Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

63. Бюждетний процес. Поняття, зміст, стадії.

Згідно ст.2 п.10 БК Бюджетний процес - регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства;

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюються контроль за дотриманням бюджетного законодавства, аудит та оцінка ефективності управління бюджетними коштами відповідно до законодавства.

Учасниками бюджетного процесу є органи, установи та посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями (правами та обов'язками з управління бюджетними коштами).

Стадія бюджетного процесу — етап діяльності держави чи місцевого органу, внаслідок якого бюджет набуває форми правового акта.

Бюджетний кодекс України (ст.19) виділяє чотири стадії бюджетного процесу:

1. Стадіями бюджетного процесу визнаються:

1) складання проектів бюджетів;

2) розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет);

3) виконання бюджету, включаючи внесення змін до закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет);

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Відповідно до ст. 98 КУ від імені ВРУ контроль за здійсненням бюджетного процесу здійснює Рахункова палата України (на кожному етапі).

(Гоєнко Військовий Інститут)

64.Стадія бюджетного процесу

Бюджетний процес – регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства

Бюджетний цикл – проміжок часу з початку складання проекту бюджету до затвердження звіту про його виконання. Триває понад 2 роки.

У ході здійснення бюджетного процесу відбуваються окремі етапи діяльності бюджету, що мають назву стадії бюджетного процесу.

Бюджетний процес є формою здійснення матеріальних бюджетних прав, які надані учасникам бюджетного процесу. На кожній стадії бюджетного процесу вирішуються питання, які не можуть бути вирішені на іншій стадії. Стадії бюджетного процесу ідуть послідовно, їх порядок не можна змінювати. На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюється фінансовий контроль ( від імені ВР його здійснює Рахункова палата за ст. 98 КУ). Державні органи вступають у бюджетний процес послідовно. На всіх стадіях бюджетного процесу повинна забезпечуватись спеціалізація показників бюджету, тобто бюджетна класифікація.

4 стадії бюджетного процесу:

  1. Складання проектів бюджетів(Стаття 32 Бюджетного кодексу України)

  2. Розгляд та прийняття ЗУ «Про державний бюджет» та рішень про місцеві бюджети(Стаття 39 Бюджетного кодексу України)

  3. Виконання бюджету, втому числі внесення змін до ЗУ «Про державний бюджет»( Стаття 42,43,52 Бюджетного кодексу України)

  4. Підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету та прийняття рішення щодо нього.( Стаття 80 Бюджетного кодексу України)

(Даценко Військовий інститут)

65. Порядок складання проекту бюджету

Складання проектів бюджетів є однією з найважливіших і найвідповідальніших стадій бюджетного процесу, оскільки закладаються політичний, економічний курси держави на поточний рік, визначаються пріоритети у вирішенні внутрішніх соціально-економічних проблем, обсяги доходів і видатків, основні напрями використання коштів, засоби покриття дефіциту бюджету.

Порядок складання проектів як Державного, так і місцевих бюджетів чітко регламентований у гл. 6 та 12 Бюджетного кодексу України.

Право складання проекту бюджету належить виключно органам виконавчої влади. Це положення не виключає можливості брати участь у цій діяльності іншим державним органам, однак координацію останніх здійснюють тільки уряд та інші органи виконавчої влади, які наділені такими повноваженнями.

Перед складанням власне проекту бюджету Мінфін складає проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний рік, де визначено головні пріоритети бюджетної політики на плановий рік, які мають стати орієнтиром для уряду, який керує складанням проекту бюджету, і для Верховної Ради України під час розгляду і затвердження бюджету.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний рік.

Відповідно до Основних напрямків бюджетної політики Кабінет Міністрів України через Мінфін організовує розроблення проекту державного бюджету.

Основні етапи складання Державного бюджету за строками 

У липні місяці:

- Міністр фінансів на основі макроекономічних показників визначає обсяг доходів і витрат для підготовки пропозицій проекту Державного бюджету.

Для цього Міністерство фінансів України розробляє і доводить до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підготовки бюджетних запитів.

Бюджетний запит - документ, підготовлений розпорядником бюджетних коштів, що містить пропозиції з відповідними обгрунтуваннями щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступний бюджетний період.

- Головні розпорядники розробляють бюджетні запити, аналізують проекти кошторисів.

- Міністерство фінансів аналізує отримані від головних розпорядників бюджетних коштів бюджетні запити та пропозиції щодо обсягів витрат і визначає їх відповідність схваленим Основним напрямам бюджетної політики.

