Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Р о з д і л ІІІ

те гас, бензин, інші розчинники каучуку, а також не допускайте потраплян- ня на нього мастильних речовин.

І насамкінець ще одна порада. У скриньці, де зберігаються предмети до- гляду за взуттям, має бути кілька щіток для наведення блиску, кілька для намащування взуття кремом, тюбики з кремом різних кольорів і без- барвного, шматки фланелевої або старої оксамитової тканини.

3.15. РЕМОНТ ОДЯГУ ТА БІЛИЗНИ

Пошиття одягу потребує спеціальних знань. Але ми обмежимося лише деякими порадами. Сподіваємося, вони допоможуть молодій господині ово- лодіти елементарними навичками шиття та лагодження одягу.

Насамперед потрібно придбати необхідні знаряддя для роботи голки, нитки, ґудзики, ножиці, наперсток, тканину для латок та ін.

Голки для ручного шиття випускаються під номерами (від № 1 до № 12), кожний з яких визначає розмір голки за довжиною (від 35 до 80 мм) і діа- метром (від 0,6 до 1,8 мм). Для кожного виду тканин найзручніше користу- ватися певним номером голки. Так, коли ви шиєте щось із тонкої тканини (батист, шифон, крепдешин), беріть голку № 1, із грубого сукна голки

11 або № 12 і т. д. Маленьку дірочку на одежині зашивайте тонкою гол- кою з короткою ниткою, інакше дірка може збільшитися. Машинні голки відрізняються лише за своєю товщиною і відповідно до цього мають різні номери (75, 90, 100, 110, 120). Їх також вибирають залежно від товщини тка- нини.

Свої номери мають і нитки для шиття (найтонша № 100 і найтовстіша

10). Вони відповідають видові і якості тканини, з якої шиють виріб. Звикайте користуватися наперстком, це набагато полегшить шиття, захи-

стить ваші пальці від уколів. Наперсток надівають на середній палець пра- вої руки.

Крейда, яку використовують при розкроюванні тканини, з одного кінця має бути загострена. Замість крейди лінії розкрою можна робити тонким шматочком сухого мила (обмилком). Для зручності користування крейду або обмилок деякі господині вставляють у футляр використаної губної помади. Синтетичну тканину треба кроїти гострими підігрітими ножицями, щоб не потрібно було обкидати її.

Мірки довжини, зняті сантиметровою стрічкою, записують повністю, а об- водів і ширини у половинному розмірі. Креслення викройки складають за шириною статури і за довжиною повністю, а розкрій для обох боків виробу робиться на тканині, складеній удвоє.

Шити й латати треба на зручному для роботи місці. Не намагайтеся робити це під час руху в поїзді, автобусі, тролейбусі, автомобілі. Після вико- наної роботи перевірте, чи не залишилося на кріслі, канапі, де ви сиділи, або у вашому одязі голок, шпильок, лез від бритви та інших гострих предме- тів. Не беріть у рот цих предметів під час приміряння одягу.

Перш ніж підшивати низ сукні або спідниці, повісьте її на плічка на кі- лька днів. Це дасть змогу запобігти витягуванню подолу. Ті види тканин,

210

Організація домашнього господарства

які дуже «збігаються» під час прання, рекомендується попередньо замочува- ти в теплій воді. Після того як тканина висохне, її прасують, а вже потім пу- скають у виробництво.

Пришиваючи ґудзики до пальта або хутряних виробів, покладіть між ґуд- зиком і хутром чи верхньою тканиною пальта цигарковий папір. Коли ґуд- зик буде пришитий, папір відірвіть. Для збереження зовнішнього вигляду ґудзиків їх бажано відпорювати перед пранням одягу або чищенням його хімічними препаратами.

Щоб не пришивати щоразу білий комірець до шкільної форми чи іншої сукні, візьміть три кнопки, розєднайте їх і три нижніх частини пришийте до сукні (зісподу), а три верхніх до коміра (дві по краях і одну посередині).

