Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Р о з д і л ІІІ

з нанесеним геометричним малюнком. Більше того, можна використовувати один колір для фарбування стін, а геометричний малюнок для орнаменту над ванною, уздовж комода тощо. Стандартним і звичним оздоблювальним матеріалом стін і підлоги у ванній все-таки залишається традиційна кера- мічна плитка різної фактури та кольору.

Важко уявити собі ванну кімнату без зручного умивальника. Особливою популярністю користується останнім часом умивальник, урізаний у фігурну стільницю у вигляді столика на ніжках або цілої умивальної шафи типу «мийдодир». Кольорова сантехніка чудово виглядає на нейтральному тлі стін і, навпаки, витончена біла на активному (яскравому) тлі. Меблі, що сполучаються з умивальником (шафка з дзеркальними дверцятами для туа- летних речей, полички для флаконів, стійка для рушників, невеликий ко- мод), доповнить дизайн ванної кімнати. А декоративні елементи, кашпо, плетені кошики усіляких форм і призначень, оригінальні вази і бутлі з ко- льорового скла, екзотичні мушлі, камені примхливих форм усе, що колись привезено вами з подорожей і поїздок, допоможе завершити загальну ідею ванної кімнати.

Якщо ви захотіли збільшити простір вашої ванної кімнати, то і це сього- дні можливо за багатства вибору різноманітної сантехніки і нових приладів, хоча це не так просто, як перефарбувати стіни. Збільшити ванну кімнату допоможе заміна традиційної ванни на більш сучасну душову кабіну, яка не просто займає менше місця, а й має набагато естетичніший вигляд. До речі, у сполученому санвузлі така ж душова кабіна може стати чудовою кабіною для унітаза, якщо ви все-таки вирішили відгородитися від оточуючих. Гро- міздкі батареї легко замінити на електричну сушарку для рушників, яка розміщується на будь-якій стіні і може повертатися на 180 градусів.

Затишку і тепла у ванній кімнаті додасть мяке світло різноманітних за формою світильників, а сховати додаткову проводку для світильників, вен- тиляторів і витяжки допоможуть підвісні стелі. У такій витриманій у певно- му стилі та комфортній ванній почуваєшся впевненіше, готуючись до нового дня, і розслабляєшся, готуючись до сну1.

3.4. ОСОБЛИВОСТІ ОБЛАДНАННЯ САДИБНОГО БУДИНКУ

Останні роками дуже змінилися наші села. І оселі в них не лише збудо- вані, а й обладнані по-новому. Вони стали просторішими, світлішими. За своїм інтерєром сільський будинок дедалі більше наближається до міської квартири.

Як же найкраще обладнати дім і прикрасити його?

В Україні, де в більшості районів клімат досить теплий і мякий, будинки, як правило, споруджують з верандами. Влітку веранда стає ніби додатковою кімнатою, тому її не варто захаращувати різним домашнім скарбом чи го- роднім реманентом. Тут доречні меблі з лози та декоративні квіти. З веран- ди потрапляємо у велику світлу кімнату з вікнами на вулицю. Чистота і гарні смугасті хідники або килими на підлозі нададуть їй надзвичайної гостинно-

1 Сучасна енциклопедія для жінок: 4000 порад / Укладач М.О. Хаткіна. — Донецьк, 2003. —

С. 193 – 196.

164

Організація домашнього господарства

сті. У загальній кімнаті має бути сучасна тахта, яку можна використати і як додаткове ліжко. Тут же можна розмістити шафу для одягу, шафу чи полиці для книжок. Посередині хати чи під стіною можна поставити стіл зі стіль- цями. Варто дотримуватися основного принципу: меблі треба розташовувати зручно, щоб ними було легко користуватися.

Ліжко чи тахту краще застелити покривалом, оздобленим за національ- ними мотивами. На Гуцульщині це можуть бути покривала (ліжник або ве- рета), на Житомирщині гарне вовняне рядно або легкий килим1. Гарним додатком можуть стати дві-три яскраві невеликі подушечки.

Якщо у загальній кімнаті стоїть буфет чи сервант зі святковим посудом, не варто прикрашати його ще й серветками, якими б гарними вони не були. А вишиту чи мереживну серветку краще покласти на стіл. Ніде більше вона не потрібна.

На підлозі в загальній кімнаті найкраще виглядає український килим. Він немов збирає усе до купи, обєднуючи всі речі в кімнаті і надаючи їй за- тишку.

