Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Психологія і психогігієна спілкування

Розділ V І

ПСИХОЛОГІЯ І ПСИХОГІГІЄНА СПІЛКУВАННЯ

6.1.ОСОБЛИВОСТІ СПРИЙМАННЯ

ІРОЗУМІННЯ ЛЮДИНИ ЛЮДИНОЮ

Спілкування це не просто обмін інформацією, воно передбачає взаємну активність партнерів. Успішність спілкування залежить від рівня соці- альної чуттєвості до людей, психологічної пильності та емоційної чутливості. У разі нерозвиненості однієї з цих складових спілкування може стати нерезультатив-

ним чи взагалі не відбутися.

Пізнання і взаємовплив людей обовязковий еле- мент усілякої спільної діяльності, незалежно від того, що є її метою (досягнення матеріального результату, виховання тощо). Від того, як люди відображують та інтерпретують зовнішність і поведінку, багато в чому залежить характер їх взаємодії і діяльності та резуль- тати, яких вони досягають.

Людина виступає щодо партнерів по спілкуванню не тільки як обєкт і субєкт впливу, а й одночасно як субєкт пізнання. Основними процесами, завдяки яким вона сприймає та переробляє інформацію, що надхо- дить від іншої людини, є сприймання, мислення та уявлення.

Цілісний образ людини виникає поступово і повязано це з просторово-часовими умовами, у яких відображується обєкт. Наприклад, люди з нормальним зором в умовах доброї видимості виділяють людину з оточення на відстані двох кілометрів. На відстані од- ного кілометра видно загальний контур, 700 м сприймаються рухи рук та ніг, 300 м голова, овал обличчя, колір одягу, 60 м очі, ніс, пальці. В умовах поганої видимості показники сприймання людини на відстані гірші.

Колір елементів верхньої половини фігури визна- чається раніше, ніж нижньої. Велике значення має ракурс (збоку, зверху), у якому сприймається людина.

345

Р о з д і л VІ

При сприйманні обличчя напрямок розглядання зверху вниз, від волосся до губ, тобто верх голови є точкою початку сприймання обличчя.

При описанні зовнішності людини елементи її розподіляються нерівномір- но. Так, якщо за 100 % прийняти загальну кількість елементів зовнішності, то відображення фізичних рис (зріст, статура, волосся тощо) становить 82 %, виразні рухи (міміка, жестикуляція) — 14, оформлення зовнішності — 4 %.

Окрім власне психофізіологічних чинників, на сприймання та розуміння людини людиною впливають вікові, статеві, професійні та інші ознаки. Так, з віком при словесному відтворенні зовнішності збільшується кількість еле- ментів виразних рухів, проте зменшується кількість елементів оформлення зовнішності. Найбільш точно оцінюється вік однолітків, гірше молодших, найгірше старших за віком, педагоги насамперед описують одяг, потім мову, міміку, манеру поводитися, художники відповідно обличчя, зріст, міміку. Чоловіки та жінки приблизно однаково ідентифікують очі людини, але жінки точніше визначають пропорції обличчя, рот, ніс, чоловіки бро- ви, овал обличчя, вуха, підборіддя.

Певні закономірності виявляються при сприйманні та розумінні психіч- них станів, зокрема емоційних. Так, найбільш точно ідентифікуються подив, відраза, гірше горе, гнів, позитивні емоції.

Проте найбільшою мірою сприймання та розуміння іншої людини зале- жить від чинників, що мають соціально-психологічну природу. Виділяють такі механізми:

Фізіогномічна редукція судження про внутрішні, психологічні особливо- сті на основі зовнішнього вигляду (виразу обличчя, статури, ходи, постави тощо).

У кожній національній культурі існує безліч фізіогномічних уявлень та прикмет. Добре відомо, що означає, наприклад, тверде підборіддя, високе чоло, вузькі губи. Існує фіксований набір ознак і щодо інших частин облич- чя (очей, брів, вух). Установлена (О. Бодальов) наявність таких стереотипів сприймання: люди з квадратним підборіддям мають сильну волю, з високим чолом розумні, з жорстким волоссям непокірного характеру, повні лю- ди добродушні, люди низького зросту характеризуються властолюбством, енергією, бажанням командувати, гарні люди нерозумні й самолюбиві, тонкі губи ознака потайливості, постійно напіввідкритий рот невелико- го розуму.

