Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Психологія і психогігієна спілкування

³ щодо меланхоліка неприпустимі не тільки різкість, грубість, підвище- ний тон, іронія; про його вчинок, провину краще поговорити наодинці; для навчання вкрай необхідним є виявлення уваги, вчасна оцінка успіхів, рішу- чості, та волі; негативну оцінку слід використовувати з великим застере- женням, помякшуючи її дію.

Особливо важливо памятати про те, що в нормальних умовах темпера- мент виявляється лише в особливостях індивідуального стилю і не визначає результативність діяльності. В екстремальних ситуаціях вплив темперамен- ту на ефективність діяльності істотно посилюється, бо попередньо засвоєні форми поведінки стають неефективними і необхідна додаткова енергетична або динамічна мобілізація організму, аби впоратися з несподіваними чи ду- же сильними впливами-подразниками.

Стиль діяльності кожної людини значною мірою залежить від типу вищої не- рвової діяльності, що є складовою її темпераменту. Щоб установити, чи відпові- дають властивості темпераменту вимогам професії, вдаються до професійного відбору. Це спеціальна процедура визначення професійної придатності, яку здій- снюють на підставі психологічної діагностики властивостей темпераменту.

Запитання і завдання

1. Дайте характеристику поняттю «темперамент». 2. У чому можуть виявлятися властивості темпераменту? 3. Які психологічні особливості мають холерики, сангвініки, флегматики, ме- ланхоліки? 4. Як може позначитись темперамент на формуванні рис особистості? 5. Яким чи- ном впливає темперамент на взаємодію і спільну діяльність або проживання людей? 6. Для чого потрібно враховувати темперамент людини при виборі професії? 7. У чому виявляються особливості поведінки екстраверта та інтроверта? 8. Чи можна за бажанням змінити тип тем- пераменту? 9. Як може позначатися темперамент на формуванні рис особистості? 10. Чи може темперамент людини зазнавати істотних змін упродовж життя? 11. У яких життєвих ситуаціях темперамент розкривається найбільш повно? 12. Чим зумовлена схильність меланхоліків до виконання монотонних робіт тонкого мистецького плану? 13. Які поєднання рис типів темпе- раменту найчастіше трапляються? Чим це можна пояснити психологічно?

6.7. НАСИЛЬСТВО: ЯК ЙОГО УНИКАТИ

Прояви насильства супроводжують людство з дав-

Поняття насильства ніх-давен. Упродовж тисячоліть одна людина кри- та його прояви вдить іншу, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Ми вже звикли сприймати насильство як щось

неминуче. Але ті чи інші прояви насильства порушують права людини, принципи вільного та справедливого існування.

Часто насильство чиниться поруч з нами: у нашому домі, на роботі, у транспорті, у будь-якому іншому місці. Інколи люди не усвідомлюють, що втягнуті в коло насильства, бо можуть не знати, що певні насильницькі акти щодо них порушують їх права, честь та гідність.

Насильство це дії однієї або кількох осіб, які:

³чиняться зумисно і спрямовані на досягнення певної мети;

³спричинюють шкоду (фізичну, моральну, матеріальну) іншій особі;

³порушують права і свободи цієї особи;

381

Ро з д і л VІ

³унеможливлюють ефективний самозахист потерпаючих від насильства (той, хто чинить насильство має значні переваги фізичні, психологічні, адміністративні, матеріальні тощо).

До насильницьких дій відносять такі: побиття, знущання, присилуван-

ня, приниження, примус, сексуальні домагання, лайки, образи, зґвалтуван- ня, ізоляція, у тому числі заборона працювати; фемінізація бідності, маніпу- лювання, звинувачення, формування почуття провини; моральний, психо- логічний та економічний тиск; торгівля людьми, примус до шлюбу, примус до проституції, насильницьке обмеження, у тому числі інформаційне.

Відповідальність кривдника за насильство завжди лежить на кривднику, і не може бути знята посиланнями на так звану «провокаційну» поведінку того, хто потерпає. Але, усвідомлюючи ситуацію насильства, той, хто потер- пає, може впливати на неї, особливо, коли йдеться про насильство в сімї.

Види насильств

Фізичне насильство це:

³загроза зброєю;

³побиття;

³фізична ізоляція;

³коли людину кидають у небезпечному місці;

³коли відмовляються надати допомогу.

