Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
265
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Р о з д і л ІІІ

3.6. ОЗДОБЛЕННЯ ЖИТЛА ДЕКОРАТИВНИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ

Існує досить великий арсенал засобів для художнього прикрашання жит- ла: картини, декоративні і функціональні вироби з кераміки, фарфору, скла і металу, декоративні тканини, деревяні різні прикраси та ін. Твори декора- тивного мистецтва доповнюють художній ансамбль житла, роблять його те- плим і затишним. Щоб досягти успіху в оформленні житлового інтерєру творами декоративного мистецтва, необхідно добирати саме ті декоративні елементи, які найбільше підходять до архітектурного і кольорового вирі- шення приміщень, стилю меблів, фактури і кольору тканин, якими оббиті меблі. Предмети декоративного мистецтва можна придбати у спеціалізова- них магазинах, але деякі можна зробити і самому.

Одним із найбільш бажаних декоративних елементів у житлі є картини і твори графіки (вид образотворчого мистецтва, основним зображувальним способом якого є малюнок, виконаний на папері за допомогою пензля, олів- ця, пера тощо). Серед них виділяють: акварелі живопис фарбами, що роз- чиняються водою; пастелі художній твір, виконаний олівцями, що виго- товляються із фарби, крейди та речовини, яка поєднує усі ці компоненти; гравюри вид графіки, в якому зображення є друкованим відбитком з ма- люнка, виконаного художником-гравером на спеціально підготовленій дош- ці; офорти спосіб гравіювання на металевій пластині за допомогою мето- ду протравлювання азотною кислотою; відбиток з пластини, вигравіюваної таким способом, та ін. Часто саме вони визначають загальний характер ху- дожнього вирішення інтерєру. Так, якісні копії з пейзажів відомих худож- ників нададуть інтерєру ліричності, натюрморт з квітами і фруктами під- креслить призначення вітальні, портрет відомої особи чи картина на історич- ну тему вказує на призначення робочого кабінету тощо.

Як же вибрати картину? Насамперед необхідно подивитися, що є у вашо- му домі, і відкласти ті картини, які не мають художньої цінності і мають по- ганий смак. Купуючи картину, потрібно уникати невиразних репродукцій, колір яких не відповідає кольору оригіналу. Краще віддати перевагу репро- дукціям з картин, виконаних у техніці графіки (літографія, офорт, ліногра- вюра), які за своїм змістом і розмірами підходять до сучасної квартири.

Безумовно, навіть найкраща репродукція не може замінити оригінал. Тому, добираючи картину чи твори графіки, варто зважити свої матеріальні можливості і, якщо вони достатні, придбати в художніх салонах оригінали картин, акварелей, офортів.

Картина в житлі повинна подобатися його мешканцям. Вона має бути та- кою, щоб кожного разу, коли ви дивитеся на неї, у вас виникало відчуття за- доволення. Це один із основних критеріїв, що визначають вибір творів жи- вопису і графіки для житла.

Вибираючи картини, необхідно зважати на їх тематику. Для житла під- ходять ландшафтні і міські пейзажі, фігурні композиції, натюрморти, кві- ти, портрети. Тематику картин необхідно добирати відповідно до призна- чення кімнат. Так, у загальній кімнаті доречними будуть пейзажі, натюр- морти, квіти, портрети; для спальні підійдуть квіти, пейзажі, фігурні ком- позиції.

168

Організація домашнього господарства

Фахівці в галузі оформлення інтерєру житла підкреслюють необхідність особливо уважно добирати картини для дитячої кімнати. Їх тематика повин- на бути зрозуміла дитині і відповідати її віку. Діти віком від 3 до 4 років не зупиняють своєї уваги на картині довго; вони охоплюють все одним побіж- ним поглядом. Тому малюнки для дитячих кімнат повинні мати чіткі конту- ри, на них не повинно бути більше від трьох зображень на рівномірному світлому фоні (дитяча фігура, пташка, тваринка тощо). Для дітей віком від 5 до 6 років можна використовувати картини, що ілюструють казки, дитячі оповідання, віршики. З 6 – 7-річного віку дітей можна ознайомлювати з гар- ним пейзажем чи твором графічного мистецтва. Можна засклити і повісити на стіну вдалі і виразні малюнки, зроблені самими дітьми. Менш придат- ними для прикраси дитячих кімнат є фотознімки.