Наскільки такі уявлення справедливі? Фізіогномісти часом дають дуже точну характеристику людині, яку вони короткочасно спостерігають. Але є й інший погляд не можна жорстко повязувати окрему деталь зовнішності з характером, це обовязково призведе до помилки. Істина полягає в тому, що зовнішність віддзеркалює деякі внутрішні особливості, і в цьому немає нічо- го ненаукового чи ідеалістичного (будова скелетно-мязової системи визначає конституцію, яка і впливає на манеру поведінки і характер). Механізм фізі- огномічної редукції може бути корисним, якщо не вимагати від нього надто багато абсолютної точності та надійності.

Звідки беруться фізіогномічні уявлення? Вони не набуваються у процесі накопичення особистого досвіду (наприклад, ми не виміряємо висоту чола та не зіставляємо її з інтелектом), а дістаємо вже готовими із соціального ото- чення. Це не наше особисте надбання, а продукт колективної творчості. Під-

346

Психологія і психогігієна спілкування

твердженням цього є той факт, що фізіогномічні уявлення в різних культу- рах значною мірою відрізняються. Наприклад, у вєтнамській культурі ве- ликий рот корелює з високим інтелектом, причому це стосується лише чоло- віків. Слід враховувати, що «ключі» однієї культури можуть бути непридат- ними для іншої. Цим пояснюється недиференційованість сприймання й за- памятовування людей іншої расової належності: зовнішність їх здається нам дуже подібною, аж до ілюзії повної ідентичності.

Чи придатний механізм фізіогномічної редукції для спілкування? Одно- значної відповіді на це запитання немає. Він дуже простий і зручний, але призводить до непорозуміння, якщо неправильно застосовується і не допов- нюється іншими, більш складними та точними ознаками.

Соціальна категоризація та порівняння це розподіл людей за певними категоріями, тобто визначення їх соціального статусу та порівнян- ня зі своїм статусом. Така процедура може бути досить простою (наприклад, «старий молодий», «бідний багатий») або ж складною (наприклад, «ро- зумний дурний», «порядний непорядний»). Вона дуже важлива, бо лю- дина з невизначеним соціальним статусом зазнає труднощів у спілкуванні, відчуває самотність. Ідентифікуючи себе з певною соціальною групою, особи- стість сприймає її права, обовязки, привілеї. Виникає відчуття «Ми» (моя група) на відміну від «Вони» (їх група), до того ж у міжгруповому спілкуван- ні «Ми» частіше переоцінюється, а «Вони» — недооцінюється.

Із зазначеного можна зробити висновок: наше розуміння людей завжди певною мірою неточне та упереджене, бо якщо «Ми» не дає хоча б маленької переваги, то потерпає самооцінка. Ця тенденція виявляється як в оцінках, уявленнях, судженнях, так і в зовнішній поведінці, причому вона посилю- ється в умовах змагання, особливо з невизначеними критеріями. При оцінці результатів більш упередженими виявляються ті, що програють чи мають нижчий статус. В умовах соціальної несправедливості різко зменшується ві- рогідність неупереджених оцінок, терпимості та взаєморозуміння між людь- ми, що належать до різних груп, причому психологічно найбільше потерпа- ють ті, що не мають ніяких благ та привілеїв.

Стереотипізація розуміння іншої людини віднесенням її до певної соціальної групи та автоматичним перенесенням на неї типових для певної групи характеристик. Цей термін запропоновано (О. Ліпман) для визначення штампів та кліше фіксованих картинок у голові») в людському спілкуванні.

Існує багато визначень стереотипів. Найбільш коротке з них — «усі вони такі». До того ж не важливо, хто це конкретно та які вони насправді: усі професори неуважні, усі англійці стримані, усі жінки непостійні або легковажні. Приклади можна продовжувати. Характерно, що при цьому всі знають насправді це не так, обєднувати всіх одним штампом велике спрощення і огрублення дійсності. Однак стереотипи все ж існують, бо вони виконують свою функцію просто й швидко категоризувати людину.

Грубість, схематизм, ворожість по суті своїй не притаманні стереотипіза- ції, а виникають як наслідок соціальних умов. Стереотипи необхідні для психологічної регуляції міжособистісної взаємодії, без них людина «потону- ла» б у хаосі інформації, що надходить. Необхідно боротися не з стереотипа- ми як такими, а лише з найбільш хибними та небезпечними з них. Дестере-

347

Р о з д і л VІ

отипізація потрібна у міжетнічних, міжнаціональних, а також міжгрупових стосунках, бо багато психологічних труднощів виникає саме в цих сферах і вони призводять до тяжких наслідків.

Такі механізми розуміння людини людиною діють в умовах міжгрупового спілкування. При міжособистісному взаєморозуміння реалізується за ра- хунок інших механізмів, провідними серед яких є:

Атрибуція (від лат. attributio приписування) — розуміння іншої лю- дини приписуванням їй тих чи інших причин поведінки з позицій власного життєвого досвіду та здорового глузду. Як працює атрибутивний механізм?

