Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

регіонах країни їхня частка сягнула 40-60 % у загальній сумі бюджетних надходжень і це при тому, що значна частина доходів громадян через високі ставки оподаткування залишається у тіні.

З огляду на це великого значення набуває вирішення питання запровадження нової шкали оподаткування доходів громадян із максимальною ставкою оподаткування - 20 % і з помітним розши­ренням діапазону шкали доходів, що будуть оподатковуватися за ставками 10 і 15 %, і визначенням оподатковуваного мінімуму доходів для громадян із визначеними доходами.

Крім того, треба удосконалити процедуру адміністрування податку на доходи фізичних осіб, вирішити питання розширення бази оподаткування шляхом скасування податкових пільг, наданих за професійними ознаками, залучення до оподаткування окремих доходів. Прийняття такої ідеології оподаткування фізичних осіб дасть змогу істотно знизити податкове навантаження на громадян, хоча при цьому матимемо втрати бюджету. Отож постає питання, чим їх компенсувати? Відповідь очевидна: насамперед, збільшення обсягів виробництва й реалізації товарів, робіт і послуг.

Тому сьогодні слід подумати про реальні шляхи наповнення дохідної частини бюджету, зокрема у плані удосконалення адміні­стрування інших податків, упорядкування пільгового оподатку­вання. Втрати бюджету від пільгового оподаткування становили понад 29,8 млрд грн. При цьому, якаю протягом 1997-2004 pp. обсяги зведеного бюджету збільшилися в 1,5 разу, то обсяги пільг випереджають темпи зростання обсягів надходжень. На жаль, на законодавчому рівні сьогодні не врегульоване питання ведення окремого обліку коштів, отриманих від надання пільг, і подання звітності про їхнє цільове використання [239д].

З метою створення рівних умов оподаткування для суб'єктів господарської діяльності треба скасувати окремі пільги з податків на додану вартість, на прибуток підприємств, з акцизного збору та плати за землю, а також скасувати загальне положення щодо можливості встановлення додаткових пільги з оподаткуванням місцевими органами самоврядування у межах сум, що надходять До їхніх бюджетів.

275

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

Станом на 01.07.2004 р. пільг із ПДВ було надано на суму 20,5 млрд грн., у тому числі пільг соціального призначення - 2,4 млрд грн., пільг, що забезпечують підтримку окремих галузей народного госпо­дарства- 1,8 млрд грн., пільг, що сприяють проведенню ринкових перетворень - 8,4 млрд грн., пільг, що не є втратами бюджету -7,6 млрд грн. [239д].

З податку на прибуток підприємств за цей період сума пільг становила 2,5 млрд грн., у тому числі соціального призначення -0,3 млрд грн., пільг, що забезпечують підтримку окремих галузей народного господарства, - 0,3 млрд грн., пільг, що сприяють проведенню ринкових перетворень - 1,5 млрд грн., інших видів пільг - 0,4 млрд грн. Потребує удосконалення і порядок оподат­кування податком на додану вартість сільськогосподарських вироб­ників і переробних підприємств. Чинний порядок дає можливість цій категорії платників податків залишити суму податку на додану вартість у їхньому розпорядженні, більш того, із наданням права споживачам їхньої продукції на відшкодування сум податку, що ніколи не надійдуть до бюджету.