У серпні місяці:

- На основі аналізу бюджетних запитів Міністерство фінансів України до 15 серпня готує проект закону про Державний бюджет для надання його на розгляд Кабінетом Міністрів України.

- До 15 серпня повинні бути офіційно оприлюднені Закони України, які впливають на формування доходної та видаткової частини бюджетів. В іншому разі норми відповідних законів, що впливають на формування дохідної та/або видаткової частини бюджетів, застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, наступного за плановим.

- Не пізніше 22 серпня проект закону про Державний бюджет України повинен бути опублікований в газеті "Урядовий кур'єр".

У вересні місяці:

- Кабінет Міністрів України приймає Постанову про схвалення проекту Закону і подає його до 15 вересня до Верховної Ради, а саме - у Комітет з питань бюджету. Крім цього, після схвалення Кабінетом Міністрів України проекту закону про Державний бюджет Мінфін доводить до місцевих органів влади розрахунки прогнозних обсягів міжбюджетних трансфертів, методику їх визначення та інші показники, необхідні для складання проектів місцевих бюджетів.

Разом із проектом Закону подаються матеріали, перелік яких визначений статтею 38 Бюджетного кодексу України, а саме:

1) Пояснювальна записка до проекту закону про Державний бюджет України, яка повинна містити:

- інформацію про економічне становище держави та основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на наступний бюджетний період;

- пояснення до основних положень проекту Державного бюджету України та проекту закону про Державний бюджет України.

- інформацію щодо врахування Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період та пропозицій Верховної Ради України до них;

- інформацію щодо обсягів державного боргу;

2) Перелік пільг з податків, із розрахунком втрат доходів бюджету від їх надання.

3) Показники видатків Державного бюджету України, необхідних для завершення довгострокових програм.

4) Зобов'язання з державному боргу, державним гарантіям, включаючи суми на обслуговування державного боргу на поточний і наступний періоди.

5) Перелік інвестиційних програм на наступний бюджетний період, під які можуть надаватися гарантії Кабінету Міністрів України.

6) Доповідь про хід виконання Державного бюджету України у поточному бюджетному періоді.

Ст 32 бк : 1. Кабінет Міністрів України розробляє проект закону про Державний бюджет України.

2. Міністерство фінансів України відповідає за складання проекту закону про Державний бюджет України, визначає основні організаційно-методичні засади бюджетного планування, які використовуються для підготовки бюджетних запитів і розроблення проекту Державного бюджету України та прогнозу Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди.

3. Міністерство фінансів України на підставі основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на плановий і наступні за плановим два бюджетні періоди та аналізу виконання бюджету у попередніх та поточному бюджетних періодах визначає загальний рівень доходів, видатків і кредитування бюджету (включаючи загальний обсяг державних капітальних вкладень на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів) та дає оцінку обсягу фінансування бюджету для складання проекту Державного бюджету України та індикативних прогнозних показників Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди.

{Частина третя статті 32 із змінами, внесеними згідно із Законом № 288-VIII від 07.04.2015}

4. Планові та прогнозні на наступні за плановим два бюджетні періоди обсяги державних капітальних вкладень на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів визначаються з урахуванням:

необхідності продовження (завершення) реалізації розпочатих державних інвестиційних проектів відповідно до планів їх реалізації та визначених строків введення в експлуатацію основних засобів;

необхідності передбачення державних капітальних вкладень на підготовку та початок реалізації нових державних інвестиційних проектів;

витрат державного бюджету на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів, здійснених у попередніх двох бюджетних періодах і запланованих на поточний бюджетний період;

основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на плановий і наступні за плановим два бюджетні періоди.

Міністерство фінансів України до 15 травня року, що передує плановому, доводить до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного і соціального розвитку, плановий та прогнозні на наступні за плановим два бюджетні періоди загальні обсяги державних капітальних вкладень на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів (крім тих, що здійснюються із залученням державою кредитів (позик) від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій, а також із коштів державного фонду регіонального розвитку) для підготовки за участю Комітету Верховної Ради України з питань бюджету у тритижневий строк пропозицій щодо розподілу таких державних капітальних вкладень між головними розпорядниками бюджетних коштів за результатами відбору державних інвестиційних проектів.

Відбір державних інвестиційних проектів (крім тих, що здійснюються із залученням державою кредитів (позик) від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій, а також із коштів державного фонду регіонального розвитку) здійснюється Міжвідомчою комісією з питань державних інвестиційних проектів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Міжвідомча комісія з питань державних інвестиційних проектів є колегіальним органом, положення і склад якого затверджуються Кабінетом Міністрів України. До складу Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів входять члени Кабінету Міністрів України, члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету за рішенням цього комітету (чисельністю не менше 50 відсотків складу такої комісії), представники центральних органів виконавчої влади та інших державних органів.

