Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

15. Поняття фінансів, їх ознаки та фунції

Реалізації внутрішніх і зовнішніх функцій держави неможлива без наявності й використання фінансових ресурсів. Саме за рахунок акумуляції коштів у власності держави, формування спеціальних фондів створюються умови для існування самої держави.

Фінанси – це сукупність економічних суспільних відносин, щодо акумуляції та використання грошових засобів на основі розподілу й перерозподілу валового внутрішнього продукту і національного доходу. Фінанси – це система економічних відносин врегульованих правом, що пов’язані з мобілізацією, формуванням (утворенням), розподілом/перерозподілом, використанням централізованих та деяких децентралізованих фондів коштів в межах встановлених повноважень компетентними державними органами влади та місцевого самоврядування та їх посадовці здійснюють діяльність у фінансовій сфері.

Серед основних ознак фінансів можна виокремити такі:

  1. завжди грошові відносини;

  2. Це завжди грошові відносини (мають грошовий характер)

  3. Це розподільчі відносини, оскільки виникають не на стадії виробництва, обміну, споживання продукції, а на стадії його розподілу

  4. Це відносини не еквівалентні, оскільки в їх межах відбувається односторонній рух вартості (грошового виразу)

  5. Фінансові ресурси рухаються (мобілізуються, розподіляються, використовуються) через фонди коштів

  6. Одна з сторін фінансів завжди представляє державу. Принципові особливості фінансів, що зумовлюють зміст цих відносин є залежними змісту фінансів від.?

  7. Фінанси не існують поза правом

  8. Безеквівалентність. У фінансових відносинах існує особливе зустрічне задоволення, принципово відмінне від еквівалентної від платності, що характерно цивільній угоді в традиційному сенсі.

Функції фінансів:

1)Розподільча (перерозподільча) – (гарантує забезпечення державою відповідних суб'єктів необхідними грошовими ресурсами; за допомогою цієї функції відбувається організація суспільного виробництва та розвиток усіх галузей господарства для потреб людей.)об'єктами дії розподільчої функції фінансів виступає грошова форма вартості валового суспільного продукту і частина національного багатства. На основі даної функції здійснюється заміщення вартості спожитих засобів виробництва і утворення первинних доходів у вигляді прибутку та відрахувань в державу. Забезпечуючи загальні державні потреби формуються ресурси для виробничої та невиробничої сфери, здійснюється внутрішньогалузевий, галузевий та міжрегіональний розподіл національного доходу. 2)Контрольна. Держава проводить постійний контроль як за доходами, так і за видатками. Виникає з розподільчої і пов'язана з нею. передбачає здійснення перевірки дотримання суб'єктами господарювання порядку акумулювання та використання централізованих і деяких децентралізованих фондів коштів суспільного призначення та виконання фінансових зобов'язань перед державою. 3)Стимулююча. Спрямована на підвищення ефективності виробництва, створення достатніх умов для проведення режиму економії, підвищення продуктивності праці і покращення якості виробництва.

Наприклад, надання додаткових коштів регіонам для ліквідації наслідків стихійних лих, подолання диспропорційності в розвитку економіки, ліквідація відставання окремих галузей, реалізація пріоритетних напрямів економічного розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]