Можливості пошиття і лагодження білизни й одягу для сімї значно роз- ширюються, якщо у вас є швейна машина. Швейні машини, що надходять у продаж, вважають універсальними. На них при бажанні можна не лише шити нові речі, а й перешивати старі. Отже, відпаде потреба у послугах під- приємств побутового обслуговування, що дасть змогу заощадити гроші з сі- мейного бюджету.

Скажімо, ви хочете перелицювати поношене пальто з драпу чи іншої дво- бічної тканини. Для цього обережно розпоріть пальто в такій послідовності: спочатку відріжте ґудзики й відпоріть підкладку рукавів біля пройми, потім підкладку біля бортів, плечових і бокових швів. Відпоровши підкладку біля бортів, розпоріть рукави у проймах, підшивку, плечові й бокові шви. З ли- цьового боку розпоріть петлі на переді та підборті. Зісподу переду відпоріть мішковину кишень, а з лицьового боку обшиття та нагрудну кишеню. Піс- ля цього розпоріть діагональні бортові шви, нагрудні виточки і середній шов на спині. Останніми розпорюють окремі деталі пальта рукави, комір, клапани кишень тощо.

Відпороті деталі чистять і прасують з лицьового боку, стежачи за тим, щоб тканина не розтягнулася. Після цього деталі комплектують і приступа- ють до пошиття пальта.

Так само перелицьовують піджак, жакет, спідницю, сукню.

Це лише один з прикладів того, як з допомогою швейної машини речі, що відслужили свій термін або вийшли з моди, можна знову зробити корисни- ми. Варто лише кожному виявити кмітливість і винахідливість.

Щоб швейна машина була справною, її потрібно доглядати: тримати в чис- тоті, систематично змащувати спеціальним машинним маслом окремі дета- лі. Як правило, доглянуті швейні машини слугують сімям десятки років і переходять від покоління до покоління.

Запитання і завдання

1. Коли і ким уперше було винайдено мило? 2. Що ви знаєте про історію прання в різні іс- торичні періоди розвитку цивілізації? 3. Як правильно підключити пральну машину? 4. Поясніть, які дії необхідно виконати перед початком прання. 5. Як правильно сушити біли- зну, виготовлену з різних тканин? 6. Які правила прасування білизни? 7. Поясніть причини пожовтіння та знебарвлення тканин. 8. Як правильно доглядати за виробами з хутра? 9. Чим відрізняється зберігання виробів з хутра від іншого верхнього одягу? 10. Які вимоги до збері-

211

Р о з д і л ІІІ

гання взуття необхідно знати, щоб подовжити термін його використання? 11. Чи умієте ви ви- конувати дрібний ремонт одягу? Чи вдається вам завдяки цьому заощадити кошти з сімейного бюджету? 12. Чи знаєте ви, як видалити плями різного походження з вашого одягу? Розкажіть про це докладніше.

3.16. КУХНЯ ТА ОБЛАДНАННЯ ЇЇ

Енергетичним центром, здатним створювати нам безліч проблем або приносити радість, є кухня, а найважливішим її елементом плита. Якщо ваша плита стоїть під вікном фен-шуй радить переставити її, інакше ене- ргія вогню зникатиме через вікно. Якщо пересунути неможливо, повісьте на віконні рами вазони з кімнатними рослинами чи помістіть поряд деревяне начиння.

Плита повинна бути добре освітлена, важливо, щоб на неї чи на те, що на ній вариться, потрапляло досить природного світла. Якщо це неможливо за- безпечити, повісьте на кухні дзеркало, щоб воно відбивало денне світло на їжу.

Щоденне харчування родини, яка складається з осіб різної статі, різного віку і режиму дня, — справа дуже складна. Так, дитина дошкільного віку і підліток 12 – 14 років, дорослі, що працюють фізично й розумово, потребують різного раціону. Знову ж таки інакше треба харчуватися вагітній жінці або молодій матері, що годує дитину груддю. У багатьох родинах є особи похило- го віку, їх раціон для підтримання здоровя і збереження доброго фізичного стану організму потребує і уваги, і певних знань.