Розподіл державних капітальних вкладень для реалізації нових державних інвестиційних проектів здійснюється за умови, що в межах загального обсягу державних капітальних вкладень на плановий бюджетний період не менше 70 відсотків спрямовуватиметься на продовження (завершення) реалізації розпочатих державних інвестиційних проектів відповідно до планів їх реалізації та строків введення в експлуатацію основних засобів.

Державні капітальні вкладення на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів включаються до проекту закону про Державний бюджет України за результатами такого розподілу.

(Мелеховець Військовий інститут пит 66, 67)

66. Порядок розгляду та затвердження бюджету. Міністрество фінансів на підставі отриманих бюджетних запитів готує та подає до Кабінету міністрів проект закону про державний бюджет. Конституція України в ст.96 встановила, що не пізніше 15 вересня Кабінет Міністрів України представляє у Верховну Раду України проект Закону про Державний бюджет України наступного року. Право внесення проекту Закону про Державний бюджет України у Верховну Раду України належить тільки Уряду.

Проект закону про державний бюджет представляє на пленарному засіданні ВРУ міністр фінансів не пізніше ніж через 5 днів з дня подання його Кабміном до ВРУ. Одночасно з доповіддю виступає Голова комітету з питань бюджету ВРУ щодо відповідності поданого проекту основним напрямам бюджетної політики.

За результатами обговорення ВРУ може прийняти рішення про відхилення проекту бюджету у разі:

-подання проекту без всіх необхідних документів передбачених Бюджетним кодексом;

-невідповідності тексту основним напрямам бюджетної політики;

-невідповідності проекту вимогам до його складання, встановленим Бюджетним кодексом.

Народні депутати, комітети формують свої пропозиції до проекту бюджету і не пізніше 01.10 спрямовують їх до комітету з питань бюджету. Після цього пропозиції не приймаються.

При цьому вони повинні відповідати таким вимогам:

1. Узгоджуватися з основними напрямами бюджетної політики

2. Бути збалансованими

Комітет з питань бюджету не пізніше 15.10 розглядає пропозиції до проекту, а також висновки Рахункової палати, що також повинні бути подані до комітету до 01.10 і готує висновки та пропозиції до проекту закону. Вони викладаються в проекті постанови ВРУ, вони також повинні бути збалансованими.

ВРУ розглядає проект закону про державний бюджет у першому читанні не пізніше 20.10. Розгляд починається з доповіді Голови комітету з бюджету щодо підготовлених комітетів висновків. Обговорення здійснюється за повною процедурою.

Проект державного бюджету розглядається за процедурою трьох читань:

Проект закону по державний бюджет вважається прийнятий у першому читанні, якщо на підтримку постанови ВРУ щодо висновків та пропозицій до проекту закону про державний бюджет проголосувала більшість народних депутатів від конституційного складу. Схвалені ВРУ висновки набувають статусу бюджетних висновків ВРУ. Після прийняття проекту бюджету у першому читанні, Кабмін за участю уповноважених представників комітету ВРУ з питань бюджету, готує та у 14-денний строк, але не пізніше 03.11 подає до ВРУ проект закону про державний бюджет підготовлених з урахуванням бюджетних висновків ВРУ, а також порівняльну таблицю щодо їх врахування. При цьому Кабмін окремо пояснює причини не врахування окремих положень бюджетних висновків.

Законопроект доповідає міністр фінансів, співдоповідає Голова бюджетного комітету ВРУ. В разі якщо під час голосування показники статей проекту бюджету залишаються збалансованими ставиться пропозиція про голосування проекту бюджету у другому читанні та в цілому. Якщо під час голосування статей показники проекту бюджету стали розбалансованими ВРУ відкладає на визначений строк, але не більш ніж на 2 дні для підготовки законопроекту у другому читанні. Якщо законопроект не прийнято ВРУ приймає рішення про направлення законопроекту до Кабміну для підготовки його на повторне друге читання.

Під час прийняття проекту у другому читанні в його тексті виникають суперечності та помилки, то розгляд відповідних статей бюджету переноситься на третє читання. При цьому на другому читанні повинні бути прийняті всі показники, які є необхідними для формування місцевих бюджетів. Відповідно до рішення ВРУ про розгляд проекту у другому читанні, комітет з питань бюджету готує не пізніше 25.11 його до третього читання.

