Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

Холдингові компанії мають рівні юридичні форми. Вони можуть бути як акціонерні товариства, товариства з обмеженою відпові­дальністю, одноосібні компанії, державні організації. Інвестиційні фонди

Фонди як елемент ринкової інфраструктури - це сукупність грошових або інших ресурсів, які знаходяться у розпорядженні тих чи інших асоціацій, об'єднань, підприємств, організацій, державних установ, приватних громадян, призначених для цільового використання.

Інвестиційні фонди призначені для здійснення позабанківського фінансування довгострокових капіталовкладень у народне госпо­дарство.

Джерелом утворення інвестиційних фондів, в залежності від форм власності, можуть бути податки і грошові збори, субсидії, позики, обов'язкові і добровільні пожертви підприємств, органі­зацій і населення.

Отже, суть інвестиційних фондів зводиться до акумуляції коштів населення і використання їх для нагромадження. Обслуговування обігу приватизаційних паперів при розміщенні їх населенням в об'єкти приватизації.

Інвестиційні фонди, як і холдинги, мають різноманітні юридичні форми. Тобто, вони можуть діяти як державні організації, акціо­нерні товариства, приватні установи. Тому управління ними здійс­нюється суб'єктами тієї чи іншої організації (концерну, асоціації), або правлінням, або конкретним громадянином. Як правило, головним органом управління є загальні збори, конференція, сесія або конгрес. Фонд здійснює свою діяльність, керуючись своїм статутом.

Страхові фірми

Однією з могутніх ланок інфраструктури сучасної ринкової економіки є страхові фірми.

За розмірами операцій і активів вони поступаються лише банківським фірмам.

Страхові фірми - це акціонерні, приватні і державні органі­зації, які страхують населення, майно, комерційні операції,

281

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

практично все, що пов 'язано з людською діяльністю. Але стра­хуванням діяльність цих фірм не обмежується. Вони займа­ються також ощадною справою і підприємництвом. Так, мобілізовані ними кошти населення вони направляють у кре­дитні операції, надходження від яких складає більшу частину їхнього прибутку.

Наприклад, страхові фірми Англії і США покривають більш як 50 % потреби промисловості цих країн у довгострокових кредитах. Вони також вкладають гроші безпосередньо у великі і найбільш прибуткові компанії, володіють великими пакетами високоприбуткових заставних паперів під нерухоме майно, купують облігації державних позик.

У результаті ощадної, фінансової, кредитної, інвестиційної діяльності страхові компанії здійснюють величезний позитивний вплив на функціонування ринкової економіки, тим самим сприяють підвищенню ефективності економічного життя країн.

У наших умовах цей високоефективний елемент ринкової інфра­структури поки що не діє. Страхова оправа, монополізована держа­вою, виконує лише функцію акумуляції вільних коштів населення, що значно обмежує її вплив на економічну систему. Альтернативні страхові структури лише зароджуються. Отже, ефект від них - в далекому майбутньому, що істотно вплине і на процес розвитку ринкової економіки в Україні. Аукціон

Однією з організаційних форм спеціалізованої інфраструктури ринку є аукціонна торгівля.

Аукціон -різновид періодичних відкритих публічних торгів, де продаються товари відповідної номенклатури: предмети мистецтва, антикваріат, хутро - тобто товари, які відріз­няються індивідуальними властивостями і не можуть взаємо-замінюватися.

Є два способи проведення аукціонів: А) аукціон на підвищення цін; Б) аукціон на зниження цін.

282