Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

48. Кошторис: поняття, види, правове значення

Відповідно до ст. 2 БК, Кошторис – основний плановий фінансовий документ бюджетної установи, яким на бюджетний період встановлюються повноваження щодо отримання надходжень і розподілу бюджетних асигнувань на взяття бюджетних повноважень та здійснення платежів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення результатів, визначених відповідно до бюджетних призначень. Кошторисно-бюджетне фінансування – метод безповоротного, безвідплатного відпуску коштів на утримання установ, що перебувають на бюджетному фінансуванні на основі фінансових планів, тобто, кошторисів. Кошторис можна розглядати як: 1) Акт управлінської діяльності, що визначає виділення та використання бюджетних коштів; 2) Фінансовий план, тобто акт планування на підставі якого установа фінансується з бюджету протягом року і в якому встановлюється граничні суми асигнувань, що заборонено перевищувати; 3) Правозастосовний акт, тобто акт, що припиняє свою чинність після його виконання Він визначає конкретний розмір коштів на конкретні заходи та на визначений термін, права та обов’язки керівників бюджетних установ, а також повноваження фінансових органів щодо виділення конкретних коштів. З моменту затвердження кошторису виникають фінансові відносини. 2 складові кошторису: загальний і спеціальних фонд. Кошторис має такі складові частини:

загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією видатків бюджету на виконання бюджетною установою (далі - установа) основних функцій або розподіл надання кредитів з бюджету за класифікацією кредитування бюджету;

спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їх розподіл за повною економічною класифікацією видатків бюджету на здійснення відповідних видатків згідно із законодавством, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов'язаних з виконанням установою основних функцій, або розподіл надання кредитів з бюджету згідно із законодавством за класифікацією кредитування бюджету.

Кошторис містить: - Загальні відомості про бюджетну установу, яка має свій код відповідно до бюджетної класифікації; - Показники надходжень коштів з загального та спеціального бюджетів; - Показники видатків та надання кредитів.

Кошторис є підставою для виникнення фінансових правовідносин. Значення полягає в тому, що він впливає на діяльність бюджетних установ та організацій, забезпечує ефективне і цільове використання коштів, дає можливість контролювати фінансових показників, визначає повноваження учасників фінансових відносин, що виникають на його підставі.  Види кошторисів:

1) Індивідуальний кошторис – кошторис конкретної установи, складається самою установою.

2) Загальний кошторис – кошторис по однотипних установах (школам, садам і т.д.), складається централізованими бухгалтеріями керувань місцевих адміністрацій.

3) Кошторис на централізовані заходи – кошторис на проведення конкретних заходів, проведених міністерствами, відомствами, керуваннями адміністрацій.

4) Зведений кошторис включає кошториси індивідуальні, загальні, на централізовані заходи складається міністерствами, відомствами, керуваннями адміністрації для включення видатків бюджетів.

(Клименко О.О.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]