Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

13. Наука фінансового права

Наука фінансового права - рукотворне явище. Вона за своїм віком є молодою та нараховує приблизно 400 років. З'явилася вона в Німеччині з працями фон Юста і Зонненфельдса. Таким чином, в період свого становлення фінансова наука характеризується низьким рівнем розвитку наукових методів, що використовується дослідниками, а також, у більшості випадків, ігноруванням юридичної сторони фінансових відносин. Перші дослідження характеризуються абсолютною концентрацією на питанні державних доходів, тобто на фіскальній діяльності держави. Навіть Янжул вважав науку про фінанси предметом державного та поліцейського права, таким чином визначаючи за нею "службовий" характер. В радянський період підхід до фінансової науки не змінювався, хоча за радянських часів фінансове право сформувалося як галузь права і фінансова наука одержала свій розвиток. Однак підхід не змінювався. Вважалося, оскільки потреби держави передбачає створення відповідних фондів, реалізація цього завдання автоматично стає предметом фінансового права, саме тому ми зараз говоримо, що сучасний стан фінансових відносин передбачає новий підхід, нове розуміння фінансово-правового регулювання. Економіка держави не може далі сповідувати принципи жорсткої фіксації з боку держави. З проголошенням незалежності фінансові наука набула нового змісту, бо ринкові відносини зумовили очевидність існування фінансів як особливого самодостатнього явища. Новий час поставив перед наукою нові завдання, спрямовані на вивчення, розробку принципів фінансового права та його норм. 



Дореволюційні вчені: Сперантський ’’План фінансів’’ 1810р., Тургєнєв ’’Опыт теории налогов’’ 1818р.. Орлов ’’ О государственном кредите’’ 1833р., Горлов ’’Теория финансов’’ 1841р., Янжул ’’ Основные начала финансовой науки. Учение о государственных доходах’’ 1890р.

Післяреволюційні вчені: Гурвич, Алексеев, Ровенский Сучасні вчені: Воронова, Кучерявенко, Савченко, Орлюк, Гетьманцев

14. Централізовані та децентралізовані фонди коштів як об’єкт фінансово-правового регулювання.

Фонд коштів – відносно відокремлена частина фінансових ресурсів, які мають цільове призначення, відносну самостійність функціонування, свій порядок формування та орган, що ними розпоряджається. Фонди є централізовані та децентралізовані. Централізовані – акумулюються в державному бюджеті, місцевих бюджетах, державних цільових фондах. Централізовані фонди коштів відображають відносини, пов’язані з мобілізацією, розподілом та використанням грошових коштів, що знаходяться в розпорядженні держави як суб’єкта публічної влади. За рахунок цих фондів фінансується виконання державою своїх функцій. До низ відносять державний бюджет та позабюджетні фонди.

Децентралізовані – утворюються у всіх галузях господарства, на підприємствах, установах, організаціях за рахунок різноманітних надходжень. Об’єктом фінансового регулювання є Всі централізовані та Деякі децентралізовані фонди коштів.

(Клименко О.О. пит 15, 16, 49 + спец.питання)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]