Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 6.2. Державна політика по залученню іноземних інвестицій в національну економіку

даних та інші об'єкти) та побутовий сервіс. Без цього практично неможливий перехід до повноцінного ринку та розвиток міжна­родної інвестиційної діяльності.

Сьогодні, як ніколи, потрібна швидка віддача від вкладених коштів з тим, щоб максимально сприяти найшвидшому розвитку економіки. У той же час це буде підтримувати авторитет міжна­родної інвестиційної співпраці на території СНД. Проте така орієнтація в жодному разі не спрямована проти довгострокових інвестиційних програм та проекгів з високим потенційним ефектом у перспективі. Наприклад, була б дуже корисною розробка та реалізація у межах інвестиційної співпраці проекту енергетики ХХІ-го ст. зі створенням якісно нових енергетичних технологій та видів палива для світового і внутрішніх ринків, а також програми сталого (екологічнозбалансованого) розвитку національної економіки. Подібні проекти необхідні не тільки для вирішення великих науково-технічних, економічних та екологічних завдань, але й для підтримання сталості інвестиційної діяльності та зовнішньоекономічних зв'язків на тривалу перспективу. Інтеграція зусиль та інвестиційних ресурсів зарубіжних і вітчизняних інвесторів на реалізацію великих довгострокових цільових програм дозволить суттєво заощадити матеріальні та фінансові ресурси.

Поруч із зазначеними сферами, зонами та об'єктами для пріори­тетного залучення іноземного капіталу все більшого значення та актуальності набувають екологічні проблеми національного, регіонального та глобального характеру.

Інвестиції формують екологічно безпечний виробничий потенціал на новій науково-технічній базі й зумовлюють конкурентні позиції на світових ринках. При цьому далеко не останню роль для багатьох держав, особливо тих, що вириваються з економічного та соціального неблагополуччя, відіграє залучення іноземного капіталу у вигляді прямих капіталовкладень, портфельних інвестицій та інших активів у екологічні цільові програми та проекти Local Agenda 21.

Одним з найважливіших чинників покращення інвестиційного клімату в Україні є створення адекватного до соціально орієнто-

305

Розділ 6. Зовнішньоекономічна національна стратегія розвитку

ваної та екологічно збалансованої ринкової економіки правового поля, яке цілком залежить від політичної волі законодавчої та виконавчої гілок влади.

Загальне правове поле інвестиційної діяльності регулюється законами, більшість з яких прийняті ще в 1991 р., тому потребують удосконалення.

Існує багато шляхів залучення іноземного капіталу для інвесту­вання економіки країни, які обумовлені поліпшенням інвестицій­ного клімату держави. Найважливіші з них: - прямі інвестиції через створення підприємств з іноземним

капіталом, в тому числі спільних підприємств;

- портфельні інвестиції шляхом продажу іноземним резидентам

і нерезидентам цінних паперів; О кредити, позики та гранти міжнародних науковихта фінансових

інституцій, країн, державних установ, міжнародних фондів,

експортних агентств, банків тощо.

Указами Президента України створена певна кількість дер­жавних інституцій, що безпосередньо займаються залученням іноземних інвестицій в Україну, а саме:

  • Українська державна кредитно-інвестиційна компанія;

  • Національне агентство України по реконструкції і розвитку; - Державний інвестщійно-кліринговий комітет;

- Палата незалежних експертів з питань інвестицій;

  • Консультативна рада з питань іноземних інвестицій в Україну;

  • Валютно-кредитна рада Кабінету Міністрів;

- Координаційна рада з питань інвестиційно-клірингового

співробітництва.

У липні 1996 р. Указом Президента було створено Національне агентство України по реконструкції і розвитку, завданням якого є участь в формуванні державної політики при взаємодії з міжна­родними фінансовими організаціями і закладами для залучення кредитів, грантів, міжнародної гуманітарної і технічної допомоги, іноземних інвестицій. Згідно з Положенням про Агентство, воно має статус міністерства і повинно здійснювати контроль за

306