Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Сімя та здоровий спосіб життя

Незважаючи на наявність великого арсеналу антиретровірусних препаратів, на сьогодні вилікувати хворого на СНІД неможливо. Лишається один ефек- тивний засіб профілактики не заражатись.

ВІЛ-інфекція/СНІД не тільки медична, а й велика соціальна проблема для всіх країн світу та України, зокрема. Подолати наростання епідемії можна лише, змінивши ставлення кожної людини до свого життя. Надзвичайно ве- лику роль відіграє інформованість населення, особливо серед молоді, про шляхи передачі ВІЛ-інфекції, клінічні ознаки та способи її поширення. Тіль- ки здоровий спосіб життя може врятувати людину від цієї страшної хвороби.

Запитання і завдання

1. Що означає поняття «планування сімї»? 2. Яку структуру має служба планування сімї в Україні? 3. Які основні види діяльності служби планування сімї в Україні? 4. Які ускладнення виникають після аборту? 5. Назвіть причини формування безпліддя. 6. Як можна зарадити безплідному шлюбу? 7. Які є методи і засоби контрацепції? 8. Від чого залежить репродуктив- не здоровя жінки? 9. Шляхи та чинники передачі ВІЛ-інфекції/СНІДу. 10. В яких біологічних рідинах людини міститься ВІЛ? 11. Коли у ВІЛ-інфікованого розвивається стадія СНІДу? 12. У чому виявляється СНІД? 13. Як уберегтись від ВІЛ-інфекції/СНІДу?

1.16. АЛКОГОЛІЗМ

Викликає занепокоєння, що паління тютюну, вживання алкогольних на- поїв або хоча б пробування наркотичних та токсичних речовин певна кате- горія молоді вважає цілком нормальним і припустимим явищем. Наявна тенденція популяризації паління у молодіжному середовищі, істотна частка опитаних сприймає цю звичку як природну. Незалежно від міцності алкого- льних напоїв (пиво, вино, горілка, коньяк, віскі, самогон тощо), періодич- ність їх вживання українською молоддю впродовж місяця становить у серед- ньому 1 – 2 рази. Серед сучасних молодих людей поширене вживання або хоча б пробування наркотичних та токсичних речовин. Хоча частка прихи- льників таких «розваг» не є значною і практика вживання психоактивних речовин значно поступається за поширеністю палінню тютюну і вживанню алкогольних напоїв, все ж таки існує загрозлива тенденція до зростання по- пуляризації нарковживання в підлітковому і молодіжному середовищі1.

Алкоголізм систематичне надмірне вживання спиртних напоїв у дозах, які спричиняють алкогольне спяніння. Поряд з пянством обєднує всі фор- ми зловживання спиртними напоями, які негативно впливають на здоровя пияка, його поведінку, професійно-трудові установки і взаємини з оточую- чими людьми. Алкоголізм це прогресуюче захворювання, яке виявляється передусім у:

³хворобливому потягу до спиртних напоїв на тлі сформованої психічної і фізичної залежності від алкоголю;

³розвитку функціональних порушень окремих органів і організму в ці- лому;

1 Формування здорового способу життя молоді: проблеми і перспективи. — К., 2000. — 207 с.

49

Ро з д і л І

³наявності стійких неврологічних і психічних розладів, які призводять до деградації особистості, до сімейних і трудових конфліктів.

Алкоголь не тільки руйнує організм пияка, а й негативно позначається на потомстві. Закони і звичаї різних народів і українського, зокрема, заборо- няють нареченим вживати спиртне під час весілля, застерігають від зачаття напідпитку. Існують навіть поняття «недільні діти», «святкові діти» — це ді- ти з вродженими вадами, які були зачаті у періоди святкувань з ритуальним застіллям. Доведено, що алкоголь спричинює руйнівний вплив на жіночі і чоловічі зародкові клітини гамети і розвиток плоду. Наслідки пяного за- чаття можуть настати і при вживанні спиртного тільки одним батьком чи самою матірю. Дуже небезпечним є вживання алкоголю під час вагітності, на будь-якому її етапі. Це стосується і перших тижнів вагітності. Небезпека полягає в тому, що сама жінка ще не знає про свою вагітність і може дозво- лити випити собі чарчину з нагоди якогось свята. Через це зачаття дитини має бути усвідомленим актом.

