Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacionalnaya ekonomika_Grіniv / Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Тема 1.2. Економічні теорії та чинники розвитку національної економіки

Причорноморсько-Кримському районах. Перспективи нафтовидо-бування в Україні пов'язані з шельфами Азовського та Чорного морів. Згідно з даними геологорозвідки у морських акваторіях України запаси нафти становлять близько 265 млн. т, що майже відповідає тим обсягам нафти, яку було вилучено з вітчизняних надр за всю історію нафтовидобування. До енергетичних ресурсів нале­жать паливні сланці, що є цінною сировиною для теплоелектро­станцій і хімічної промисловості, торф та уранові руди.

Серед рудних ресурсів найбільшим багатством України є залізна руда, запаси якої знаходяться у Криворізькому, Кременчуцькому і Білозерському басейнах. Провідні позиції в світі наша країна займає за запасами марганцевих руд, видобуток яких ведеться на Велико-Токмацькому та Нікопольському родовищах шахтним і відкритим способами. В Україні є поклади свинцю, цинку, нікелю, титану тощо. Надра нашої країни є багатими на калійну, магнієву та кухонні солі, графіт, самородну сірку, каоліни, ртуть.

У роки незалежності в Україні розвинувся ще один напрям діяльності -золотовидобування. В Україні відкрито родовища золота у Закарпатті, Кіровоградській області, у розсипному вигляді поклади цього дорогоцінного металу є в Карпатах і Прикарпатті. У 1999 р. було виплавлено перший золотий злиток вагою 5,6 кг, який зберігається в Національному банку України. Новим для нашої країни є промисловий видобуток бурштину, який здійснюється підпри­ємством "Укрбурштин", а його обробка відбувається на ювелірній фабриці у м. Рівне. Щедро наділила природа Україну і покладами дорогоцінного каміння. Волинь відома топазами, кварцом, яшмою, аметистом, аквамарином, у Карпатах і Криму є агати, халцедони, сердолік, геліотроп, у Побужжі - фанати.

Матеріально-технічною базою розвитку національної економіки є фізичний капітал, який складається із виготовлених благ, призна­чених для подальшого використання у процесі господарювання. У 2005 р. вартість основних засобів в Україні становила близько 1,3 трлн. фн., що на 29,9% більше рівня 1990 р. [17, С.85]. Найбільший обсяг основного капіталу за вартісним показником зосереджено в

47

Розділ 1. Теоретичні засади та чинники розвитку національної економіки

промисловості, операціях з нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам, транспорті і зв'язку, сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві, освіті (рис. 1.2.1).

За роки незалежності України відбулися зміни у структурі основного капіталу за формами власності, що зумовлене процесами ринкової трансформації в національній економіці. На початок 2005 р. 45,2 % основних засобів України перебували у приватній формі власності, 31,5 % - у державній і державній корпоративній власності, 23,3 % - у комунальній і комунальній корпоративній власності. Причому приватна форма власності переважає у фінансовій діяльності (94,5 % основного капіталу), в оптовій та роздрібній торгівлі (92,5 %), у сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві (79,3 %), у промисловості (66,3 %), у будівництві (61,2 %); державна та державна корпоративна власність -у державному управлінні (71,0 %), транспорті і зв'язку (65,0 %), освіті (64,4 %); комунальна та комунальна корпоративна власність

48