Третє читання проекту закону про державний бюджет починаються з доповіді Голови комітету з питань бюджету та з співдоповіді міністра фінансів. На третьому читанні відбувається голосування тих статей, які не були проголосовані на другому. Закон про державний бюджет повинен бути прийнятий до 01.12.

Після цього законопроект спрямовується на підпис президента. Після підписання президентом, публікується і стає законом.

Проект закону про державний бюджет на наступний рік представляє на пленарному засіданні вр міністр фінансів, не пізніше ніж через 5 днів після подання його каб міном до вр. Підчас представлення проекту у вр з доповіддю виступає голова комітету з питань бюджету. В доповіді він визначає відповідність проекту закону основним напрямам бюджетної політики та бюджеьному кодексу. Вр розглядає проект бюджету за процедурою повного обговорення та може прицняти рішення про його відхилення у разі невідповідності бюджетного кодексу та або основним напрямам. У разі відхилення проект закону про державний бюджет повинен бути внесений каб міном протягом 7 днів, якщо проект не відхиляється він приймається до розгляду вр. Розгляд здійснюється за проецедурою 3 читань. Народні депутати комітети готують свої пропозиції до проекту закону про державний бюджет і подають до комітету з питань бюджету не пізніше 1 жовтня після цього вони не можкть подавати ніякі поправки. Пропозиції повинні узгоджуватися з основними напрямами бюджетної політики та бути збалансованими. Рахункова палата за дорученням вр проводить експертизу проекту закону про державний бюджет на наступний рік і до першого жовтня року що передує плановому подає свої висновки у вр. Комітет з питань бюджету не пізніше 15 жовтня року що передує плановому розглядає пропозиції до проекту закону висновки рахункової палати та готує висновки та пропозиції до проекту закону у вигляді проекту постанови, а такаож таблицю пропозиції до суб'єктів законодавчої ініціативи. Вр розглядає проеьк закону прл державний бюджет у першому читанні не пізніше 20 жовтня. Розгляд починаєтья з доповіді голови комітету з питань державного бюджету. Проету постанови про висновки та пропозиції розглядається за процедурою повного обговорення. Після завершення обговорення проект постанови щодо висновків та пропозицій приймається за основу після чого відбувається голосування тих пропозицій депутатів які не буди враховані комітетом з питань бюджету. Якщо вр не прийняте рішення про прийняття постанови проводиться постатецне голосування висновків. Схваленні вр висновки та пропозиції до проекту закону набувають статусу бюджетних висновків вр. Після прийняття проекту закону у першому читанні каб мін за участю уповноважених представників комітету з питань бюджету готує та у 14 денний строк але не пізніше 3 литстопада подає до вр проект закону про державний бюджет підготовлений відповідно до бюджетних висновків вр а такаж порівняльну таблицю з вмотивованими поясненнями стосовно не врахованих бюджетних висновків вр. Комітет з питань бюджету готує висновок щодо врахування бюджетних висновків та виносить на розгляд вр на друге читання проект бюджету не пізніше 20 листопада. У другому читанні обов'язково приймаються граничний обсяг річного дефіциту або профіциту державного бюджету, граничний обсяг державного боргу та граничний обсяг надання державних гарантій, загальна сума доходів, видатків та кредитування державного бюджету, розиір мінімальної заробітньої плати прожиткового мінімуму, а також бюджетні призначення міжбюджетних трансфертів. Розгляд починається з доповіді міністра фінансів та співдрповіді голови комітету. У разі якщо під час голосування статей показники бюджету стали розбалансованими - вр відкладає не більш ніж на два дні голосування щодо прийняття проекту у другому читанні. Якщо не прийняте рішення про прийняття проекту у другому читанні - вр приймає рішення про направлення законопроету до каб мін для підготовки на повторне друге читання. Якщо під час прийняття проекту закону про державний бюджет у другому читанні в тексті законопроету виникають суперечності і помилки які виключають можливість застосування його норм після прийняття чинності розгляд відповідних сатетй проекту переноситься на 3 читання. На 3 читання проект виноситься не пізніше 25 листопада. Готує до 3 читання комітет вр з питань бюджету. З яитання розпочинається з доповіді голови комітету та співдоповіді мін фіну. В доповідях вони зазначають про усунення помилок що стали причиною для розгляду у 3 читанні у разі неприйняття бюджету в цілому у разі неприйнняття бюджету він спрямовується на повторне 3 читання. Закон про державний бюджет приймається до першого грудня та спрямовується на підпис президента.

67. Порядок виконання державного бюджету України.