Стіни можна прикрасити стародавніми і ніколи не старіючими рушника- ми. Не обовязково повязувати рушник з портретом. Значно привабливіше він виглядає перекинутим через кілок, коли його вишиті кінці знаходяться один над одним.

Вибираючи проект майбутнього будинку, необхідно передбачити окремі помешкання для дітей, батьків, дідуся і бабусі. Якщо дорослі мають окрему спальню, то ліжко немовляти має стояти в кімнаті батьків. Усі ліжка бажано ставити вздовж внутрішніх стін: вони набагато тепліші і сухіші.

3.5. ОЗДОБЛЕННЯ КВАРТИРИ. МЕБЛІ ТА ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ

Сучасний дизайн відрізняється еклектикою, тобто змішуванням різних стилів, матеріалів і оздоблень.

Багато хто вважає, що меблі з натурального дерева, безумовно, кращі від меблів із ДСП. Насправді все залежить від якості обробки деревини. Остан- нім часом у меблевому дизайні використовується новий сучасний, міцний і естетичний матеріал МДФ. Усі панелі, які можуть бути пошкоджені при експлуатації, покривають спеціальною щільною стійкою проти ударів ріди- ною, що значно подовжує термін експлуатації меблів. Крім того, використо- вуються накладки з натурального дерева вони естетичніші за дизайном і захищають меблі від відколів. Меблі, плетені з лози, доречні не тільки на дачі, а й у вітальні.

Шафи. Сховища домашнього вжитку дедалі більше нагадують офісні меблі. Вони зручні і практичні. Замість масивних фільонок нині значного поширення набули шафи з деревяними решітками і шафи-вітрини з двер- цятами з матового армованого скла. Дизайнери роблять довгострокову став- ку на заміну шаф стелажами й відкритими пеналами.

Стінка. Сучасна тенденція усе на очах. Дедалі частіше дизайнери відмовляються від одежних шаф і антресолей. Невисока і негроміздка стінка

1 Азбука домашнього господарювання. — 4-е вид., виправл. — К., 1978. — С. 12.

165

Р о з д і л ІІІ

з відкритими полицями під апаратуру, пенали для бібліотеки чи колекції компакт-дисків,ось те, що визначає вигляд сучасного житла.

Одночасно витісняються з інтерєру шафи з прозорим склом. На зміну їм приходить тоноване скло з округленими кутами.

Відео- та аудіоапаратуру встановлюють не на тумбу, а на столик з поверх- нею, що обертається.

Внутрішні шухляди повинні бути закріплені на роликах, а не на де- ревяних рейках. Це забезпечує їм рухомість і безшумність. Перевірте наяв- ність роликів при купівлі нових меблів.

У вузьких коридорах справжнім порятунком є розсувні двері: у передпо- коях, дитячих, шафах-купе.

Журнальні столи. І в тісній квартирі знайдеться місце для журнального столика. Можна вибрати складаний він знадобиться на імпровізованій молодіжній вечірці. Двоповерховий столик-стелаж відмінне ощадливе вирішення.

Для тих, хто полюбляє екстравагантність, відмінно підійде столик зі скла на сталевій опорі сріблистого кольору.

Крісла. Купуючи крісла, зверніть увагу на модель, у якої спинка і сидін- ня зроблені із широких переплетених ременів.

Важкі старовинні крісла дедалі інтенсивніше поступаються місцем витон- ченим моделям, що відмінно вписуються навіть у невелике приміщення.

Цікаві надзвичайно легкі крісла, які складаються з металевого каркаса, по- критого чохлом з еластичної бавовни. Крісло доповнює банкетка-пуф того само- го кольору. Завдяки вмонтованому механізму можна легко змінити кут нахилу спинки, що дає змогу зробити ваш відпочинок максимально комфортним.

Дивани. Поєднати в одній кімнаті вітальню та спальню це означає зєднати диван і ліжко. Без зусиль такий диван розкладається вперед, а під сидінням є зручна шухляда для постелі.

Важлива проблема щодо оббивки для мяких меблів нині вирішується дуже просто: дивани і крісла продаються в чохлах із цупкої бавовни, які в разі потреби можна легко зняти і випрати.

На колористичне вирішення приміщень суттєво впливає колір меблів. У продажу є світлі і темні меблі. Меблі темних тонів візуально здаються важ- чими і громіздкішими, ніж світлих.