Організація щоденного харчування в сімї, приготування їжі лежить на плечах господарки. Робота за межами дому, зусилля із забезпечення родини продуктами, їх зберігання і переробки на страви дуже обтяжує і втомлює усіх жінок. Труднощі зростають, коли молода господарка не намагається правильно організувати роботу. Найзагальнішою ознакою доброї організації праці є вміння за найменших зусиль у найкоротший час зробити якнай- більше.

Діяльність, повязана з організацією постачання продуктами і приготу- вання їжі, — з-поміж усіх домашніх робіт забирає найбільше часу і день у день повторюється. Тому й треба їй присвятити найбільше уваги, щоб це за- няття не було для жінки, що працює, тягарем. У суботні та недільні дні жін- ка, що працює, повинна знайти якийсь резерв часу не для закінчення недоробленого, а на справжній відпочинок, розваги, заняття з дітьми, про- гулянку та ін.

Поліпшити домашнє становище жінки можна, змінивши господарюван- ня, що ведеться на старих засадах. З усіх домашніх витрат на перше місце треба поставити витрати на придбання відповідного кухонного посуду, зна- ряддя і пристроїв, що полегшують працю, а також звільнити приміщення кухні від усього зайвого, створити тут відповідне робоче місце і забезпечити його усім необхідним.

Харчування сімї потребує точно продуманого плану. Плановість харчу- вання це і раціональне постачання всього необхідного і, крім того, основа правильного витрачання грошей, асигнованих на їжу, основа розумних за-

212

Організація домашнього господарства

купівель, ощадливості у витрачанні сировини, а також часу, якого в нас так мало.

Необхідною передумовою поліпшення організації домашнього господар- ства є залучення усіх членів родини до робіт, повязаних з купівлею продук- тів, приготуванням їжі, прибиранням на кухні.

Значну полегкість принесе також уміле застосування напівфабрикатів і готових виробів харчової промисловості.

Проектувальники і будівельники добре знають, що кухня є робочим місцем господарки, яка перебуває там щодня по кілька годин. Метраж цього примі- щення і обладнання його найнеобхіднішими предметами і пристроями, а також освітлення, вентиляція, розташування меблів і розміщення речей впливають на вправність виконання робіт на кухні. Від усього цього великою мірою залежить, скільки часу жінка, що працює, має перебувати на кухні.

Види кухонь. Кухня одне з основних приміщень квартири і садибного будинку. У ній готують їжу, консервують овочі і фрукти, ремонтують і пра- сують одяг і білизну, виконують інші роботи. У сільській кухні, крім того, нерідко готують їжу для домашніх тварин, переробляють молочні і мясні продукти, майструють, перуть.

Господині та інші члени родини проводять багато часу в кухні. Тому від правильного обладнання і благоустрою її великою мірою залежать зручності домашньої роботи і відпочинку мешканців, комфорт житла в цілому.

Розрізняють робочу кухню (просто кухню) і кухню-їдальню.

Робоча кухня слугує для приготування їжі і виконання деяких госпо- дарських робіт (шиття, прасування одягу та ін.). Її влаштовують у великих квартирах і в садибних будинках. Якщо в робочій кухні поставити обідній стіл, вона перетвориться у кухню-їдальню.

Кухню-їдальню влаштовують, як правило, в одно-двокімнатних кварти- рах і в садибних будинках, розрахованих на проживання 2 – 4 осіб. У квар- тирі і в садибному будинку на 5 – 8 осіб у кухні не завжди є можливість роз- містити обідній стіл відповідного розміру. У таких випадках вся сімя обідає в загальній кімнаті. Однак і при цьому в кухні обладнують невеликий обід- ній стіл на 2 – 3 особи для сніданків, обідів, вечері окремих членів родини в різний час.

У сучасних будинках квартирного типу кухні обладнані водопроводом, каналізацією, газо- й електропостачанням. Садибні будинки часто не мають інженерного обладнання.