Сексуальне насильство це:

³примус до сексуальних відносин із чоловіком та іншими людьми проти волі жінки;

³статевий примус дівчаток та малолітніх дітей;

³ґвалтування дружини чоловіком;

³позашлюбне насильство;

³примуc до хворобливих або садистських статевих стосунків;

³примус жінки одягатися більш сексуально всупереч її бажанню;

³статеве домагання й залякування на роботі та закладах освіти;

³образа жінки словами «повія», «шльондра», «нечепура» тощо.

Психологічне насильство це коли:

³твої почуття ігноруються;

³не зважають на твої переконання і вірування;

³не зважають на твоє віросповідання, національну та расову приналежність;

³тебе привселюдно ображають;

³тебе принижують, залякують, постійно підкреслюють, що ти ні на що не здатний;

³забороняють працювати або здійснювати грошовий внесок;

³твої гроші привласнюють і не дозволяють розпоряджатися ними тощо.

Існує дві точки зору щодо жертви насильства.

1. Жертвою насильства може стати кожна молода чи літня, одружена чи

самітна, багата чи бідна жінка. Будь-яка особа, повертаючись пізно ввечері додому безлюдною вулицею або через насадження парки, сквери, може стати жертвою насильства.

2. Деякі люди є потенційними жертвами через притягнення злочинців до себе своїм зовнішнім виглядом. Саме їх внутрішній стан, одяг, почуття, по- ведінка, манери тощо притягують до них людей, схильних до насильства.

Часто люди потрапляють у такі ситуації, коли їх:

382

Психологія і психогігієна спілкування

³принижують у сімї, закладі освіти чи на роботі, у колі знайомих;

³лають;

³залякують;

³бють;

³коли незнайомі вам люди спрямовують свою агресію на вас у громадсь- кому транспорт або на вулиці.

Чи помічаєте ви навколо себе людей, які прагнуть контролювати ваше життя чи життя інших, натякаючи на те, що ви чи інші не в змозі вирішити ту чи іншу життєву або виробничу проблему?

Чи замислюємося ми над тим, як ми про себе думаємо, говоримо і якими епітетами ми себе нагороджуємо, коли ми з чимось не справляємось або со- бою не задоволені?

Простежте, як часто ви думаєте і говорите про себе:

³у мене нічого не вийде;

³я виглядатиму безглуздо;

³я така неприваблива;

³я не справлюсь;

³я можу їм не сподобатись;

³інші можуть, а я не можу;

³це буде катастрофічно, якщо я їм не сподобаюсь;

³я не можу жити так, як живуть заможні;

³я боюсь;

³я не впораюсь із цим тощо.

Такі життєві установки, яких людина дотримується протягом тривалого періоду життя, сприяють формуванню в неї відчуття жертви. Якщо вчасно не замислитись над змістом своїх думок і установок, то така поведінка лю- дини притягатиме до себе іншу з асоціальною поведінкою. У випадку, ко- ли в людини занижена самооцінка і вона не в змозі подолати свій страх, навязливі ідеї тощо варто звернутися до психологічної допомоги.

Що може зробити людина, щоб знизити ризик стати жертвою наси-

льства? Психологи стверджують, що багато людей дотримуються думки, що щось погане може трапитись тільки з іншими людьми, а не з ними. А коли так, то навіщо «забивати» собі голову різними банальними застереженнями чи порадами. У разі, коли якісь неприємності знайшли місце у вашому жит- ті, ваших рідних чи близьких, ви шкодуєте лише, що не вжили елементарних заходів обережності або не порадили вжити їх комусь.

Жертвою насилля можна стати як на вулиці, так і вдома.

Будьте уважні до ситуації та до людей навколо вас. Часто жертвами насильства стають люди, які виглядають переляканими, невпевненими, сполоханими або, навіть, «замріяними», замисленими у щось своє. У на- падника в такому разі спрацьовує ефект «несподіванки», «раптовості», а у жертви ефект розгубленості.

Довіряйте своїй інтуїції. Якщо зявилося відчуття неспокою, тривоги, думок, що сьогодні щось може статися у вас чи у вашому житті, не відки- дайте його, заспокоюючи себе різними переконаннями на кшталт, що це

383

Р о з д і л VІ

дурниці чи просто ви перевтомилися. Намагайтеся подумати про еле- ментарну безпеку попередьте когось з рідних чи друзів, щоб вас зу- стріли, краще не затримуватися допізна.

Не заходьте до підїзду або ліфту з незнайомими або підозрілими людьми.