Відомо, що навіть хороший твір мистецтва з часом стає досить звичним, перестає впливати на емоції людини, і дивимося ми на нього байдуже. Тому рекомендується мати невелику колекцію творів живопису і графіки і час від часу експонувати їх в інтерєрі. При цьому виникає проблема зберігання творів мистецтва. Варто знати, що живопис і графіка бояться вологи, сильної сухості і різких коливань температури. Поганий режим температури і воло- ги призводить до відставання фарби від полотна; папір, на якому виконані графічні роботи, жовтіє і покривається рудими плямами. Не можна зберіга- ти живописні і графічні твори поблизу опалювальних приладів і печей, ві- шати їх над опалювальними засобами.

Картини, написані масляними фарбами, зберігають натягнутими на ра- ми у шафі, що знаходиться у жилій кімнаті. Графічні твори, виконані пас- теллю чи вугіллям, — у рамках під склом.

У звязку з тим, що папір під впливом світла жовтіє, графічні твори, ви- конані на ньому (акварель, пастель, малюнок вугіллям, олівцем та ін.), ре- комендується експонувати у кімнатах, що виходять на північ.

Як правило, картини вивішують у рамках. Деякі сучасні твори можуть бути і без оправи; їх кріплять на відстані 20 – 40 мм від стіни.

Розміщення картин. Місце для картин вибирають з урахуванням за- гальної композиції інтерєру і розміщення меблів. Картини малих і середніх розмірів можна розміщувати над меблями за симетрією або асиметрією. Більші за розмірами картини і художні панно краще розміщувати на віль- них простінках чи над низькими меблями. Варто памятати, що картина потребує вільної широкої площини і втрачає свою виразність у затінених мі- сцях. Вивішують картини на висоті від підлоги 1,6 – 1,8 м, а в дитячих кім-

натах — 1,2 – 1,5 м.

Бажано, щоб розміщення картин на стінах збігалося з розміщенням функ- ціональних зон (картини в зоні відпочинку, в зоні споживання їжі тощо). Не рекомендується розміщувати картини на межі функціональних зон.

Картини і особливо графіка погано сприймаються на стінах з великими і пістрявими малюнками шпалер чи накату. Стіни, на яких розміщено твори мистецтва, повинні бути гладенькими, однотонними, світлими або з дріб- ним, не різким малюнком. Гарний вигляд мають картини на стінах, оббитих дошками.

169

Р о з д і л ІІІ

Немалий вплив на сприйняття картин має їх оточення. Найкраще, якщо для живописних і графічних творів виділено стіни, на яких немає інших де- коративних елементів. Картини, як правило, програють в оточенні усілякого дрібязку, сервізів, кришталевих ваз. Проте абсолютно не виключається мож- ливість створення єдиної композиції з картин і ваз, що ставляться на підло- гу, кімнатних квітів, декоративних скульптур та ін. Успіх тут залежить від творчої ініціативи і почуття міри.

Картини можна розміщувати групами. Бажано, щоб у такій групі був за- гальний характер, близькість у вираженні настрою і, що дуже важливо, приблизно однаковий художній рівень. Наприклад, може бути недоречною композиція з картин, до якої входять гірський карпатський пейзаж, натюр- морт з кавунами і портрет господаря. Той самий карпатський пейзаж і дві- три картини з памятками карпатської архітектури можуть створити цікаву композиційну групу. Варто зазначити, що не завжди добре компонуються поряд картини в рамках і графічні малюнки з білими паспарту. Простіше компонувати окремо групи картин і твори графіки.

Картини і твори графіки можна також розмістити в передпокої і на внут- рішніх сходах. У цих місцях треба розміщувати менш цінні полотна з до- машньої колекції. У приміщенні без природного освітлення необхідно по- дбати про освітлення штучним світлом.

Завдяки пластичності і виразному забарвленню художня кераміка є пре- красним оздобленням житлового інтерєру. Керамічні вази, кухлі та інші ви- роби не тільки гарні, а й корисні предмети у побуті. Тому їх наявність у по- мешканні визначається як естетичними міркуваннями, так і функціональ- ним призначенням.

