Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

75. Виконання державного бюджету за видатками.

Виконання видаткової частини бюджету - це здійснення протягом бюджетного року асигнувань програм та заходів відповідно до закону України "Про Державний бюджет". Перелік програм визначений у 87 статті Бюджетного кодексу. Стадія виконання Державного бюджету за видатками є найважливішим етапом бюджетного процесу, оскільки стан виконання бюджету: - засвідчує досягнення запланованих результатів та завдань, відповідно до напрямів бюджетної політики; - дозволяє визначити точність запланованих доходів та видатків бюджету, виявити резерви фінансових ресурсів та приоритетні напрями їх спрямування; - дає можливість проаналізувати оптимальність та ефективність спрямування коштів на вирішення завдань та бюджетних програм, ефективність запозичених ресурсів; - дозволяє визначити потребу в коштах, незапланованих або непередбачених в бюджеті, уникнути накопичення необґрунтованих боргів; - дає змогу вирішити питання зменшення видатків, коли виникає проблема недоотримання доходів до бюджету за причинами неправильного їх розрахунку. - дає можливість проконтролювати прийняття зобов'язань і уникнути незапланованого дефіциту бюджету. За рахунок коштів державного бюджету забезпечується державне управління, функціонування законодавчої, виконавчої, судової влади та Президента України, міжнародна діяльність, фундаментальні наукові дослідження, національна оборона, правоохоронна діяльність, освіта, охорона здоров'я, культура, мистецтво, спорт, окремі галузі та міжгалузеві програми розвитку.

Всі видатки, таким чином, розмежовуються між бюджетами різних рівнів залежно від розподілу функцій між державою і органами місцевого самоврядування і поділяються на видатки з фінансування державних повноважень та фінансування власних повноважень. Бюджетним кодексом заборонено планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місцевих видатків, а також здійснювати видатки на фінансування бюджетних установ одночасно з різних бюджетів. Функції щодо контролю розмежування видатків покладено на Державне казначейство України.

В основі казначейського обслуговування державного та місцевих бюджетів за видатками лежить комплекс організаційних процедур щодо забезпечення обліку видаткових операцій, здійснення контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів та формування фінансової звітності про виконання бюджетів за видатками.

Бюджетним кодексом (стаття 51) передбачається виконання Державного бюджету за видатками відповідно до наступних стадій: 1) встановлення бюджетних асигнувань головним розпорядникам на основі затвердженого бюджетного розпису; 2) затвердження кошторисів розпорядникам бюджетних коштів; 3) взяття бюджетних зобов'язань; 4) отримання товарів, робіт та послуг; 5) здійснення платежів; 6) використання товарів, робіт та послуг на виконання бюджетних програм.

76. Місцеві бюджети. Особливості підготовки, розгляду та затвердження.

Порядок підготовки і розгляду ( ст.75 Бюджетного кодексу) 1. Міністерство фінансів України доводить Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний період. 2. Вказані органи зобов'язані надавати необхідну інформацію: Міністерству фінансів України - для проведення розрахунків обсягів міжбюджетних трансфертів та інших показників; Комітету Верховної Ради України з питань бюджету - для розгляду цих розрахунків. 3. Згідно з типовою формою бюджетних запитів ( визначена мін.фіном на основі ст34 БК ) місцеві фінансові органи розробляють і доводять до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів.

4. Головні розпорядники бюджетних коштів організують розроблення бюджетних запитів для подання місцевим фінансовим органам у терміни та порядку, встановлені цими органами ( запити мають містити всю необхідну інформацію для аналізу проекту бюджету)

5. Місцеві фінансові органи на будь-якому етапі складання і розгляду проектів місцевих бюджетів здійснюють аналіз бюджетного запиту на відповідності меті, пріоритетності, а також дієвості та ефективності використання бюджетних коштів. На основі результатів керівник органу приймає рішення про включення бюджетного запиту до пропозиції проекту місцевого бюджету до подання його на розгляд Раді міністрів АРК, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад.

6. Виконавчі органи сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад ,районні державні адміністрації в містах Києві та Севастополі подають відповідно районним або міським фінансовим органам пропозиції щодо показників проектів відповідних бюджетів

7. Територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ з урахуванням статей 92 і 93 цього Кодексу.

8. У тижневий строк з дня схвалення Кабінетом Міністрів України проекту закону про Державний бюджет України Міністерство фінансів України забезпечує доведення Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад розрахунків прогнозних обсягів міжбюджетних трансфертів, методики їх визначення, організаційно-методологічних вимог та інших показників щодо складання проектів місцевих бюджетів, а також пропозицій щодо типової форми рішення.

