Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внутрішні хвороби.doc
Скачиваний:
2996
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
5.9 Mб
Скачать

Корекція розладів шлункової секреції проводиться в залежності від характеру цих розладів. Терапія, яка стимулює секреторну функцію шлунка, передбачає наступні заходи.

Лимонтар (таблетки: 0,2 г янтарної кислоти, 0,05 г лимонної кислоти, 0,0025 г кальцію стеарата – по 1 таблетці в 10-15 мл кип’яченої води 3 рази на день до їди). Лимонтар активує біоенергетичні окисно-відновні процеси в слизовій оболонці шлунка. Окислення янтарної і лимонної кислоти призводить до швидкого нагромадження в парієтальних клітинах макроергічних сполук, які необхідні для синтезу соляної кислоти.

Гістаглобін – препарат, в 1 мл ізотонічного розчину якого є 0,1 мкг (0,0001 мг) гістаміну гідрохлориду і 0,006 г (6 мг) гамма-глобуліну. Вводиться підшкірно по 2 мл 1 раз в 3 дні, курс лікування 5-8 ін’єкцій.

Пентагастрин – синтетичний аналог гастрина. Стимулює секрецію соляної кислоти і пепсина, вводиться по 2 мл 0,025% р-ну 1-2 рази на день перед їдою.

Прозерін – стимулює продукцію соляної кислоти і пепсина, застосовується підшкірно по 0,5-1 мл 0,005% р-ну 1-2 р/день упродовж 2-3 тижнів.

Етимізол – стимулює глюкокортикоїдну функцію наднирникових залоз, підвищує вміст АТФ в слизовій оболонці шлунка, попереджує зменшення цАМФ, іонів кальцію і креатинфосфата в парієтальних клітинах шлункових залоз. Призначають внутрішньом’язово по 100 мг 3 р/день за 1 год до їди упродовж 2-3 тижнів.

Стимулятори реакцій аеробного гліколізу – посилюють енергетичний потенціал секреторних клітин шлунка, необхідний для кислотоутворення. З цією метою може бути рекомендований – предуктал по 20 мг 3-4 рази на день всередину, кокарбоксилаза – 50-200 мг 1 раз на день внутрішньом’язово упродовж 3-4 тижнів, цитохром С (фермент, який приймає участь в процесах тканинного дихання) – по 20 мг 4 рази на день за 30 хв до їди всередину упродовж 10 днів або внутрішньом’язово по 4-8 мл 0,25% р-ну 1-2 рази на день, упродовж 10-14 днів.

Збалансовані полівітамінні і мікроелементні комплекси – ундевід, декамевіт, триавіт, дуовіт, ревіт, юнікап, мультитабс, біовіталь – значно поліпшують перебіг обмінних процесів в слизовій оболонці шлунка і сприяють підвищенню функціональної активності її залоз.

Замісна терапія – призначається хворим на гастрит із секреторною недостат­ністю, коли стимулююча терапія неефективна.

Сік шлунковий – призначають по 1-2 столових ложки 3-4 рази на день в час їди (містить всі ферменти шлункового соку і соляну кислоту).

Пепсидил – розчин в соляній кислоті продуктів ферментативного гідролізу слизової оболонки шлунка свиней, призначають по 1-2 столовій ложки на півсклянки кип’яченої води 3-4 рази на день в час їди.

Ацидин-пепсин – 1 таблетка має 1 частину пепсину і 4 – ацидину (бетаїна гідрохлорида). В шлунку бетаїна гідрохлорид легко гідролізує і звільняє вільну соляну кислоту. Приймають по 1 таблетці в час їди, попередньо розчинивши її в ¼-½ склянки теплої води. Аналогічні таблетки бетациду, аципепсолу, пепсаміну.

Абомін – препарат із слизової оболонки шлунка телят, ягнят, містить суму протеолітичних ферментів, випускається в таблетках по 0,2 г. Приймається всередину по 1 таблетці 3 рази на день в час їди упродовж 1-3 місяців.

Панзинорм – комплексний препарат, в якому є екстракт слизової оболонки шлунка великої рогатої худоби, екстракт жовчі, панкреатин, амінокислоти. Зовнішній пласт драже панзинорму розчиняється в шлунку. Ядро панзинорму розсмоктується в кишечнику, де й вивільняються панкреатин, холієва кислота. Застосовується по 1-2 драже 3 рази на день в час їди.

Соляна кислота (3%-розчин) вживається по 1 столовій ложці на півсклянки води в час їди 3 рази на день. Вона сприяє травленню, замикає воротар, зменшує дуоденогастральний рефлюкс, стимулює секрецію секретину, холецистокініну-панкреозиміну, панкреатичну секрецію.