Які ж причини спонукають молодь до вживання алкоголю? Розглянемо основні найхарактерніші причини цього за даними опитування старшокла- сників, студентів технікумів та учнів ПТУ1, проведеного російськими учени-

ми (табл. 1.5).

Таблиця 1.5. Причини вживання алкоголю молоддю

Установка

Обґрунтування

Питома вага тієї чи

іншої причини, %

 

 

Орієнтація на традицію

Відзначаю свята

45

Самоствердження

Хочеться виділитися серед ровесників

0,9

 

Хочеться бути схожим на дорослих

0,6

Спілкування

За компанію

23

 

Коли випєш, легше спілкуватися

10,8

Емоції:

 

 

позитивні

На радощах

6,7

негативні

Стає веселіше жити

12

 

З горя

7

Відсутність сенсу життя

З нудьги

7

Найчастіше приводом до випивки є відзначення свята. Як не прикро, але саме в родині, зазвичай, діти вперше починають вживати алкогольні напої.

А таку причину, як «самоствердження», що включає прагнення виділити- ся серед інших та бути схожим на дорослих, назвало досить мало респонден- тів її частка менше ніж 2 %.

Пиятику і алкоголізм фахівці відносять до пасивних форм асоціальної поведінки, основа якої прагнення відійти від реальних труднощів життя, що і підтверджують дані опитування. Для молоді досить великою є цінність спілкування, приналежність до певної групи. Психологи зазначають, що труднощі у спілкуванні передують формуванню алкоголізму, а не стають його наслідком. Саме тому необхідно оволодівати культурою спілкування.

1 Климова С. Молодежь. Причины и поводы пьянства / Наука и жизнь. — 1990. — 4. — С. 78 – 82.

50

Сімя та здоровий спосіб життя

При вихованні дітей треба звертати увагу на їхні стосунки з друзями, у ко- лективі. Деякі молоді люди не мають належних навичок спілкування і спо- діваються (хоча марно), що алкоголь може допомогти. Характерною є така відповідь: «Випив тому, що хотів познайомитися з дівчиною». Таке пояснен- ня свідчить не тільки про невміння спілкуватися, а й про невпевненість у своїх силах без «допінгу».

У цьому звязку дуже небезпечним є міф про нібито здатність алкоголю посилювати потенцію чоловіків, культивування якого можна недвозначно спостерегти на деяких рекламних роликах алкогольних напоїв. Прийнято вважати, що 40 г спирту (100 г горілки), випитих одномоментно, спричиню- ють легке спяніння, яке супроводиться станом піднесення. Вживання чоло- віком 60 г спирту (150 г) горілки підвищує сексуальне бажання, спрямоване на багатьох жінок відразу. В разі середнього ступеня спяніння потенція чо- ловіка значно знижується, а іноді й втрачається повністю. Середньостатис- тичний здоровий чоловік (не пияк і не алкоголік) після вживання 300 і бі- льше грамів горілки, як правило, вже не здатний відчувати сексуальне ба- жання (хоча можуть бути відхилення у той чи інший бік). В абсолютної бі- льшості осіб, які вживають алкоголь регулярно, спостерігається стійка ста- тева слабкість. У середньому перші її ознаки виявляються через кілька років після початку систематичного вживання алкоголю, хоча в деяких уже на другому році. Природа, щоб убезпечити людство від деградації і вимирання, начебто каструє і чоловіків, і жінок, які регулярно вживають спиртне. У жі- нок гинуть розташовані в яєчниках яйцеклітини, чоловіки позбавляються ерекції, що робить неможливим статевий акт1.