Згідно пункта 6 статті 116 КУ, Кабмін забезпечує виконання державного бюджету України. Міністерство фінансів України здійснює загальну організацію та управління виконанням державного бюджету, координуєдіяльністьучасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету. Міністрество фінансів координує діяльність з виконання державного бюджету через державну податкову службу, державну митну службу, державну казначейську службу. В світовій практиці існують три форми в обслуговуванні державних та місцевих бюджетів: казначейська, банківська і змішана.

Банківська передбачає рухкоштів через систему рахунків, відкритих в банках за переліком банків, визначається центральним банком вдержаві. (В Україні діяла до 1995 року)

Сьогодні в Україні діє казначейська система, що передбачає ведення рахунків та рух коштів державних бюджетів та установ через державну казначейську службу, що здійснюється як банківська система. Цей процес став керованішим.

Змішана система одночасно обслуговується в банках і казначейських установах.

Державне казначейство забезпечує обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого в Національному банку України. Казначейське обслуговування бюджетних коштів передбачає:

1) розрахунково-касове обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів, а також інших клієнтів відповідно до законодавства; воно здійснюється на підставі договору

2) контроль за здійсненням бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень бюджету, взятті бюджетних зобовязань розпорядниками бюджетних коштів та здійснення платежів за цими зобов'язаннями

3) ведення бугалтерського обліку і складання звітності про виконання бюджетів

4) здійснення інших операцій з бюджетними коштами;

Бюджетний розпис – це документ, в якому встановлюється розподіл доходів та фінансування бВиконання бюджету за видатками

Стадії:

1. Встановлення бюджетних асигнувань розпорядником бюджетних коштів на основі та в межах затвердженого розпису бюджету;

2. Затвердження кошторисів, паспортів бюджетних програм, а також порядків використання бюджетних коштів;

3. Взяття бюджетних зобов’язань;

4. Отримання товарів, робіт та послуг;

5. Здійснення платежів відповідно до взятих бюджетних зобов’язань;

6. Використання товарів, робіт і послуг для виконання заходів бюджетних програм;

7. Повернення кредитів до бюджету (якщо мали місце кредитування)юджету, бюджетних асигнувань головним розпорядником бюджетних коштів по певних періодах року відповідно до бюджетної класифікації.

Для здійснення контролю бюджетний розпис (а також подальші зміни в ньому) передається Рахунковій палаті та Комітету ВР з питань бюджету.

Міністерство фінансів здійснює у встановленому порядку погодження, відстрочення та розстрочення податкових зобов’язань платників податків на терміни, що виходять за межі одного бюджетного періоду. Податки та збори зараховуються безпосередньо на єдиний казначейський рахунок і не можуть акумулюватися на рахунках органів, що контролюють справляння надходжень бюджету. Податки і збори, та інші доходи державного бюджету визнаються зарахованими до державного бюджету з дня зарахування на єдиний казначейський рахунок. Забороняється проведення розрахунків з бюджетом у не грошовій формі, в тому числі шляхом взаємозаліку, застосування векселів, бартерних операцій, крім випадків передбачених законом про держбюджет.

Казначейська служба веде бухгалтерський облік всіх надходжень державного бюджету.

Повернення кредитів до бюджету.

У разі надання кредитів з бюджету, у позичальників виникає заборгованість перед бюджетом, на яку не розповсюджується позовна давність. Стягнення простроченої заборгованості здійснюється органами Державної податкової служби, у порядку, передбаченому для стягнення недоїмки з податків. Не пізніше 31-го грудня поточного бюджетного періоду Казначейська служба закриває всі рахунки, відкриті у поточному періоді для виконання бюджету. Залишки коштів на цих рахунках, списуються на єдиний казначейський рахунок.

Секвестр бюджету – це пропорційне скорочення всіх видатків державного бюджету (бюджетних призначень), крім захищених видатків. Лише для загального фонду, оскільки спеціальний діє за рахунок тих грошей, які отримані для певної цілі і залежить від цієї суми. В загальному ж фонді затрати не прив’язані до доходів.

Захищені видатки бюджету - видатки загального фонду, обсяг яких не можу змінюватись при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень.

Будь-який закон, який впливає на зменшення доходів та (або) збільшення видатків бюджетів поточного року, не може бути прийнятий ВРУ, якщо одночасно не будуть внесені відповідні зміни до закону про держбюджет.

Внесення змін до закону про держбюджет, які безпосередньо передбачають внесення змін до інших законодавчих актів України, не допускається. В такому разі спочатку вносяться зміни до відповідного закону і лише після цього зміни до закону про державний бюджет.

(Новіцький Військовий інститут)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]