Обирайте добре освітлені місця. Уникайте пустирів, провулків. Якщо йдете уздовж дороги, намагайтеся йти назустріч машинам, що рухаються.

Будьте уважними, коли хтось зупиняє вас. Завжди зберігайте від- стань, намагайтеся не підходити занадто близько до машини.

Якщо у вас виникає тривога чи страх, уникайте зупиняти машину, не сідайте в машину, якщо там є ще одна людина, крім водія.

Намагайтеся не скорочувати шлях, якщо коротка стежка веде через парк або безлюдні провулки, сквери.

Коли жінка йде на вечірку одна або передбачає самотнє повернення, їй слід подумати про свій одяг, який не повинен бути сексуально прово- куючим.

Якщо відчуваєте, що хтось вас переслідує, зайдіть у людне місце крамницю, кафе тощо, не йдіть у місця, де немає людей, особливо не за- ходьте у підїзд.

Якщо вам дозволяють кошти і час, запишіться на курси самозахисту. Засоби захисту (газовий балон тощо) можуть додати впевненості і

допоможуть за умови вміння користуватися ними.

Запитання і завдання

1. Дайте визначення поняттю «насильство». 2. Які види насильств ви знаєте? 3. Які дії можна вважати насильницькими? 4. Чому потрібно довіряти своїй інтуїції? 5. Який жіночий одяг про- вокує до насильства? 6. Що потрібно робити, щоб знизився ризик стати жертвою насильства?

Список рекомендованої літератури до розділу VІ

1.Вейнингер О. Пол и характер: Принципиальное исследование. — СПб., 1992. — 480 с.

2.Веселовська М., Шишлова Н. Я жінка, я боюся..? Як захиститись від насильства. Програма запобігання насильству щодо жінок. — К., 2002. — 35 с.

3.Весельницкая Е. Женщина в мужском мире. — СПб., 1993. — 123 с.

4.Виткин Дж. Женщина и стресс. Мужчина и стресс. — СПб., 1995. — 350 с.

5.Говорун Т., Кікінежді О. Стать та сексуальність: психологічний ракурс. Навч. посібник. —

Тернопіль, 1999. — 384 с.

6.Горбунова О.Г., Левченко К.Б., Лизогуб Б.В. та ін. Запобігання торгівлі людьми: Навч.- метод. посібник. — 3-тє вид., доп. і виправ. — Харків, 2001. — 176 с.

7.Дмитренко Н.И., Тропин Н.В., Власов П.А. Предотвращение домашнего насилия. — Дне- пропетровск, 2002. — 60 с.

8.Дороніна М.С. Культура спілкування ділових людей: Посібник для студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів. — К., 1997. — 192 с.

9.Загальна психологія: Підручник / С.Д.Максименко, В.О. Зайчук, В.В. Клименко, В.О. Со- ловієнко; За заг. ред. С.Д.Максименка. — К., 2000. — 543 с.

10.Ильин Е.П. Дифференциальная психофизиология мужчины и женщины. — СПб., 2002. —

С. 246 – 248.

384

Психологія і психогігієна спілкування

11.ИльинЕ.П. Дифференциальнаяпсихофизиологиямужчиныиженщины. — СПб., 2002. — 544 с.

12.Куриленко О. Права людини на різних етапах розвитку сімї. — К., 2003. — 9 с.

13.Логвинов А.А. Женщина и мужчина: отношения полов. — Владивосток, 1990. — 224 с.

14.Маркова О.Ю. Психология пола и возраста: Учебн. пособие. — СПб., 2000. — 68 с.

15.Попередження і викорінення насильства щодо жінок. Українське законодавство. — К., 1999. — 39 с.

16.Предотвращение домашнего насилия и торговли людьми: Учебник по проведению тренин-

гов. — К., 2001. — 251 с.

17.Психологія / За ред. В. А. Крутецького. — К., 1978. — 283 с.

18.Рогов Е.И. Психология отношений мужчины и женщины. — М., 2002. — 288 с.

19.Семиченко В.А. Психология: темперамент. — К. — Полтава, 2001. — 168 с.

20.Степанов О.М. Основи психології і педагогіки: Посібник. — К., 2003. — 504 с.

21.Тимощенко Л.Н. Воспитание старшеклассниц: Книга для учителя. — 2-е изд., доп. и пере-

раб. — М., 1990. — 191 с.

22.Титаренко Т.М. Хлопчики та дівчатка: психологічне становлення індивідуальності. — К., 1989. — 7. — 48 с.

385

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]