Одна з проблем із вживанням алкоголю, на яку молодь досить часто не зважає, — якість алкогольних напоїв. Нині на ринку України досить багато підробок, небезпечних для здоровя. Про це свідчить значна кількість отру- єнь алкоголем, які закінчуються смертю, що зростає з року в рік. Так, за да- ними Держкомстату, у 1990 р. померло від отруєнь алкоголем 5,4 тис. осіб, у 2002 р. — 10,3.

Серед молоді побутує також переконання, що вживання слабоалкоголь- них напоїв не тягне за собою небезпеки алкоголізму. Це не так. Адже граду- си плюсуються, а при питті, наприклад, пива зазвичай не обмежуються од- нією баночкою (330 мл), яка містить стільки ж алкоголю, скільки чарка горі- лки (50 мл). Через вживання слабоалкогольних напоїв досить часто і розпо- чинається алкоголізм.

1.17. НАРКОМАНІЯ

Якщо серед друзів і знайомих немає наркоманів, то взагалі проблема нар- команії здається чимось далеким і неактуальним. Та ось візьмеш у руки, наприклад, словник сленгу2, і коли побачиш там численні наркоманські тер-

1Сексология: Энцикл. справ. по сексологии и смежн. обл. Беларус. энцикл. / Редкол.: Б.М.Ворник и др. — 3-е изд. — Минск, 1995. — 351 с.

2Див., наприклад: Перший словник українського молодіжного сленгу / Укл. С.Пиркало; За ред. Ю.Мосенкіса. — К., 1998. — 84 с.; Ставицька Л. Короткий словник жаргонної лексики української мови. — К., 2003. — 336 с.

51

Р о з д і л І

міни, то стає моторошно, настільки поширилася наркоманія в нашому суспі- льстві. Адже відомо, що в мові відображуються факти реальної дійсності, і якщо певне поняття позначається сленгом1, — це означає його звичність, повсякденність.

Та більш обєктивну картину поширення наркоманії у нашому суспільстві дає статистика (табл. 1.6).

Таблиця 1.6. Захворюваність підлітків віком 15 – 17 років на наркологічні розлади

(за даними Держкомстату України)

Показник

1995

1996

1997

1998

Кількість осіб з вперше в житті встановленим

 

 

 

 

діагнозом:

 

 

 

 

алкоголізм і алкогольні психози

112

86

101

96

наркоманія і токсикоманія

743

708

574

527

Кількість хворих на 100 тис. осіб відповідного

 

 

 

 

віку:

 

 

 

 

алкоголізм і алкогольні психози

5,1

3,9

4,6

4,3

наркоманія і токсикоманія

34,0

32,3

26,2

23,7

Кількість хворих, що перебувають на обліку в

 

 

 

 

медичних закладах на кінець року:

 

 

 

 

алкоголізм і алкогольні психози

126

104

120

126

наркоманія і токсикоманія

5,7

4,8

5,5

5,6

Наведені дані вражають та, на думку експертів, реальні цифри набагато вищі, адже не всі наркомани перебувають на обліку, не завжди їх можна ви- явити.

Наркоманія хвороба, яка характеризується непереборним потягом до наркотиків, які спричинюють у малих дозах ейфорію, у великих оглушен- ня, наркотичний сон. Систематичне вживання наркотику зумовлює потребу у збільшенні доз. Отже, наркоманія не просто така собі шкідлива звичка, яку іноді дозволяють собі люди. Наркоманія це тотальне особистості ура- ження, що руйнує її внутрішній світ, відносини з іншими людьми і способи існування. Крім того, здебільшого при наркоманії погіршується фізичний стан людини. У наркоманів поступово знищуються кращі моральні якості, уражується психіка і вони, якщо і не скочуються до божевілля, то стають психічно не цілком нормальними. Наркомани втрачають друзів, а згодом і родину. Вони виключаються із повнокровного соціального життя, втрачають роботу, утягуються в злочинне середовище. Наркомани врешті-решт роблять нещасними себе і завдають горя навколишнім. Наркоманія призводить до деградації людини в усіх проявах її життя.