Вибираючи меблі для житла, необхідно враховувати орієнтацію й освіт- лення кімнат. Для приміщень, що виходять на північ або недостатньо освіт- лені денним світлом, бажано добирати світлі меблі. В яскраво освітлених приміщеннях, що виходять на південь, можна поставити темні меблі. При обладнанні світлих кімнат темними меблями можна досягти виразного ху- дожнього контрасту між ними світлими площинами стін. У такому разі меб- лі чітко вимальовуються на фоні стін, підкреслюються їх силует і форма.

Досвід підказує, що при обладнанні світлих кімнат світлими меблями до- сягаються особлива зорова легкість і нюансна гармонія інтерєру.

Велику роль у колористичному вирішенні приміщення відіграє колір тканини, якою оббиті мякі меблі. Особливо важливо враховувати власти- вість теплих кольорів виступати, а холодних відступати. Так, якщо в не- великій загальній кімнаті поставити мякі меблі (диван, крісла, стільці), об- биті тканиною яскраво червоного кольору, то вона здаватиметься меншою

166

Організація домашнього господарства

від своїх фактичних розмірів. А кімната з голубими меблями справлятиме враження більш просторої.

Добираючи колір тканини, варто враховувати орієнтацію приміщень. У приміщеннях, орієнтованих на південь, рекомендується застосовувати тканини холодних тонів (голубих, синіх, синьо-зелених тощо), які поглинають яскравість сонця і створюють враження прохолоди. У приміщеннях з північною орієнта- цією бажано використовувати тканини теплих тонів (золотистих, оранжевих, жовто-зелених), які зримо доповнюють недостатність сонячного світла.

Колір тканини для оббивки меблів необхідно добирати з урахуванням за- стосованого в інтерєрі принципу гармонії. У разі нюансного загального ви- рішення інтерєру колір меблевої тканини може бути яскравим (наприклад, синя чи зелена тканина в інтерєрі золотистого тону).

У разі контрастного загального вирішення бажано, щоб меблева тканина була спокійного сірого чи бежевого кольору.

Крім того, вибираючи колір тканини, необхідно враховувати її призна- чення. Для меблів рекомендуються більш темні тони, для штор і покри- вал світлі. З метою досягнення єдності в декоративному оформленні ін- терєру інколи використовують одну тканину для штор і покривал або для штор, покривал і занавісок на вбудованих меблях. Проте досвід підказує, що такий прийом не варто застосовувати, якщо тканина яскрава, оскільки це може призвести до кольорової перенасиченості інтерєру і негативно позна- чатиметься на самопочутті людей, які тут живуть.

Суттєвий вплив на колорит приміщення може мати килим, застелений на підлогу. Колір і малюнок його повинні повязуватися із загальним оздоблен- ням кімнати. Рекомендуються килими мяких пастельних тонів (сірі, вохрис- ті) або яскраві насичені (червоні, сині, зелені).

Приємним кольоровим акцентом у кімнаті може бути килим на стіні. Активними кольоровими елементами, що суттєво впливають на колорит

кімнати, є штори і гардини. Вони можуть бути яскраві (червоні, оранжеві, жовті) або приглушених тонів. Для спалень, дитячих кімнат, кабінетів кра- ще застосовувати драпірувальні тканини світлих тонів. У загальних кімна- тах можна використовувати і яскраві кольори, але важливо, щоб колір штор гармонував з кольором стін, меблів та інших елементів інтерєру.

Запитання і завдання

1. Що таке інтерєр? Сучасні вимоги до інтерєру житла. 2. Охарактеризуйте загальні особ- ливості обладнання сучасної квартири. 3. Поясніть значення кольору в оздобленні житла. Що таке колорит? Які кольори називаються «теплими», а які «холодними»? Наведіть приклади «холодних» і «теплих» кольорів приміщень. 4. Види кольорової гармонії. Поясніть, як ви розу- мієте поняття нюансної і контрастної гармонії. 5. У чому полягають особливості обладнання садибного будинку? 6. Меблі та їх функції в сучасному помешканні. Перелічіть різновиди меб- лів за конструктивними ознаками та призначенням. 7. Опишіть кольорову гаму власної квар- тири (кімнати в гуртожитку), створивши цілісний ансамбль помешкання. 8. Назвіть основні види композиції при оформленні інтерєру. 9. Опишіть, як би ви умеблювали двокімнатну ква- ртиру, виходячи із сучасних рекомендацій щодо інтерєру. 10. Яку роль відіграє колір тканин в оформленні сучасного інтерєру?

167

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]