Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

2. Фінансове право, як галузь права. Зв'язок фінансового права з іншими галузями.

Фінансове право - сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають у процесі створення, розподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів держави та органів місцевого самоврядування, необхідних для реалізації їхніх завдань та функцій. Є галуззю публічного права.

Предмет ФП – сукупність суспільних відносин, які виникають у процесі здійснення фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування. Як відомо, додатковою ознакою відмежування однієї галузі права від іншої є метод правового регулювання.

Фінансове право як складова частина системи права України пов'язана з усіма галузями права, проте з окремими із них цей зв'язок є найбільш тісним.

Конституційне право. Хоча предмет правового регулювання конституційного й фінансового права є різний, фінансове право розвивається на базі норм конституційного права, конкретизуючи конституційно-правові положення стосовно регулювання фінансової діяльності держави й місцевого самоврядування. Адже норми конституційного права виражають і закріплюють основи державного й суспільного ладу, форму державного правління, державно-територіальний устрій, організацію, принципи й функції органів державної влади й місцевого самоврядування, основні права й обов'язки громадян тощо. Це, у свою чергу, здійснює безпосередній вплив на конкретні форми фінансової діяльності держави та місцевого самоврядування. Так, стаття 67 КУ містить положення, відповідно до якого громадянин зобов’язаний платити законно встановлені податки і збори.

Адміністративне право. Норми АП регулюють суспільні відносини управлінського характеру, що мають місце насамперед у сфері державного управління. Стосовно фінансових правовідносин, то вони є управлінськими, оскільки діяльність органів державної влади й органів місцевого самоврядування пов'язана з управлінням в галузі формування, розподілу та використання фондів коштів держави й місцевого самоврядування. Також для регулювання як адміністративно-правових відносин, так і фінансово-правових відносин використовується властивий публічному праву імперативний метод правового регулювання. Окрім того, охоронна функція фінансового права як галузі права реалізується і через інститут адміністративно-правової відповідальності. Вона забезпечує виконання платниками податків їх обов’язків. Наприклад, відповідальність за порушення податкового законодавства містить разом з фінансовими і систему адміністративних санкцій.

Цивільне право. Фінансові відносини є майновими відносинами, оскільки їх безпосереднім об'єктом є централізовані та децентралізовані фонди коштів. Цивільне право також регулює майнові відносини, проте між юридично рівними суб'єктами за допомогою диспозитивного методу правового регулювання. Незважаючи на різний метод і предмет правого регулювання вказаних галузей, є такі сфери фінансової діяльності, які впорядковуються одночасно як нормами фінансового, так і нормами цивільного права (наприклад, кредитні відносини, відносини у сфері страхування, грошового обігу, розрахунків тощо).

Трудове право. Особливості справляння збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, зборів до фондів соціального страхування регулюється нормами фінансового права. Правове ж регулювання системи прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок відповідних грошових фондів, охоплюється предметом трудового права.

Зв’язок фінансового і кримінального права має двоїсту природу. З одного боку, окремі норми кримінального права спрямовані на захист об’єктів, що є об’єктами фінансово-правового регулювання. З другого боку, кваліфікація деяких злочинів неможлива без застосування категорій фінансового права і норм фінансового законодавства.

Досить активно застосовуються нормативні акти міжнародного права, що регулюють фінансову діяльність. Так, договори (конвенції, угоди) про усунення подвійного оподаткування пов’язують Україну з багатьма державами (Великобританією, Польщею та ін.). Особливістю подібних зв’язків фінансового і міжнародного права є вища юридична чинність міжнародних договорів порівняно із вітчизняними законами.

.

(Вілінський М.С. пит. 3,4,44 + спец питання)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]