Ще одна особливість наркоманії полягає в тому, що вона як патологічний стан значною мірою незворотна, і ті негативні зміни, які відбулися в душі

1 Сленгом називають сукупність жаргонізмів, які становлять шар розмовної лексики, що відо- бражує грубувато-фамільярне, інколи гумористичне ставлення до предмета мовлення і вживається переважно в умовах невимушеного спілкування.

52

Сімя та здоровий спосіб життя

людини в результаті зловживання наркотиками, залишаються з нею назав- жди. У цьому наркоманія схожа на каліцтво ампутована рука знову не виросте. Душевні рани гояться набагато важче, ніж тілесні.

Дія наркотиків залишає відбиток не тільки в памяті, а й в організмі. І якщо людина, яка давно відмовилася від наркотиків, знову вирішить «ра- зок покайфувати», їй неминуче доведеться знову пройти через усі кола нар- команського пекла. Тому наркологи намагаються говорити не про «нарко- манів, що одужали», а віддають перевагу термінові «неактивні наркомани» (тобто ті, що не вживають наркотики в даний момент).

Найстрашніше в наркоманії це те, що наркомани, а часто й їхні рідні, занадто пізно розуміють, що вони не просто «бавляться наркотиками», а вже залежать від них. Іноді залежність розвивається через півроку і навіть рік, частіше через 2 – 3 місяці, але нерідко людина стає наркоманом після пер- шої ж інєкції «чорного» розчину. Що буде в конкретному випадку з тією або іншою людиною, ніхто не знає. Тому коли людина каже: «Я знаю, що можу спробувати наркотики і нічого страшного не станеться», — вона дурить себе. Саме тому не пробуйте наркотиків. А якщо вже спробували, то більше не експериментуйте над собою, зупиніться.

Основні ознаки наркоманії. Якщо у вас виникли підозри щодо вживання наркотиків членами вашої родини, слід звернути увагу на характерні озна- ки. У людини, яка вживає наркотики, бліда шкіра, очі можуть бути почерво- нілі і мутні, зіниці виражено звужені чи розширені, погіршується координа- ція рухів, уповільнюється мовлення. Сліди від уколів, синці у напрямку вен наркомани намагаються маскувати одягом з довгими рукавами.

Має насторожити і наявність у великих кількостях таких предметів, як шприци, пластикові пляшки з відрізаним дном, маленькі ложечки, капсули, таблетки з вичавленими малюнками, згорнуті у трубочку папірці.

Зміни в поведінці виявляються передусім у зростанні байдужості і зни- женні концентрації уваги, частих змінах настрою від піднесеного до пригні- ченого; для наркоманів характерні агресивність, брехливість, байдужість до своєї зовнішності, посилений апетит з подальшою сонливістю. Треба зверта- ти увагу і на прогули в школі, «законспіровані» телефонні розмови, незвичні прохання чи вимоги грошей, зникнення особистих речей наркомана, а потім і домашніх цінностей.

Проблема боротьби з наркотиками дуже складна. Існує думка, що легалі- зація наркотиків усуне багато злочинів. Адже собівартість наркотичних ре- човин набагато нижча за їх ринкову ціну. Наркомани ладні скоїти будь- який злочин, щоб сплатити за дозу. На людських слабкостях наживаються ділки, у цьому секторі тіньової економіки перебувають в обігу величезні кошти. Крім того, вважається, що «заборонений плід» солодший. Та вільний доступ до наркотиків надзвичайно небезпечний, адже до деяких видів залеж- ність може розвинутися вже після першого пробування їх.

Історія знає випадки, коли доступність наркотиків призводила до майже тотальної наркоманії населення. Так відбувалося в Китаї у ХІХ ст., коли британці буквально завалили Китай опіумом, який був досить доступним для населення. У місцях, де традиційно культивувався опійний мак, його споживання регламентувалося звичаєм і релігійними канонами, що згла-

53

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]