Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

40.Фінансова відповідальність , як вид юридичної відповідальності

Фінансова відповідальність – це обов'язок особи, винної у здійсненні фінансового правопорушення, зазнати заходів державно-владного примусу, що передбачені санкціями фінансового законодавства, полягають у покладенні додаткових юридичних обов'язків майнового характеру і застосовуються компетентними органами у встановленому процесуальному порядку.

Фінансова відповідальність є видом юридичної відповідальності, який виражається у застосуванні до правопорушника уповноваженими на те державними органами, фінансово-правових норм, заходів державного примусу.

Для фінансової відповідальності характерні всі ознаки юридичної відповідальності.

1.Публічно майновий х-р.

2. Фактичною підставою фінансово-правової відповідальності, як і інших видів юридичної відповідальності, є правопорушення. Визначення фінансового правопорушення в законодавстві відсутнє.

3. Фінансова відповідальність установлюється державою й пов’язана із застосуванням санкцій правових норм до правопорушників уповноваженими особами ,в охоронних фінансово-правових нормах і містить у своїй структурі фінансово-правові санкції.

4.Метою фін відповідальності є охорона фін правовідносин.

5.Залежно від виду фін правопорушення фін відповідальність може застосовуватись у судовому порядку, поза судового порядку або на підставі рішення самого правопорушника.

6. Загалом фінансова відповідальність має на меті завдати правопорушнику негативних наслідків майнового характеру. Це зумовлене специфікою фінансових санкцій, необхідністю для держави отримати відшкодування й покарати правопоруш­ника в специфічній, характерній для фінансового права майновій формі.

7. Реалізується в особливій процесуальній формі.

8.Особливий суб'єктний склад фін відповідальності.

9.Унікальні джерела правових норм що регулюють відносини юр фідповідальності.

10.Особливий перелік обставин що виключають фін відповідальність.

11.Особливість фін правових санкцій.

12. Особливий процедурний порядок застосування заходів фін відповідальності.

Загалом фінансово відповідальність — застосування до особи, яка скоїла фінансове правопорушення, заходів державного примусу, що виражаються у формі обтяжень майнового характеру (фінансових санкцій) і здійснюються в особливій процесуальній формі, визначеній нормативно-правовими актами фінансового законодавства.Фінансова санкція — захід фінансово-правової відповідаль­ності, що застосовується до суб’єктів фінансового правопорушення за рішенням контролюючого органу, суб’єкта правопорушення або суду у випадках і в порядку, передбачених фінансовим законодавством.

(Шерстобитова Д.С. пит. 41,42,70)

41. Фінансове правопорушення. Поняття. Склад.

Фінансове правопорушення – це порушення врегульованого фінансово-правовою нормою порядку мобілізації, розподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів коштів, за яке відповідно до чинного законодавства, передбачає відповідальність.

Ознаки:

Протиправність, тобто діяння повинне суперечити нормам фінансового права.

Винність – не є обов’язковою ознакою фінансового правопорушення – це психічне ставлення особи до вчинюваного

правопорушення.

Караність – вчинення правопорушення тягне для порушника негативні наслідки у вигляді фінансових санкцій.

Склад фінансового правопорушення -це встановлені нормами фінансового права ознаки (елементи), сукупність яких дозволяє вважати протиправне діяння фінансовим правопорушенням.

До зазначених ознак (елементів) належать:

- об’єкт фінансового правопорушення,

- суб’єкт правопорушення,

-об’єктивна сторона правопорушення,

-суб’єктивна сторона правопорушення.

Об’єктом фінансового правопорушення є фінансові відносини, на які спрямована протиправна і суспільно шкідлива поведінка суб’єкта правопорушення.

Виділяють загальний, родовий, видовий і безпосередній об’єкт фінансового правопорушення.

-Безпосереднім об’єктом фінансового правопорушення є ті конкретні правовідносини, які охороняються нормами фінансового права і забезпечуються фінансово-правовою відповідальністю.

-Загальний об'єкт фінансового правопорушення - встановлений державою і муніципальними утвореннями порядок утворення, розподілу, використання державних і муніципальних фондів грошових коштів, що охороняється заходами фінансово-правової відповідальності.

В рамках загального об'єкта фінансового правопорушення може бути виділений видовий об'єкт правопорушення та родовий.

-Видовим об’єктом фінансового правопорушення виступає відносно відособлена група правил у сфері фінансової діяльності держави і муніципальних утворень, за порушення яких передбачено щодо специфічна система заходів фінансово-правової відповідальності.

-Родовим об’єктом фінансового правопорушення слід вважати однорідні, відносно відокремлені групи відносин: бюджетні, податкові тощо, тобто відповідні сфери фінансово-правового регулювання.

Суб’єктом фінансового правопорушення є особа (фізична чи юридична), яка здійснила порушення фінансового законодавства і яка відповідно до чинного законодавства може бути притягнутою до фінансово-правової відповідальності.

Серед суб’єктів фінансових правопорушень можна виділити

-колективні

Колективні суб'єкти фінансового права - в основному організації, господарюючі суб'єкти, бюджетні, казенні установи. Але слід уточнити, що в бюджетних правовідносинах, наприклад щодо бюджетного фінансування, органи державної влади, що виступають у статусі одержувачів бюджетних коштів, у разі порушення бюджетного законодавства є суб'єктами фінансового (бюджетного) правопорушення.

-індивідуальні

До індивідуальним суб'єктам відносяться фізичні особи, що виступають в якості платників податків, податкових агентів. Важливо відзначити, що суб'єктами фінансового правопорушення є фізичні особи, що виступають у різних якостях у зв'язку з покладанням на них обов'язків, встановлених фінансовим законодавством.

Фізичні особи можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення фінансового законодавства з 16-річного віку. Крім віку, на момент скоєння фінансового правопорушення фізична особа повинна володіти цивільною дієздатністю, необхідної для виконання грошових зобов'язань. Вони повинні бути правосуб'єктними (мати права та обов'язки у сфері фінансових правовідносин та відповідати за неправомірну реалізацію своїх прав або невиконання обов'язків).

Об’єктивна сторона фінансового правопорушення полягає в діях чи бездіяльності, заборонених фінансовим законодавством і являє собою сукупність ознак протиправних діянь, передбачених нормами фінансового права.

Зазначені ознаки можна поділити на

-обов’язкові (саме протиправне діяння та його наслідок; наявність причинного зв’язку між цим діянням та наслідками)

- факультативні (місто, спосіб, час, систематичність та повторюваність здійснення правопорушення).

 Суб’єктивна сторона злочину характеризується умисною формою вини. Ставлення винної особи до передбачених диспозицією кримінально-правової норми наслідків може бути як умисним, так і необережним. У разі необережного ставлення службової особи до діяння, що призвело до стійкої фінансової неспроможності та завданої великої матеріальної шкоди, вчинене слід кваліфікувати за ст. 367 КК як службову недбалість.

Тобто якщо у цивільному праві діє принцип, що особа вважається винною, поки не доведе відсутність своєї вини, у кримінальному праві діє презумпція невинуватості, то фінансове право має усічений склад вини, психічне ставлення особи до вчинення правопорушення не береться до уваги. Наявність лише факту правопорушення є підставою для покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]