Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 4.3. Виробнича інфраструктура України

54 %, пасажирських вагонів - 72 %, вантажних вагонів - 65 % [15]. За переважною більшістю параметрів стан основного капіталу та відповідно технологія залізничних перевезень не відповідає європейським стандартам якості надання транспортних послуг і не може задовольнити належним чином потреби населення України.

Це спонукало до проведення реформ на залізничному транспорті України, основною метою яких є підвищення ефективності його роботи. Хоча у 1990-х pp. були розроблені концепції і затверджені програми проведення реструктуризації на залізничному транс­порті, але вони виявилися недієвими. Тому докорінне реформу­вання залізничного транспорту розпочинається після Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України1'' від 11 квітня 2000 р. "Про стан залізничного транспорту України та заходи щодо забезпечення його ефектив­ного функціонування", також було розроблено Концепцію реформу­вання транспортного сектора економіки та Державну програму розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на 2000-2004 pp. [21, С. 245]. Поступово вдалося ліквідувати заборгованість підприємств залізничного транспорту по внесках до бюджету, державних цільових фондів і з виплати заробітної плати. Це дозво­лило сформувати та реалізувати соціальну політику на залізнич­ному транспорті України, метою якої є підвищення рівня життя залізничників і створення умов для збереження здоров'я людей. Починаючи від 2001 р. відбувається поетапне підвищення поса­дових окладів працівників залізничного транспорту, у 2005 р. середньомісячна номінальна заробітна плата в цій сфері досягла 1220 грн. [22] - одна з найвищих в Україні. Збільшується інвести­ційна активність Укрзалізниці, спрямована на оновлення рухомого складу, модернізацію колійного господарства, реконструкцію вокзалів, депо котелень та інших об'єктів, проведення електрифі­кації залізничних колій, розвиток швидкісного руху.

Важливим напрямом діяльності залізничного транспорту стало підвищення швидкості руху поїздів, що скоротить витрати часу на поїздки, з'єднає столицю України з великими обласними, промис-

181

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

ловими центрами і головними морськими воротами країни та дозволить інтегруватися до європейської мережі швидкісного сполучення. У липні 2002 р. розпочалася експлуатація першого в Україні швидкісного пасажирського потягу на напрямку Київ-Харків, у серпні 2003 р. - Київ-Дніпропетровськ, восени 2006 р. -Київ-Львів. Передбачається будівництво швидкісної залізничної лінії на напрямках Київ-Полтава, Полтава-Харків, Полтава-Дніпропетровськ, Полтава-Донецьк, Дніпропетровськ-Синель-нікове-Сімферопол ь, Київ-Одеса.

Нові акценти у визначенні перспектив розвитку залізничного транспорту України було сформовано у жовтні 200(3 p., коли Міні­стерство транспорту і зв'язку розробило "Концепцію Державної програми реформування залізничного транспорту". В основі реформування залізничного транспорту згідно з цим нормативним актом стане розмежування господарських функцій і функцій державного управління; утворення єдиного суб'єкта господарю­вання на базі Укрзалізниці, залізниць та інших підпорядкованих їй підприємств, установ, організацій; розмежування в системі залізничного транспорту природних монопольних і конкурентних секторів, створення умов для демонополізації окремих сфер діяльності галузі та розвитку конкуренції, забезпечення доступ­ності інфраструктури залізниць для користувачів; формування структури управління за видами комерційної діяльності, поступове роздержавлення конкурентного сектора; удосконалення системи тарифів на послуги залізничного транспорту; збереження залізниць як організаційно-технологічної ланки залізничного транспорту, об'єктів соціальної сфери, які сприяють забезпеченню безпеки руху, охорони праці та формуванню кадрового потенціалу у складі єдиного суб'єкта господарювання, цілісності структури управління інформаційними ресурсами, забезпечення належного та об'єктив­ного надання інформації. Реформування залізничного транспорту України буде проводитися в три етапи, кожен з яких передбачає реалізацію конкретних заходів.

Таким чином, на зниження загальних показників діяльності заліз­ничного транспорту України вплинули економічна криза 90-х pp.

182