Кераміка добре гармонує з полірованими поверхнями сучасних меблів, з тканинами, різними деревяними виробами, книгами, килимами. Керамічні вироби особливо сприймаються у тих випадках, коли вони підібрані відпо- відно до кольору стін, меблів, тканин та інших елементів інтерєру. Компо- зиція може бути витримана в нюансних чи контрастних тонах.

Кераміку розміщують на полицях, у шафах, на стінах. На книжкових поли- цях, стелажах і в шафах для книг можна поставити невеликі вази, декоративні скульптурки, народні іграшки та ін.; на журнальному вазу для фруктів чи квітів; на кухонних меблях керамічний посуд; на стінах доречними будуть керамічні тарілки, медальйони, рельєфні зображення, настінні вази тощо.

Керамічні вироби зазвичай розміщують групами з трьох-чотирьох пред- метів. Якщо хочуть звернути увагу на якийсь один предмет, то його ставлять окремо. Гарні композиційні групи можна створити з високого кухля і пласкої чаші, вузької високої вази і тарілки, маленької скульптурної фігурки і вели- кої вази простої форми тощо. На стіні композиційні групи створюють з плас- ких декоративних тарілок, рельєфів, медальйонів.

Особливу увагу треба приділяти гармонії кольорових поєднань кераміч- них виробів. Так, прекрасний ефект створюють чорний та оранжевий чи го- лубий колір, чорний і білий, сірий і червоний та ін. При цьому необхідно враховувати також фактуру предметів. Добре сприймаються, наприклад, розміщені поряд предмети з дрібнозернистою фактурою і поліровані, з гру- бозернистою фактурою і матові.

170

Організація домашнього господарства

Вибираючи місце для керамічних виробів, слід враховувати розміри при- міщення. Так, велика ваза чи скульптура будуть недоречними у невеликій спальні чи дитячій кімнаті, але гарно сприйматимуться у просторій великій кімнаті. Маленький керамічний медальйон просто загубиться у великій за- гальній кімнаті, але займе провідне місце в оформленні малої за розмірами спальні чи кабінету.

Велике значення у доборі керамічних виробів має призначення примі- щень. Наприклад, велика гарна ваза створить у кімнаті атмосферу деякої парадності, а тому буде доречною в загальній кімнаті і недоречною у спальні чи в кімнаті для людей похилого віку. Підсвічники сприймаються у спільній кімнаті і будуть не на місці у кімнаті для дітей молодшого віку.

Підлогові вази. Художники-декоратори радять використовувати для оформлення загальної кімнати, вітальні чи веранди вази, що ставляться на підлогу і добре гармонують з простими лініями сучасних меблів і декора- тивних тканин. Для житла рекомендуються вази заввишки 0,4 – 0,8 м. Якщо розмістити на підлозі менші вази, то вони не справлять належного вражен- ня. Великі вази потребують простору більшого приміщення. Форми сучасних підлогових ваз прості і лаконічні. Особливо приємні вази у вигляді високих кухлів, а також низькі і пласкі, в яких можна посадити квіти.

Поверхня ваз буває гладенькою, матовою чи покритою глазурю, з дрібно- чи грубозернистою фактурою. Є вази, декоровані орнаментом, а також з на- січкою і заглибленнями, що створюють художній ефект.

Для інтерєру, який насичений декоративними елементами, з орнамент- ними килимами і шторами, рекомендуються вази з гладенькою або дрібно- зернистою поверхнею. В інтерєрі, оформлення якого відзначається стрима- ністю, де для штор і покривал використані гладенькі тканини, а килими ви- конані із сучасним спрощеним малюнком, а то і зовсім без нього, доречними будуть орнаментовані вази з грубозернистою фактурою, заглибленнями чи насічками. Якщо ваза інтенсивно декорована, її варто розмістити на спокій- ному фоні стіни чи драпірування.

Важливо підібрати вазу, щоб вона своїм кольором відповідала інтерєру. Сіра чи сірувато-блакитна ваза дуже добре гармонує з яскравими кольорами килимів і драпірування. Добре поєднуються світлі меблі і вази чорного або темно-коричневого кольору.

Вази розміщують у зоні відпочинку біля журнального столика, штор та в інших місцях, доповнюючи ними композицію інтерєру.

Підвісні і настінні вази. У сучасному інтерєрі особливою популярністю користуються підвісні і настінні керамічні вази різних форм, які можуть бу- ти з квітами чи без них. Такі вази підвішують на кольорових стрічках, пле- тених шнурах або на металевому ланцюжку. Для кріплення їх до стіни ви- користовують спеціальні гачки та цвяхи.

