Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внутрішні хвороби.doc
Скачиваний:
2996
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
5.9 Mб
Скачать

В. Фенобарбітал.

С. Ліобіл.

D. Урсофальк. *

е. Ліпостабіл.

29. У жінки Г., 28 років, що перенесла 1,5 року назад лапароскопічну холецист­ектомію, з’явився біль у правому підребер’ї посередньої інтенсивності, з’явився білий стілець, потемніла сеча.

Який метод найбільш показаний для уточнення діагнозу ?

А. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини.

В. Радіогепатографія.

С. Пункційна біопсія печінки.

D. Ретроградна панкреатохолангіографія. *

е. Холецистографія.

30. У хворого Ш., 45 років, раптово з’явився приступ гострого болю в ділянці мечоподібного паростка, блювання, що не принесло покращення, здуття живота. Менш виражені болі спостегігались протягом останнього року, особливо при споживанні молока. За останній рік втратив у вазі 10 кг. Об’єктивно: температура тіла нормальна, тони серця ритмічні, ослаблені, 105 уд. на 1 хв. АТ-100/60 мм рт. ст. Живіт м’який, болючий при пальпації в епігастрії і особливо у лівому підребер’ї. Печінка виступає на 1,5 см з під реберного краю, болюча при пальпації.ЕКГ: порушення процесів реполяризації.

Яке захворювання найбільш вірогідне в даному випадку ?

А. Аутоімунний гепатит.

В. Гострий інфаркт міокарда.

С. Хронічний рецедивуючий панкреатит. *

D. Функціональна кишкова диспепсія.

е. Аневризма черевного відділу аорти.

31. У чоловіка П., 50 років, після прийому алкоголю з’явився гострий біль у верхній половині живота, підвищилась температура тіла до 380С. Його турбує також здуття живота, багаторазове, яке не приносить полегшення. Прийом їжі посилює больовий синдром.

Ваш діагноз?

А. Гострий деструктивний панкреатит. *

В. Виразка 12-палої кишки.

С. Гострий апендицит.

D. Гострий холецистит.

е. Рак шлунка.

32. У хворого Б., 60 років, який страждає хронічним кальцинуючим панкреа­титом упродовж останніх 3-х років з’явились ознаки недостатнього травлення жирів. Вкажіть найбільш вірогідний механізм стеатореї у хворого Б. ?

а. Знижене утворення трипсину.

в. Зниження кислотності шлункового соку.

с. Зниження продукції ліпази. *

d. Зниження секреції амілази.

е. Зниження активності лужної фосфатази.

33. Хворий В., 42 роки, на поліклінічному прийомі у терапевта подає скарги на схуднення, посилене газоутворення та газовиділення неприємного запаху, відрижку, неприємний присмак в роті, великий, рідкий, неоформлений стілець, біль у правій здухвинній ділянці, який зменшується при відходженні газів та після акта дефекації. При обстеженні встановлено, що приріст глікемії у глюкозо-галактозному тесті –5%.

Який найбільш ймовірний патологічний синдром або захворювання у хворого В. ?

А. Гастросуккорея.

В. Ахілія.

С. Дивертикул 12-палої кишки.

D. Хвороба Крона.

е. Синдром малабсорбції. *

34. Хворий С., 55 років, скаржиться на здуття і бурчання в животі, підвищене відхоження газів, рідкий стілець пінистого характеру з кислим запахом, після вживання страв на молоці.

Як називається даний синдром?

а. Гнильної диспепсії.

в. Жирової диспепсії.

с. Бродильної диспепсії. *

d. Дискінезії жовчних шляхів.

е. Малабсорбції.

35. На поліклінічний прийом до терапевта звернувся хворий Н., 45 років, який подав скарги на переймоподібний біль в животі, його здуття та гуркотіння в ньому після прийому молока. В анамнезі – резекція шлунка з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки. Об’єктивно: гіперстенічної статури, в легенях- везикулярне дихання, тони серця ритмічні, 80 ударів за хвилину, АТ 115/70 мм.рт.ст., живіт м’який, симптоми Образцова, Герца, болючість при пальпації живота у зоні Поргеса. Лактозотолерантний тест: приріст глікемії: +3%.

Ваш найбільш ймовірний діагноз:

А. Синдром малабсорбції.

В. Тропічна спру.

С. Целіакія.

D. Синдром малдигестії. *

е. Синдром стеатореї.

36. Хворий С., 60 років, скаржиться на переймоподібний біль у животі щоранку, який супроводжується фракційною дефекацією. Остання складається із серії дефекацій, при якій перше випорожнення у вигляді щільного корка, а відтак – рідкого стільця, об’єм якого з кожною дефекацією стає все меншим і завершується виділенням слизу без крові і гною. Лікар-терапевт поставив діагноз синдрому подразненої товстої кишки.

Як називає терапевт описану фракційну дефекацію ?

А. Діареєю.

В. Спастичним закрепом.

С. Дебаклами. *

D. Меленою.

е. Ексудативною ентеропатією.

37. Хвора М., 40 років, скаржиться на частий рідкий стілець (10-12 разів на добу) з домішками слизу і крові, біль в усій нижній частині живота, зниження маси тіла на 4 кг протягом року. Хворіє біля року. Діагнози гострих інфекційних захворювань заперечені в інфекційній лікарні. Хвора різко зниженого харчування, шкіра суха. Язик червоний, живіт м’який, пальпація сигмовидної кишки болюча. Печінка +3 см по l. medioclavicularis dextra, щільна. В стільці домішки крові.

Попередній діагноз ?

а. Хронічний панкреатит.

в. Неспецифічний виразковий коліт. *

с. Хронічний атрофічний гастрит з вираженою секреторною недостатністю.

d. Хвороба Крона.

е. Мезентеріальний лімфаденіт.

38. 22-літня жінка Б., 10 років страждає на неспецифічний виразковий коліт з періодичними загостреннями. Лікувалась глюкокортикоїдами. Звернулась із скар­гами на наявність домішок свіжої крові у калі.

З чого необхідно починати обсте­жен­ня хворої Б. ?

А. Ірігоскопія. *

В. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини.

С. Фіброгастродуоленосвкопія.

D. Інтрагастральна рН-метрія.

е. Копроскопія.

Розділ 5. Захворювання нирок.