джерел.

Від червня 1999 р. з метою відпрацювання нових організаційних форм та економічних механізмів стимулювання житлового будівництва на базі холдингу "Київміськбуд" проводиться еконо­мічний експеримент. Передбачається запровадження довгостро­кових житлових ощадних вкладів громадян і суб'єктів підприєм­ницької діяльності та їх наступне спрямування на кредитування будівництва житла. Прийняття у квітні 2004 р. Закону України "Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії "Київміськбуд" дозволило продовжити експеримент до 2011 р. та конкретизувати механізми залучення коштів фізичних і юридичних осіб у довірче управління уповноважених банків з наступним їх спрямуванням на придбання

201

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

іпотечних сертифікатів. Результати експерименту виявилися позитивними, оскільки введення житла компанією "Київміськбуд" у 2001 р. зросло на 15 %, на залучені кошти у населення побудовано житло для 7 тис. сімей, за рахунок коштів пенсійних вкладів проінвестоване будівництво житла на 14 млн. грн. [22, С. 355]. Проте вирішення житлової проблеми є доволі складним питанням, упродовж 2004-2007 pp. в Україні в різних регіонах викривають різні афери із новозбудованим житлом.

Таким чином, будівельний комплекс України належить до ключових секторів національної економіки і впливає на роботу підприємств інших галузей. До найважливіших проблем цього сектора економіки України можна зарахувати недосконалість правового поля, незавершеність процесів приватизації, повільні темпи будівництва житла, відсутність доступних для громадян довгострокових кредитів і стимулів вкладати кошти у житлове будівництво. У перспективі необхідно створити умови для розвитку інфраструктури ринку житла для забезпечення фінансування житлового будівництва, розробити механізми стимулювання будівельної діяльності та запровадження енергозберігаючих технологій у цій сфері.

Запитання для самоконтролю

  1. Що розуміють під транспортною системою та якими видами транспорту вона представлена в Україні?

  2. Як відбувався розвиток транспортної системи України в роки незалежності?

  3. З якою метою в Україні відбувається формування національної мережі транспортних коридорів?

  4. Які чинники обумовили розвиток залізничного транспорту України після проголошення незалежності?

  5. У чому полягають особливості діяльності морського і річкового транспорту України?

  6. Яке значення має автомобільний транспорт для економіки України?

202