Якщо кімната має висоту 2,7 м, то вазу рекомендується підвішувати на закріпленому на стіні кронштейні металевому або деревяному. Для під- вішування використовують пластмасовий або капроновий шнур, ланцюжок, а також звичайний тонкий дріт.

Настінну вазу добре підвісити на вільному від інших предметів простінку, де її декоративні якості виділятимуться особливо чітко. Можна створити

171

Р о з д і л ІІІ

композиційну групу з настінної вази, килима або картини. Своєрідною при- красою може стати несиметрична група з однієї-двох настінних ваз і кера- мічних рельєфів.

Вази з квітами підвішують перед вікнами, в нішах для обідніх столів, бі- ля каміна, в місцях, де межують різні за призначенням функціональні зони: сну й відпочинку, робоча зона і зона відпочинку та ін.

Настінними і висячими вазами не варто перевантажувати приміщення. Їх можна використовувати лише тоді, коли в кімнаті є для цього місце, що найбільше підходить.

Керамічні тарілки і пласти. У сучасному інтерєрі широко використо- вують декоративні керамічні тарілки. Їх розміщують у загальній кімнаті, спальні, кабінеті, дитячій кімнаті, кухні на сервантах і буфетах, полицях і журнальних столах, стелажах і на стінах. Тарілки можуть бути як само- стійними декоративними елементами, так і поєднуватися у групи з іншими виробами медальйонами, вазами, глечиками тощо. Їх добирають з ураху- ванням кольору стін, тканин, меблів та інших елементів інтерєру.

Для оформлення житлового інтерєру широко використовують керамічні пласти рельєфні одно- і багатокольорові зображення на пластинці прямо- кутної або неправильної форми. Великі за розмірами пласти розміщують на стіні окремо, менші групами з двох-чотирьох виробів. Керамічний пласт може створити особливо цікаву композицію разом з медальйонами, народ- ними іграшками тощо.

Керамічні пласти, а також декоративні тарілки і медальйони повинні ви- сіти на стіні так, щоб світло від вікна чи лампи падало збоку і таким чином вигідно підкреслювало обємність предмета, його пластику. Пряме світло з огляду на це менш придатне.

Важко уявити сучасну оселю без фарфорового і фаянсового посуду столових і чайних сервізів чи окремих предметів.

Декоративні тарілки з малюнками на різні теми будуть доречними у спільній кімнаті і кабінеті, у кімнатах для дітей і молоді, на кухні. Тарілки з тонким графічним малюнком розміщують на висоті 1,4 – 1,6 м, а з великим чітким малюнком — 1,6 – 2 м.

Фарфорові вази для житлового інтерєру мають бути не вищими за 0,5 м. Вази з яскравим розписом рекомендується використовувати для букетів з білих, світло-жовтих, рожевих чи голубих квітів, а також для сухих декора- тивних гілок. Вони можуть бути також гарним елементом оформлення і без букета. Вази з приглушеним світлим малюнком рекомендуються для яскра- вих букетів. Найкраще місце для вази журнальний столик, низька шафа, полиця, сервант, ніша комбінованої шафи.

Різні статуетки з фарфору можна поставити у будь-якій кімнаті на полицях, у книжній шафі і серванті, на комоді чи піаніно. Щоб статуетка добре сприймалася, її необхідно ставити окремо від інших декоративних елементів. Хорошим фоном для неї буде чиста стіна, суворі площини сучас- них меблів або спокійна за кольором однотонна тканина. Використовуючи вироби з фарфору чи фаянсу, необхідно враховувати їх колір, характер роз- пису і форму та узгоджувати їх з іншими елементами інтерєру меблями, тканинами, кольором стін та ін.

172

Художній текстиль у сучасному інтер’єрі

Організація домашнього господарства

Так, декоративна тарілка, розписана в золотистих тонах, прекрасно гар- монуватиме зі стіною холодного тону (голубого, сіро-голубого), а тарілка, у розписі якої переважають яскраві кольори, виразно сприйматиметься на світ- ло-сірій або білій стіні. Вироби, розписані за народними мотивами, добре гармонують зі смугастими тканинами (скатертини, штори, покривала). Тем- нуваті вироби з насиченим декором краще гармонують зі світлими меблями, а світлі вироби з чітким силуетом з темними.

