Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 5.1. Інституційні перетворення в національній економіці України

офіційної статистики на неї припадало 16,9 % від загальної кількості малих підприємств, то у 2006 р. відповідно 13,0 %.

Можна визначити регіональні особливості розвитку малих підприємств в Україні. Найбільша кількість малих підприємств у 2005 р. зареєстрована в м. Києві, Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Одеській областях та Автономній Республіці Крим, у 1995 р. відповідно у м. Києві, Донецькій, Дніпропетровській, Львівській областях. Найбільша кількість малих підприємств у цих регіонах України зумовлена, насамперед, тим, що вони є великими промисловими центрами, мають вигідне геополітичне розташування, є прикордонними областями тощо. Найменша кількість малих підприємств у 1995-2005 pp. була в Чернівецькій, Тернопільській, Волинській, Чернігівській, Кіро­воградській областях. Мале підприємництво в Україні розвивається у регіональному розрізі нерівномірно, що спричинене економіч­ними, соціальними, соціокультурними, географічними, демогра­фічними умовами на тій чи іншій території нашої країни.

Водночас з початком відродження підприємництва в Україні починає формуватися його інфраструктура, що представлена розгалуженою системою інститутів підтримки та розвитку підпри­ємництва. За рюки незалежності в Україні створено передумови для появи таких важливих елементів інфраструктури підпри­ємництва, як інформаційно-консультативні центри, інститути спільного інвестування, бізнес-центри, технопарки, центри підтримки жіночого та молодіжного підприємництва, громадські об'єднання підприємців, система підготовки та перепідготовки кадрів. Важливого значення надається залученню молоді до підприємницької діяльності. З цією метою у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації запроваджується цикл курсів, що знайомлять майбутніх фахівців з основами підприємництва, створюють передумови для оволодіння відповідними навичками. У навчальних закладах України читають курси з "Основ менедж­менту", "Основ маркетингу", "Основ бізнес-планування", "Госпо­дарського законодавства" тощо. Проте ці позитивні тенденції у розвитку підприємницької інфраструктури у вітчизняній економіці

233

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

не позначилися на ефективності функціонування підприємницьких структур і не стали чинником покращення їх соціально-еконо­мічних результатів, особливо у сфері малого підприємництва.

Таким чином, зароки незалежності у розвитку підприємництва в Україні відбулися кардинальні зміни. З одного боку, підприємцями було створено недержавний сектор вітчизняної економіки, відбувся процес демонополізації господарської діяльності та сформовано конкурентне середовище, від 2000 р. активізувалась інвестиційна діяльність, вирішено проблему дефіциту і насичено національний ринок різними видами економічних благ, змінилася культура господарювання тощо. З іншого боку, в Україні спостерігаються регіональні диспропорції та існує нерівномірність розвитку підприємницької діяльності за галузями вітчизняної економіки, неоднозначними є результати державної підтримки підприєм­ництва та запровадження спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва. Відповідно до діючих урядових програм і перспектив розвитку підприємництва в Україні пріоритетними напрямами підтримки цього виду діяльності є:

-створення умов для підвищення ролі малого підприємництва у здійсненні структурної перебудови вітчизняної економіки та забезпечення економічного зростання; - продовження реформ у сфері державного адміністрування та удосконалення роботи відповідних органів державного управління; -вдосконалення податкового законодавства та посилення

правового захисту підприємців; - підвищення фінансової стійкості та ефективності функціо­нування підприємницьких структур; - надання якомога повнішої інформації підприємцям щодо зміс­ту нормативних актів загальнодержавного, регіонального та місцевого рівнів, що регламентують порядок і умови їх діяль­ності, повноваження та компетенцію органів державного управління відповідних рівнів тощо.

234