Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

45. Бюджетна система України: поняття та склад.

бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Бюджетна система України є дворівневої і складається з: (ст 5 Бюджетний Кодекс України)

  • державного бюджету - закон, прийнятий вищим законодавчим органом держави, в якому затверджено основний фінансовий план держави, що у грошовому виразі покладає на державні органи обов’язок щодо акумуляції грошових коштів і надає повноваження на їх витрачання для забезпечення здійснення державних функцій.

  • місцевого бюджету- бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах, а також бюджети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад сіл, їх об'єднань, селищ, міст (у тому числі районів у містах), бюджети об’єднаних територіальних громад)

Підставою для розмежування на місцеві та бюджети місцевого самоврядування є повноваження органів влад по прийняттю та виконання бюджетів і особливості формування дохідної частини.

Доходи місцевих бюджетів містять переважно закріплені доходи, бюджети місцевого самоврядування містять в значній мірі надходження власного х-ру що формується за рахунок власних джерел територіальних громад.

Бюджети місцевого самоврядування є базовими бюджетами. Від поняття бюджетна система ми відмежовуємо поняття бюджетного устрою. Бюджетна система відображає структуру бюджетів України, натомість бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, а також взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи. Таким чином бюджетний устрій є ширшим поняттям за бюджетну систему.

(Дорошенко Д.О.)

46. Поняття бюджету. Види бюджетів. Структура бюджетів. Зведений бюджет.

Бюджет - план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно до закону органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Поняття бюджету розглядають в трьох аспектах:

  1. Економічний: бюджет - сукупність економічних, грошових відносин, що виникають з приводу розподілу та перерозподілу національного доходу з метою утворення та використання фінансових ресурсів.

  2. Матеріальний: бюджет - фонд коштів, який формується і використовується на тому чи іншому територіальному рівні, для забезпечення виконання державою, органу місцевого самоврядування свої завдань.

  3. Правовий (визначений в Бюджетному кодексі України). Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно до закону, органами державної влади, органами АРК та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного року.

В Україні існують такі бюджети:

  1. Державний бюджет України - правової формою є закон, який розроблюється та затверджується ВРУ

  2. Місцеві бюджети: правовою формує є правові акти, які розробляються і затверджуються органами місцевого самоврядування адміністративно-територіальної одиниці — області, району, міста, селища, села.

Згідно з Бюджетним кодексом України бюджет складається з двох фондів: загального та спеціального. До загального фонду відносять кошти, що призначені для реалізації загальних функцій, а до спеціального - кошти, що мають конкретне призначення, у тому числі позабюджетні кошти бюджетних установ та організацій.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди, їх складові частини визначаються виключно Бюджетним кодексом та законом про Державний бюджет України.

Будь-який бюджет складається з двох частин: дохідної та видаткової.

Доходи бюджету - податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за надання адміністративних послуг, власні надходження бюджетних установ);

Видатки бюджету - кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум.

Зведений бюджет – це сукупність показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Виділяють:

  1. Зведений бюджет України;

  2. Зведений бюджет Автономної Республіки Крим;

  3. Зведений бюджет області;

  4. Зведений бюджет району;

  5. Зведений бюджет міста з районним поділом;

Цілі зведеного бюджету:

  1. Обрахування фінансових та соціальних нормативів, норм для складення проектів бюджетів;

  2. Аналіз ефективності бюджетних витрат

  3. Визначення підстав для надання бюджетних трансфертів

Зведені бюджети не мають правової форми і носять інформаційно-розрахунковий характер.

(Зражевська В.І.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]