Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 2.1. Національні інтереси України і стратегічні орієнтири розвитку

- ухилення від сплати податків;

- привласнення ресурсів, використання засобів виробництва,

виробничих приміщень для створення неврахованої продукції; -на основі завищення цін легально виробленої продукції за

рахунок заміщення затрат тіньової діяльності; - за допомогою одержання пільг, дотацій без урахування доходів

від тіньової діяльності, або незаконного використання цих пільг

при її здійсненні; - організацією незареєстрованих підприємств; -здійсненням незаконних операцій на фондовому ринку тощо.

Які ж внутрішні передумови тінізації економіки в Україні? їх можна поділити на дві групи:

  1. пов'язані зі зміною економічної системи в державі (об'єкгивні);

  2. суб'єктивні, пов'язані з макроекономічними помилками, з відсутністю адекватного державного регулювання на початку 90-х років, наприклад, практикою кредитування підприєм­ницьких структур за рахунок міжнародних інституцій, банків тощо під гарантії Кабінету Міністрів України.

Однак крім внутрішніх чинників, що спричинили тінізацію національної економіки, слід відзначити і суттєві зовнішні передумови, що пов'язані з глобалізаційними процесами у сучасному світі. Окрім цього після розпаду СРСР виникли і інші несприятливі зовнішні передумови для розвитку легальної економіки в Україні.

Зупинимось на аналізі деяких з них:

  1. Поляризація цін на різні види матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів. Вона обумовила пошук ренти у цій сфері і на початку 1990-х pp. частка тіньових потоків цих ресурсів у загальному обсязі тіньового сектора становила біля 60 % і навіть більше.

  2. Глобалізаційні процеси, що відбуваються у світі, викликають нові тенденції у розвитку інноваційної моделі розвинутих країн і на сьогодні 70 % всіх патентів контролюються транснаціональ­ними компаніями, організаціями (ТНК).

  3. Зовнішній фінансовий світ, який склався на даний час. Він дещо

67

Розділ 2. Національна економіка та стратегія національної безпеки

віртуальний і негативно впливає на фінансову систему України. 4. Лібералізація зовнішньої торгівлі без належного нормативно-правового забезпечення призвела до значної тінізації експортних потоків.

Особливості неофіційного сектора в економіці України. Функціонування неофіційного сектора в національній економіці суперечить вимогам національної безпеки України.

Основною небезпекою тінізації національної економіки є її поширення на інші сектори національної економіки. В цілому тінізація економіки України характеризується такими властивостями:

  • Включення в процес розподілу власності нових об'єктів, які належать до ресурсів природного довкілля або з ними пов 'язані.

  • Недостатністьтанедосконалістьнормативногозабезпечення державного обліку і контролю у всіх сферах господарської діяль­ності, а особливо у сферах природо-експлуатуючих галузей (видобуток, розвиток і природокористування).

  • Наявність потужного фіскально-податкового пресу на підпри­ємницькі структури і відсутність диференціації в оподат­куванні в залежності від інноваційної компоненти виробничого процесу.

- Висока динаміка зростання кількості кримінальних структур та інтеграція організованої злочинності із суб 'єктами легітимної економічної діяльності.

- Відсутність адекватного законодавства та державного регулювання.

- Посилення міждержавної інтеграції кримінальних секторів економіки і суб'єктів, що займаються чорною економічною діяльністю.

- Швидкавтратаісторичнихтаморально-культурнихтрадщій, а також: етичних норм поведінки, що були притаманні українцям.

Основні етапи тінізації національної економіки:

1. 1991 р. - 1993 р. початковий, характеризується зрощенням офі­ційних І тіньових суб'єктів господарювання, яке, як правило, будувалося за галузевою ознакою. На цій основі були сформо-

68