Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 4.1. Промисловість і промислова політика в Україні

генеруючих потужностей [32, С. 285]. У розвитку атомної енерге­тики існують проблеми, пов'язані з постачанням палива, зі створенням національного сховища радіоактивних відходів у зоні відчуження та зоні обов'язкового виселення, зняття ЧАЕС з експлу­атації (цей процес може тривати від ЗО до 100 років), із забезпечення безпечної експлуатації вже побудованих АЕС тощо.

100%

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

та проведення структурної перебудови. Головні засади функціону­вання цієї галузі відображено в указах Президента України "Яро заходи щодо ринкових перетворень в галузі електроенергетики України" та "Про структурну перебудову в електроенергетичному комплексі України", якими передбачене реформування системи управління та відносин власності у вітчизняній електроенергетиці. Системні зрушення в електроенергетиці України розпочинаються у 1996 р. і тривають до тепер. Ця галузь реорганізовується за такою схемою [33, С 367-369]:

^ на базі 14 найбільших ТЕС створено 4 акціонерні генеруючі компанії, в яких контрольний пакет акцій належить державі. У підпорядкуванні Донбасенерго знаходиться 5 ТЕС, у Дніпро-енерго - З ТЕС, у Центренерго - З ТЕС, у Західенерго - З ТЕС; Ч> експлуатацію та управління ГЕС здійснюють 2 акціонерні ком­панії із 100 % пакетом акцій, що належить державі. Цим гідро­енергетичним компаніям підпорядковуються 8 ГЕС на Дніпрі та З ГЕС на Дністрі; ^> Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" була утворена на базі п'яти українських АЕС, які зберігають за собою статус юридичних осіб. Компанія експлуатує 13 водо-водяних реакторів ВВЕР загальною встановленою потужністю 11835 МВт, за цим показником Україна посідає 8 місце у світі та 5 в Європі. "Енергоатом" є повністю державною власністю. Основним завданням "Енергоатому" є консолідація виробничих, наукових і технічних ресурсів з метою поліпшення енерго­забезпечення вітчизняної економіки та підтримки належного рівня безпеки АЕС; -високовольтні (220 кВт і вище) лінії електромереж та опера­тивно-диспетчерське управління Єдиною енергосистемою України перебувають в підпорядкуванні Національної компанії електромереж "Укренерго", а низьковольтні мережі та деякі генеруючі потужності (в основному теплоелектроцентралі) у 24 областях України, Автономній Республіці Крим, у Києві та Севастополі є в управлінні 27 акціонерних компаній (обл-енерго). В Україні проведено масову приватизацію обленерго,

144

Тема 4.1. Промисловість і промислова політика в Україні

проте, контрольний пакет акцій цих компаній належить державі; - з метою координації дій усіх учасників енергоринку у грудні 1994 р. створюється Національна комісія з питань регулювання електроенергетики (НКРЕ). До функцій НКРЕ належить видача та контроль ліцензій на генерацію електроенергії, високо­вольтну передачу, розподільчу передачу, тарифне та нетарифне постачання. Завданням НКРЕ є також розвиток конкуренції, захист прав споживачів, нагляд за діяльністю ринку електро­енергії та регулювання тарифі в магістральних і низьковольтних мереж, що застосовуються до невеликих, прив'язаних споживачів; генеруючі компанії, Національна компанія електромереж "Укренерго" та 27 обленерго у першій половині 1996 р. підпи­сали Угоду членів енергоринку (УЧЕ). УЧЕ передбачає, що експлуатувати та керувати оптовим ринком електроенергії буде Національний диспетчерський центр (НДЦ), повністю дер­жавна компанія. Його головними функціями є: управління та фінансування високовольтної мережі; купівля та диспет­черизація енергетичних потужностей та електроенергії; купівля допоміжних послуг для системи; управління системою розра­хунків, включаючи управління коштами ринку. Технічні та фінансові ринкові операції регулюються правилами ринку, що описані в УЧЕ. - електроенергія постачається кінцевим споживачам від обл­енерго - постачальників за регульованими тарифами, що зобов'язані обслуговувати усіх покупців, які бажають купити електроенергію за регульованими роздрібними цінами - та численних ліцензованих постачальників за нерегульованим тарифом, що купують електроенергію на оптовому ринку, та перепродають її великим споживачам.

Важливим координатором реорганізованого електроенерге­тичного сектора є Міністерство палива та енергетики України, яке представляє державу як власника основних активів галузі.

Вугільна промисловість є однією з найстаріших галузей віт­чизняної промисловості, її продукція широко використовується в різних сферах людської життєдіяльності. Україна є серед 15 країн

145

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

світу, які мають найбільші обсяги видобутку вугілля. У середині 1990-х pp. на підприємствах вугільної промисловості працювало 650 тис. працівників, які видобували вугілля у 275 шахтах та переробляли його на 64 збагачувальних заводах, ще 200 тис. працівників були зайняті в допоміжних виробництвах, таких як спорудження шахт, машинобудування, соціальна сфера тощо [33, С. 372]. На шахтах і розрізах України видобувається вугілля різних марок, з якого виробляється близько 60 видів вугільної продукції енергетичного та технологічного призначення [1, С. 51].

Більшість підприємств вугільної промисловості потребують оновлення своїх основних виробничих засобів. Зокрема, кожне чет­верте з п'яти вугільних підприємств України на середину 1990-х р. відпрацювали без реконструкції та модернізації понад 20 років, а окремі вугільні розрізи експлуаіуються вже понад 100 років [32, С. 291]. Низькою у порівнянні із зарубіжними вугільними підпри­ємствами є продуктивність праці українських шахтарів. Якщо у 1995 р. один шахтар в Україні виробляв у середньому близько 100 т збагаченого вугілля, то у Польщі - 400 т, в Росії- 200 т [33, С. 372].

У першій половині 1990-х pp. економічна нестабільність в Україні та інші чинники зумовили бартеризацію господарських відносин у вугільній промисловості. Зокрема, у 1996 р. рівень бартеризації становив 78 % від загального обсягу постачання вугілля [1, С. 53]. Це у свою чергу означало, що діяльність переважної більшості підприємств вугільної промисловості мала непрозорий характер і тінізувалася. Водночас відчувалася нестача коштів на підтримку розвитку цієї галузі української промисло­вості. Зазначені чинники, а також труднощі та проблеми, що виникли у зв'язку з ринковою трансформацією економіки України, спричинили погіршення роботи підприємств вугільної промис­ловості. Найбільше скорочення видобутку вугілля припадає на 1990-1996 pp., коли величина видобутку скоротилася від 164,8 млн. т у 1990 р. до 70,5 млн. т у 1996 p., тобто на 57,2 %.

Негативні тенденції розвитку вугільної промисловості в Україні зумовили необхідність проведення реформ, метою яких є переорієнтація галузі на ринкові засади господарювання. Тобто

146