Щоб досягти художньої виразності інтерєру, його не варто перевантажу- вати виробами з фарфору й фаянсу. Для кімнати достатньо одного гарного сервізу в серванті, групи декоративних тарілок на стіні чи статуетки на низькій шафі. Якщо ви маєте більше виробів, то їх можна сховати, щоб через деякий час поміняти з тими предметами, які встигли вам набриднути.

Драпірувальні тканини, килими, покривала, по- душки, декоративні панно, скатертини і серветки є найактивнішими елементами декоративного оформлення інтерєру.

Драпірувальні тканини. У житловому приміщенні драпірувальні тка- нини використовуються для штор і гардин на вікнах і балконних дверях, для штор, які можуть розділяти у кімнаті різні функціональні зони, для за- навісок на вбудованих меблях тощо. Драпірувальні тканини бувають гла- денькими однотонними і з малюнком. Добре вписуються у сучасний сіль- ський і міський інтерєр драпірувальні тканини з народним орнаментом.

Віконні штори великою мірою визначають колорит усього інтерєру. Ре- комендується мати два комплекти штор: один для осінньо-зимового, дру- гий для весняно-літнього періодів. Штори для холодного періоду повинні бути із цупкої тканини інтенсивних кольорів; така тканина має добрі тепло- ізоляційні властивості. Для літніх штор бажано використовувати тонку тка- нину, яка відповідає загальному колориту квартири і стійка проти сонячних променів. Необхідно відмовитися від важких штор з ворсистої тканини, яка вбирає багато пилу і, як правило, зовсім не гармонує із сучасним оформлен- ням квартири.

На шторі не повинно бути багато складок. Прикрасою шторної тканини є її колір, малюнок, фактура.

Велике значення для вибору кольору штор має орієнтація приміщення. Для кімнат з південної сторони рекомендуються холодні кольори усі від- тінки синього, зеленого, бузкового. Такий колір трохи приглушить гарячі сонячні промені, зробить кімнату затишнішою. Для приміщень північної сторони бажані кольори теплих відтінків жовті, червоні, оранжеві, що створюють ефект сонячного освітлення.

У сучасному інтерєрі, де переважає вільна від декоративних предметів стіна, а меблі мають легкий і конструктивний характер, особливо великого значення набуває малюнок декоративної тканини. Перевагу варто віддава- ти тканинам з великим геометричним малюнком.

Коли штора закриває разом з вікном усю стіну, тобто досить велику пло- щину щодо інтерєру, для зміни пропорцій кімнати можна використати ма- люнок. Якщо необхідно створити ілюзію більшої висоти, застосовують тка- нину з чітко вираженим вертикальним малюнком, а якщо меншої з гори-

173

Р о з д і л ІІІ

зонтальним. Тканину для штор добирають з урахуванням функціонального призначення приміщень. Для загальної кімнати, залежно від її стильового і кольорового вирішення, штори можуть бути з багатим орнаментальним ма- люнком спокійних розбілених чи густих насичених тонів. У дитячій кімнаті рекомендується тонка тканина з чітким яскравим малюнком на дитячу те- матику. Для кабінету підійдуть штори з гладкопофарбованих тканин спо- кійних (сірих, зелених, коричневих) тонів. У спальні бажані штори з гла- денької чи трохи орнаментованої тканини спокійного кольору. На кухні до- речні штори з тонкої світлої (голубої, зеленої, жовтої) тканини з малюнком, близьким за темою до призначення (декоративний посуд, натюрморт, квіти, фрукти та ін.).

Гардини денне оздоблення вікна із мереживної тканини, яке розсіює денне світло і сприяє створенню в кімнаті затишку. Вони бувають білими, кремовими, рожевими, блакитними чи іншого кольору з дрібним малюнком.

При доборі тканини для гардин треба подбати про правильне освітлення приміщення. Необхідно враховувати, що навіть тонкий тюль затримує до 20 % денного світла, а густе узорчасте полотно до 35 %. Бавовняний тюль перешкоджає проникненню сонячних променів більшою мірою, ніж капро- новий чи нейлоновий. Тому для гардин на вікна, що спрямовані на південну сторону горизонту, де багато світла, можна використовувати бавовняний, капроновий або нейлоновий тюль і узорчасте полотно, на північну сторо- ну краще капроновий чи нейлоновий тюль.