Важливо правильно спланувати це приміщення. Між кухнею у міській і сільській квартирах існує відмінність. Причина її насамперед полягає у са- мому характері ведення господарства у місті і в селі. Тут маємо розрізняти умови, в яких доводиться працювати сільським господиням, адже одна справа будинок з повним благоустроєм, і зовсім інша, якщо кухня не має інженерного обладнання. Сьогодні ще не рідкість кухні, де немає водопро- воду, каналізації, а їжу готують на плитах на твердому паливі. Однак люди мають харчуватися вчасно і якісно, не залежно від того, на якій плиті готу- ється їжа. Просто необхідно виходити з конкретних ситуацій і обладнати кух- ню так, щоб було зручно господині. Якщо у сільській місцевості є газ, водо- провід, то кухні навіть у сільських садибних будинках мало чим відрізня-

213

Р о з д і л ІІІ

ються від міських. Хіба що величиною площі. А щодо обладнання вони практично ідентичні.

Як же обладнати кухню в садибному будинку без водопроводу і каналіза- ції з плитою на твердому паливі? Насамперед вона потребує більшої площі. На початку робочої лінії звичайно влаштовують шафу для зберігання про- дуктів і холодильник. Вузол попередньої підготовки, розбирання і миття продуктів обладнують баком на 2 – 4 відра для зберігання води, який разом з мийкою ставлять у нижнє відділення столу і прикривають висувною кри- шкою. Поряд з баком має бути відділення для чистих відер, в яких носять воду з криниці. Далі розташовують вузол підготовки страв стіл-шафу і навісну шафу. Останню призначено для кухонного і столового посуду. На- ступним елементом робочої лінії є плита на твердому паливі з казаном для нагрівання води. Між плитою і столом-шафою має бути вільний простір. У разі газифікації будинку плиту на твердому паливі замінюють на газову плиту, безпосередньо над нею влаштовують витяжний зонт. Незважаючи на безсумнівну перевагу сучасних плит, у багатьох домівках влаштовують ва- ристу піч. Коли вона є, то робоча лінія приготування їжі повинна мати у своєму складі шафу для продуктів, холодильник, столи-шафи для початко- вої обробки продуктів і приготування страв. Біля печі влаштовують обідній куточок. Обідній стіл можна вкрити лляною скатертиною. Розташувавши стіл з лавами ближче до стіни, ви створите у кухні затишний куточок, де приємно зібратися ввечері після роботи усією родиною. Лави причепуріть смугастими налавниками, стіни над ними смугастими або орнаментова- ними килимками. Вони можуть бути найяскравіших кольорів.

При обладнанні кухні необхідно памятати, що тут також зберігається більшість продуктів. Тому меблі мають бути підібрані й розставлені таким чином, щоб можна було легко, в одному напрямі розміщувати продукти після принесення їх з крамниці. Отже, дуже важливо знайти місце для збе- рігання продуктів, тобто місце для шафи-комірки і холодильника.

У кожній кухні основними є такі кухонні предмети:

³плита (газова, електрична або опалювана вугіллям);

³кухонна раковина;.

³холодильник.

Робоча лінія на кухні. Приготування їжі є своєрідним технологічним процесом, до складу якого входять такі основні операції: зберігання, підготов- ка продуктів (чищення овочів, обробка мяса, риби тощо), миття продуктів, готування страв (нарізування овочів і мяса, заправка в каструлі, замішу- вання тіста та ін.), термічна обробка, роздавання готових страв, миття посу- ду, прибирання кухонних відходів.

Увесь процес приготування їжі відбувається на трьох рівнях. Перший рівень робоча площина: верхні кришки столів-тумб, тумби під мийку, ку- хонної плити. На робочій площині здійснюється процес приготування їжі на всіх його стадіях. Причому він не відбувається в одному місці: починається від місця зберігання продуктів, далі через стіл для їх підготовки до місця миття і підготовки страв до плити.

214

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]