Назвемо деякі види інформації:

³знання про людину, поведінку якої ми хочемо пояснити;

³знання ситуації, в якій вона вчинила певну дію, поводила себе певним чином, власний досвід соціальної поведінки та соціальних контактів. Коли достатньо знають про людину і обставини, в яких вона опинилася, атрибуція приписування») зводиться до мінімуму, а пояснення її поведінки буде більш точним. Коли ж мало або нічого не знають про людину та зовнішні обставини, то використовують власні, нехай і обмежені, знання, досвід і, фан- тазуючи, можуть пояснити що завгодно і без жодних труднощів. Людина з легкістю пояснює собі та іншим, чому одні одружуються, а інші розлуча- ються, чому один вступає до інституту, а другий іде працювати, чому так, а не інакше поводяться американці, японці, навіть аборигени в басейні річки Амазонки. Субєктивних труднощів це не зумовлює. Необхідно враховувати, що чим менша частка обєктивної інформації, тим істотніші помилки. В істо- рії є безліч прикладів, коли мандрівники в чужих краях отримували від сво- їх дій результат, протилежний очікуваному, користуючись атрибутивними механізмами. Головна їх функція зняти чи зменшити невизначеність у спілкуванні, але не варто при цьому бути надто впевненим у безпомилково- сті своїх суджень.

Децентрація це психологічна здатність відкинути власний досвід, відійти від свого «Я» і наблизитись до «Я» іншої людини. Вона необхідна у тих випадках, коли обєктивної інформації достатньо і немає принципової потреби апелювати до субєктивного досвіду. Децентрація і атрибуція пев- ним чином протилежні за характером, у першому випадку ми ніби відмов- ляємося від власної позиції, наближаємося до позиції партнера, дивимося на світ його очима, у другому навпаки.

Людей зі зниженою здатністю до децентрації називають егоцентриками (від «Его» — «Я»), увесь світ існує ніби тільки заради них, а вони знаходяться в його центрі. Чому це стає можливим? Причини тут можуть бути різними, але найімовірніше психологічні. Авторитарність виховання, офіційні стосунки між старшими та молодшими (у тому числі між батьками та дітьми), пригні- чення нестандартних підходів і поглядів призводять до стандартизації особи- стості та невміння розуміти іншу, не схожу на нас людину. Тільки моя думка і моя поведінка справедлива, усі інші хибні. Від егоцентриків страждає не тільки оточення, а й вони самі, їх чекають самотність, нерозуміння.

Емпатія розуміння іншої людини без слів, на чуттєвому рівні, завдя- ки проникненню в її внутрішній світ. Людину не можна повністю зрозуміти тільки на рівні раціонального, бо й вона сама не завжди себе розуміє. Багато

348

Психологія і психогігієна спілкування

чого взагалі не можна пояснити словами, але кожен несе в собі безліч невер- бальної інформації, яка може бути більш промовиста й важлива, ніж словес- на, але потребує високої емпатійності. Висока емпатійність перевага су- часної людини, вона немовби додатковий зір та слух, низька бездушність, байдужість, холодність. Така людина не може відгукнутися на почуття ін- шої, порадіти з чужої радості чи опечалитися чужим смутком. Вона припус- кається помилок у стосунках з іншими, бо цілковито довіряється тільки собі, а цього недостатньо. Виходячи тільки з власних, актуальних для себе станів, вона не бере до уваги спонукання та емоційні стани партнера.

Чому людям часто бракує емпатійності? Відповідь приблизно така сама, як у попередньому випадку. Сучасне суспільство більшою мірою сприяє фор- муванню раціонального, розсудливого, придушуючи все безпосереднє, емо- ційне. Це починається майже з перших днів життя: у сімї діти недоотриму- ють материнського тепла й ніжності, у школі всі прояви емоційності та ори- гінальності вважаються недоцільними. Для суспільства в цілому характерне пригнічення спонтанного, імпульсивного, щирого, у повазі люди, які керу- ються у своїй поведінці рефлексією (розумом, словом, логічними звязками).

Особистісна ідентифікація розуміння іншої людини ототожнен- ням себе з нею. Механізм цей починає працювати досить рано, і перший обєкт, з яким ідентифікує себе дитина, — батьки. Особистісна ідентифікація дуже важлива для нормального психічного розвитку людини на всіх вікових етапах, але особливо у підлітковому та юнацькому віці (з однолітками, літературними героями тощо). Те пригнічення (наприклад, «не бери при- кладу з поганого героя» або «ти повинен брати приклад з …») негативно по- значається на психічному розвитку. Можливість ідентифікації немовби від- криває двері у світ людей і емоційних людських контактів, інакше можна залишитися «по той бік дверей» — зі своєю самотністю та егоцентризмом.

