Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

За характером обслуговування - торгівля за замовленням, торговельні автомати, розносна торгівля.

За ознаками власності - корпоративна, державна, кооперативна, індивідуально- приватна торгова мережа.

Роздрібний торговець - основна фігура товарного ринку. Саме через нього вся маса продуктів та послуг від виробництва поступає до безпосереднього споживача. Саме в цій ланці завершується один цикл відтворення і починається другий. А це означає, що умови, ефективність функціонування роздрібного торгового підприємства визначають ефективність функціонування суспільного вироб­ництва в цілому.

Оптова торгівля - включає в себе будь-яку діяльність по продажу товарів тим, хто купує їх з метою перепродажу або вироб­ничого використання.

Оптові торгові підприємці допомагають виробникам ефек­тивного доставляти товари роздрібним торговельним підпри­ємствам і промисловим споживачам. У зв'язку з чим вони вико­нують багато різних функцій - збуту, стимулювання, закупок, формування товарного асортименту, складування, транспорту­вання, фінансування тощо.

В оптовій торгівлі виділяється три основних напрями, які виз­начають її спеціалізацію, а також спеціалізацію товарних ринків. Це:

- торгівля товарами народного споживання; - торгівля засобами виробництва; - торгівля сільськогосподарською продукцією.

Важливим елементом спеціалізованої ринкової інфраструктури виступають холдинги та інвестиційні фонди. Що це таке?

У Законі України "Про приватизацію майна державних підпри­ємств'' вказано, що холдинги та інвестиційні фонди утворюються в нашій державі "для обслуговування обігу приватизаційних майнових сертифікатів* створення первинного ринку приватизації

Сертифікат - офіційне свідоцтво про щось. Майновий сертифікат - свідоцтво Державного органу / фонд державного майна/ про передачу громадянину певної частки державного майна в процесі приватизації. Вид приватизаційного паперу.

279

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

.... та їх подальшого обслуговування, зниження ризику покупців при розміщенні вкладів в об'єкти приватизації"".

Але це лише одна функція названих ринкових структур. Роль їх в ринковій економіці цим не обмежується. Холдинг (від англ. holding - володіння).

Холдингова компанія - компанія, яка володіє контрольними пакетами акцій інших компаній. Це дає їй право контролю і можливість управління їх діяльністю.

Розрізняють два види холдингів: А) чистий холдинг, який створюегься спеціально для скуповування контрольних пакетів акцій інших компаній і управління їх діяльністю у своїх інтересах; Б) змішаний холдинг, який окрім контролювання і управління діяльністю інших компаній, займається певною підприємниць­кою діяльності - промисловою, торговою, транспортною, кре­дитно-фінансовою тощо.

Змішаний холдинг створюється, як правило, у зв'язку із засну­ванням компаніями, що контролюється, дочірніх фірм або погли­нання одними інших акціонерних товариств.

Фактично холдингом є кожна велика фірма або банк, які воло­діють контрольними пакетами акцій інших компаній.

Виникнення і розповсюдження холдингів пов'язано з розвитком акціонерної форми організації підприємств і формування так званої системи участі. Що вона собою являє?

Система участі - це володіння одними акціонерними компа­ніями акціями інших акціонерних компаній. На її основі склада­ється багатоступінчаста залежність великої кількості підприємств від фінансових груп або окремих фінансових магнатів, які отримують можливість розпоряджатися великими сумами чужого капіталу і викачувати з підконтрольних підприємств високі прибутки.

Суть системи участі полягає в тому, що головна компанія -"мати" скуповує контрольні пакети акцій інших компаній -"дочірніх", які у свою чергу підпорядковують собі товариства "онуків". 280