Кількість тканини для штор розраховують, виходячи з необхідної довжи- ни штор з додаванням до кожного полотнища по 2 – 2,5 см на підшивку і по 5 – 6 см на усадку під час прання. Для того щоб сумістити великий малю- нок на шторі, необхідно до кожного полотнища додавати кількість тканини, що дорівнює висоті одного малюнка. Ширина штори повинна бути приблиз- но у півтора раза, а гардини у два рази більша від ширини вікна. Штора має закривати гардини, для цього її роблять на 5 – 7 см довшою від гардин.

Віконні штори займають значну площу стіни, тому активно впливають на кольорове вирішення приміщення. Якщо штори яскраві, з великим узором, то килими, покривала і подушки повинні бути більш скромними за кольо- ром і узором, а в разі скромних, стриманих за кольором штор килими, по- кривала і подушки можуть бути яскравими.

Килими. У сучасному інтерєрі килими досить поширені. Гарний орна- ментований килим є основною прикрасою усього приміщення. Невеликі го- белени розраховані на оздоблення зони відпочинку. Неширокі смугасті ки- лими використовуються для захисту окремих ділянок стіни над ліжком, тах- тою чи лавкою. Легкі килими використовуються як покривала для ліжок, диванів, кушеток. Килимки-доріжки 1,2 – 1,4 м завдовжки і 0,5 – 0,6 м зав- ширшки можуть бути покривалами для крісел.

Килим на підлозі не тільки прекрасно доповнює і завершує декоративну композицію інтерєру, створює у приміщенні затишок, а й утеплює підлогу, приглушує звуки. Для підлоги рекомендуються килими смугасті зі спроще- ним дво-триколірним геометричним малюнком, а також без нього. Не реко- мендується розміщувати орнаментований килим на підлозі з орнаментова- ним лінолеумом. Для такої підлоги підійде одноколірний килим.

174

Організація домашнього господарства

Колір килима має залежати від загального кольорового вирішення кім- нати. У кімнатах з активним кольоровим вирішенням (червоні, жовті, золо- тисті, сині тони) килими на стіні і підлозі бажані спокійні, пастельних тонів, а в кімнатах з приглушеним кольоровим вирішенням (сірі, голубувато-сірі, вохристі тони) — краще яскраві.

Для досягнення гармонії в інтерєрі необхідно подбати про взаємне узго- дження килимів на стіні і на підлозі. Якщо килим на стіні яскравий з вели- ким малюнком, то на підлозі він має бути світлим, одноколірним або з дріб- ним малюнком. При розміщенні на підлозі килима з крупним орнаментом і яскравим кольором усі інші елементи інтерєру повинні менше впадати в вічі. Від цього виграє і килим на підлозі, й інтерєр в цілому. Якщо килим для підлоги з великим виразним малюнком, але стриманий за кольором на стіні бажаний яскравий килим, проте його узор не повинен «змагатися» з узором килима на підлозі.

Декоративні панно. У сучасному житловому інтерєрі доречними будуть декоративні панно, виконані розписом у техніці «батик» на шовку чи батис- ті. Це можуть бути яскраві квіти, фантастичні птахи, звірі тощо.

Ужитлових інтерєрах, особливо сільських, часто можна побачити панно, вишиті на тканині кольоровими нитками. Їх застосування у сучасному ін- терєрі можливе за достатньо високого рівня вишивки. Найчастіше вишива- льниці таких панно досягають успіху, використовуючи народні мотиви.

Усучасний інтерєр дуже гарно вписуються декоративні панно, виконані

втехніці «макраме» чи талановито виготовлені з бавовняної мотузки. Декоративні панно розміщують на просторій площині стіни. Не рекомен-

дується розміщувати їх на стінах, вкритих накатом або шпалерами з вели- ким пістрявим малюнком. Небажано розміщувати поряд панно, які виконані в різних техніках, наприклад «макраме» і художньої вишивки. Досить вели- кі панно розміщують самостійно, маленькі групами із двох-трьох предме- тів1.