Існує два типи сприймання та розуміння людини людиною: міжгрупові і міжособистісні. Вони можуть доповнювати і взаємозамінювати один одного, але між ними є і принципова відмінність. Міжособистісні механізми більш тонкі, гнучкі, індивідуальні, в еволюційному розумінні це більш пізні утво- рення. Свобода в «користуванні» ними досягається копіткою внутрішньою роботою, часом болісними пошуками. Міжгрупові механізми консерватив- ні та стійкі, вони співвідносяться з етнічними цінностями суспільства, ви- значаються соціальним та культурним контекстом, їх освоєння процес па- сивний, автоматичний.

На процеси соціального сприймання впливають такі психологічні чинники:

³«ефект ореолу» — вплив загального враження про людину на сприй- няття і оцінку окремих властивостей її особистості. Якщо загальне враження про людину сприятливе, то її позитивні якості переоцінюються, а негатив- ні не помічаються або ж виправдовуються. І навпаки, якщо загальне враження про людину негативне, то навіть позитивні вчинки трактуються упереджено;

³«ефект первісності» — при оцінці незнайомця домінує перше вражен- ня, усі інші отримані відомості накладаються на цю інформацію;

³«ефект поблажливості» — надлишок позитивного ставлення при сприйманні іншої людини спостерігається у тих випадках, коли субєкт діс-

349

Р о з д і л VІ

тає значну емоційну підтримку з боку оточення (наприклад, захоплення «зіркою» естради чи кіно);

³«барєри темпераменту та характеру» — виникають при взаємодії лю- дей з різними типами нервової системи чи різними характерами. Людина з високою реактивністю починає діалог без думки про можливу сварку, але раптом, у відповідь на досить нейтральні слова, бурхливо обурюється і при- пиняє розмову, її партнер не розуміє такої реакції, ображається і в подаль- шому уникатиме контактів. Такі самі наслідки можливі в разі неврахування особливостей характеру;

³«барєр поганого настрою» — виявляється у небажанні людини спілку- ватися або ж в індукції свого настрою на оточення. Не випадково вважають, що вихована людина не повинна показувати стороннім свої негативні пере- живання. Це не тільки знижує працездатність, а й відштовхує інших, фор- мує про такого співрозмовника стійке негативне враження;

³«барєр негативних емоцій» — породжується переживаннями гніву, страху, презирства, відрази тощо, це завжди результат нереалізованих ак- туальних потреб, який заважає правильно сприймати та оцінювати ситуа- цію та її учасників.

Значний вплив на розуміння іншої людини чинить самооцінка субєкта, що сприймає. Кожна людина співвідносить інформацію про оточуючих з уявленнями про саму себе, однак підсвідомо прагне зберегти існуючу думку про себе. Якщо ж ця думка може бути спростована, виникає стан тривожнос- ті і сприймання змінюється таким чином, щоб загрозливі сигнали не надхо- дили. Такі підсвідомі процеси дістали назву «перцептивного захисту». Якщо, ставлення до людини у групі не відповідає її завищеній самооцінці, вона по- чинає неадекватно сприймати оточення, а справедливу критику вважає на- клепом.

Тому сприймання й розуміння іншої людини дуже складний процес взаємодії як особистості людини, що сприймає, так і особистості людини обєкта сприймання. При цьому потрібно памятати, що, незважаючи на пев- ні особливості, сприймання і розуміння фізичного вигляду, психічних ста- нів, мімічних проявів, — це завжди цілісний, синтетичний акт, що залежить від життєвого досвіду, структури особистості і специфіки ситуації.

Запитання і завдання

1. Від чого залежить успішність спілкування людей? 2. Назвіть основні процеси, завдяки яким людина сприймає та переробляє інформацію. 3. Як розподіляються елементи людини при описанні її зовнішності? 4. Які чинники впливають на сприймання та розуміння людини людиною? 5. Опишіть поняття «фізіогномічна редукція». 6. Дайте визначення поняттям «сте- реотипізація» та «дестереотипізація». 7. Як ви розумієте поняття «атрибуція» та «децентрація»? 8. Які види інформації розрізняють? 9. Хто такі «егоцентрики»? 10. Як ви розумієте поняття «емпатія»? Чому сучасним людям бракує емпатійності? 11. Дайте визначення поняттю «особис- та ідентифікація». 12. Які існують типи сприймання та розуміння людини людиною? 13. Які психологічні чинники впливають на процеси соціального сприймання? 14. Дайте визначення поняттю «перцептивний захист».

350

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]