Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 4.3. Виробнича інфраструктура України

На момент проголошення незалежності вітчизняна система зв'язку та телекомунікацій була частиною єдиної мережі зв'язку колишнього СРСР, що зумовило потребу у формуванні відповідної національної системи. У 1990-х pp. в Україні починають створю­ватися державні інституції, що здійснюють державне регулювання у галузі зв'язку та телекомунікацій, формується відповідна законодавча база, розробляються концепції та державні програми розвитку цієї галузі. У 1995 р. було прийнято Закон України "Про зв'язок", в якому визначено найголовніші засади діяльності підприємств, що надають послуги поштового та електричного зв'язку, тарифного регулювання та ліцензування, використання радіочастот, міжнародного співробітництва тощо. Проте у листопаді 2003 р. набув чинності Закон України "Про телекомуні­кації1", що зумовило припинення дії Закону України "Про зв 'язок". Цим новим нормативним актом було конкретизовано принципи діяльності у сфері телекомунікації (електрозв'язку), визначено повноваження центрального органу виконавчої влади, який здійснює державне регулювання цієї сфери, та умови роботи юри­дичних і фізичних осіб, що надають телекомунікаційні послуги. Особливості діяльності у сфері надання послуг поштового зв'язку підприємствами різних форм власності, основи тарифного регулю­вання, права та обов'язки користувачів, принципи міжнародного співробітництва визначено у Законі України "Про поштовий зв'язок", прийнятому у жовтні 2001 р.

Головні засади державної політики у галузі зв'язку та теле­комунікацій задекларовано у низці концепцій та державних програм, в яких визначено перспективи розвитку цієї галузі, особливості її структурної перебудови, принципи діяльності в ринкових умовах, напрями міжнародного співробітництва. У грудні 1999 р. постановою Кабінету Міністрів України схвалюється "Концепція розвитку зв 'язку України до 2000року", в якій визна­чено стратегію формування Національної системи зв'язку, складо­вими елементами є якої електричний, поштовий, спеціальний та фельд'єгерський зв'язок. У червні 2006 р. набуває чинності Концепція розвитку телекомунікацій в Україні до 2010 року, яка

195

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

базується на положеннях Закону України "Про телекомунікації" і є продовженням попереднього нормативного акту. У вересні 2006 р. також схвалюється Концепція розвитку поштового зв'язку України на період до 2006 p., метою якої є розширення номенклатури послуг поштового зв'язку, наближення їх якості до рівня міжнародних стандартів, покращення показників діяльності підприємств поштового зв'язку та формування конкурентного середовища.

Однією з найважливіших проблем розвитку цієї галузі залиша­ється те, що Україна одержала у спадок від колишнього СРСР фізично та морально застарілу систему зв'язку та телекомунікацій, побудовану з використанням переважно електромеханічного комутаційного обладнання, кабелів з мідними проводами та частково радіорелейних ліній, ущільнених аналоговими системами передачі, що призводить до зниження якості послуг, повільної передачі інформації, зростання затрат економічних ресурсів тощо. Проте у 1990-х pp. показники роботи підприємств зв'язку і теле­комунікацій виявилися відносно стабільними, що створило умови для модернізації їх діяльності та впровадження нових технологій. У 1990-1995 pp. зросла забезпеченість населення телефонними апаратами загального користування. Якщо у 1990 р. на 100 сімей припадало 29 домашніх телефонних апаратів, то у 1995 р. - вже 41 телефонний апарат, або на 41,4 % більше. У 1996 р. у 24 обласних центрах України було завершене спорудження сучасних цифрових телефонних станцій, що сприяло задоволенню потреб споживачів у високоякісному міжміському та міжнародному телефонному зв'язку, та розпочате будівництво волоконно-оптичних ліній зв'язку.

У 1994 р. на основі об'єднання регіональних підприємств електрозв'язку з метою вдосконалення системи управління ними створюється "Укртелеком", який наприкінці 1999 р. згідно з "Програмою реструктуризації об 'єднань "Укртелеком " і "Укр-пошта" перетворюється у ВАТ "Укртелеком". У 1990-х pp. за участю "Укртелекому" було утворено підприємство з будівництва і технічного обслуговування мереж міжнародного та міжміського зв'язку загального користування, придбання та використання комутаційних систем ЗАТ "Утел", з будівництва і технічного

196