Покривала. Для ліжок, диванів, диванів-ліжок, кушеток, тахт, крісел використовують покривала, які можна придбати готовими чи пошити само- стійно. Рекомендуються покривала з геометричним малюнком або однотон- ні, а також із плахтової тканини. Гарно вписуються у сучасний інтерєр по- кривала, створені на основі народних декоративних традицій, а також вико- нані вручну. Найчастіше ці покривала з простим геометричним малюнком або смугасті.

Інтерєр спальні можуть прикрасити покривала для ліжок з легкої прозо- рої тканини з широкою пишною оборкою чи з більш цупкої тканини з обор- кою у вигляді невеликих складочок. Якщо покривало для ліжка виготовлено з товстої тканини на зразок меблевої, то оборки й волани робити не варто. Та- кі покривала повинні бути простими за формою.

Для дитячих ліжечок рекомендуються покривала смугасті, у клітинку, з рослинним орнаментом або з малюнком дитячих іграшок, звірят.

Добираючи або виготовляючи покривало, варто враховувати кольорове вирішення приміщення й оббивки меблів. У разі активного, яскравого ко-

1 Барановский М. И. Ваше жилище: Пособие домашнего мастера. — К., 1993. — 194 с.

175

Р о з д і л ІІІ

льорового вирішення приміщення й оббивки меблів покривало має бути скромним, приглушеним, щоб не привертати до себе уваги. Якщо ж загальне кольорове вирішення приміщення приглушене і навіть дещо одноманітне, рекомендується покривало декоративне орнаментоване або смугасте. Його колір може бути достатньо яскравим це оживить кольорову гаму примі- щення.

Подушки. Житловий інтерєр гарно прикрасять подушки.

Усільському помешканні пишні подушки в білих гарних вишитих наво- лочках розміщують на ліжках, іноді по всій поверхні. Ліжка накривають килимом або кольоровим покривалом; над ліжком також вішають килим.

Поєднання насичених за кольором килимів з білосніжними декоратив- ними подушками створює гарну кольорову і пластичну композиційну групу, яка прикрашає приміщення.

Уміському інтерєрі такий спосіб використання подушок з метою декору- вання використовується рідко. Подушки з ліжка чи дивану-ліжка на день ховають у тумби для постільної білизни. Інколи їх прикривають на ліжках покривалом. Завдяки цьому невелике приміщення стає зримо просторішим.

На дивані, тахті чи кушетці можна розмістити невеликі диванні подуш- ки, які необхідні для відпочинку вдень. Наволочки диванних подушок, ви- готовлені з однотонних чи орнаментованих декоративних тканин, можуть прикрасити приміщення. Гарні диванні подушки, вишиті за народними мо- тивами, а також ткані. Диванні подушки можуть бути найрізноманітніших форм: квадратні, прямокутні, круглі. При виготовленні подушок варто вра- ховувати місце, куди їх мають покласти, і предмети, що їх оточуватимуть.

До пістрявого покривала, наприклад, найбільше підійдуть подушки з од- нотонної тканини, а з гладенької тканини яскраві однотонні або вишиті подушки.

На дивані, тахті чи кушетці може бути дві-чотири подушки. Необхідно памятати, чим більше подушок, тим важче досягти гармонії між групою по- душок і предметами, що їх оточують. Якщо подушок кілька, то між ними може бути одна чи дві вишиті, решта повинні бути однотонні, інакше компо- зиція здаватиметься перевантаженою орнаментом і втратить свої художні переваги.

Добір тканин. Вироби з текстилю надають інтерєру затишку, але пере- вантажувати ними приміщення не рекомендується. Купувати потрібно лише необхідні речі, виявляючи почуття міри і скромність при виборі кольору й узорів.

Щоб декоративні тканини в житловому інтерєрі не тільки відповідали своєму функціональному призначенню, а й органічно входили до художньо- го ансамблю приміщень, потрібно приділяти належну увагу їх добору і ком- позиційному поєднанню за кольором і розмірами.

Тканини мають відповідати призначенню приміщення, кольору стін, під- логи й орієнтації кімнати. Стіни кімнати, підлога і вироби з тканин основ- ні кольорові площини в приміщенні, тому від їхнього узгодження за кольо- ром великою мірою залежить гармонія інтерєру.

Розміри малюнків декоративних тканин в інтерєрі мають бути узгоджені між собою і з розмірами таких елементів житла, як меблі, вази, картини та

176

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]