9. У тижневий строк з дня прийняття проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні Кабінет Міністрів України забезпечує доведення Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад визначених таким законом показників міжбюджетних відносин (включаючи обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів) і текстових статей, а також організаційно-методологічних вимог щодо складання проектів місцевих бюджетів. У триденний строк з дня отримання таких документів Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні державні адміністрації доводять виконавчим органам міських (міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) рад, районним державним адміністраціям відповідні обсяги субвенцій на здійснення державних програм соціального захисту.

10. Інформація, отримана відповідно до частин п'ятої, шостої, восьмої і дев'ятої цієї статті, є підставою для складання Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних місцевих рад проектів місцевих бюджетів і підготовки проектів рішень про відповідні місцеві бюджети. Порядок затвердження (ст.77 Бюджетного кодексу)

1. Відповідно до частин 9, 10 ст 75 БК ВР АРК, місцеві ради при затвердженні місцевих бюджетів мають врахувати обсяги міжбюджетних трансфертів та інші положення (необхідні для формування місцевих бюджетів).

2. Бюджет АРК, обласні і районні бюджети, міські бюджети, інші бюджети місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти, затверджуються рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної місцевої ради і т.д не пізніше ніж у двотижневий строк з дня офіційного опублікування закону про Державний бюджет України.

3. Міські (міст районного значення) бюджети, районні у містах (у разі їх створення), селищні та сільські бюджети (крім бюджетів для яких визначаються міжбюджетні транферти) на наступний бюджетний період затверджуються відповідно рішеннями міської, районної у місті, селищної або сільської ради не пізніше ніж у двотижневий строк з дня затвердження районного чи бюджету. Міські (міст районного значення), районні у містах (у разі їх створення), селищні, сільські ради при затвердженні відповідних місцевих бюджетів мають врахувати обсяги міжбюджетних трансфертів (та інші положення затверджені при прийнятті рішення про районний чи міський бюджет.

4. ВР АРК, обласні, міські, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів враховують у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати; на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв’язку, які споживаються бюджетними установами. Ліміти споживання енергоносіїв у натуральних показниках для кожної бюджетної установи встановлюються виходячи з обсягів відповідних бюджетних асигнувань.

5. ВР АРК , місцеві ради при затвердженні відповідних місцевих бюджетів враховують у повному обсязі цільові кошти, передбачені у складі видатків при визначенні міжбюджетних трансфертів між державним бюджетом та місцевими бюджетами. Обсяги таких коштів зменшенню не підлягають.

(Ямельський Н.Ю. пит. 77, 78)

77. Внесення змін до закону про Державний бюджет З набранням чинності закону про Державний бюджет України, Міністерство фінансів на підставі опрацювання й аналізу звітності, що надходить до нього від суб'єктів бюджетних правовідносин,виявляє відхилення оцінки основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України та надходжень до бюджету від прогнозу,врахованого при затвердженні державного бюджету.Якщо виявляється факт перевиконання дохідної частини при аналізі звітності(офіційні висновки Рахункової палати та МінФіну)за підсумками трьох кварталів більш,ніж на 15% від розписаних показників,то висновки подаються Комітету Верховної Ради з питань бюджету до 15 жовтня поточного року.Суми перевищення одержаного надходження дозволяють використати їх на фінансування потреб,які не могли бути заплановані раніше. При цьому надходження державного бюджету,що перевищують враховані у Законі про Державний бюджет України відповідні показники, спрямовуються на реалізацію пріоритетних інвестиційних програм (проектів), схвалених у встановленому законодавством порядку, та здійснення заходів,пов'язаних із проведенням соціальних реформ. КабМін упродовж двох тижнів з дня оголошення зазначених офіційних висновків зобов'язаний подати Верховній Раді відповідний проект закону про внесення змін до закону про Державний бюджет України. Внесення змін і доповнень здійснюється у загальному порядку,визначеному Регламентом Верховної Ради України.Парламент має прийняти закон про внесення змін до закону про Державний бюджет України,щоб профінансувати додаткові видатки і врахувати можливість збільшення обсягу дохідної частини в проекті бюджету, який розробляється на майбутній бюджетний період. Статтею 95 Конституції України встановлено,що будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби визначаються виключно законом про державний бюджет. Держава встановлює розмір і цільове спрямування видатків, умови кредитування бюджету, але разом з тим прагне до збалансованості бюджету * Питання 78: норми бюджетного права. Види та особливості. (неповне) Бюджетне право є підгалуззю фінансового права та включає фінансово-правові норми, які регулюють фінансові правовідносини у сфері бюджетної діяльності. Оскільки бюджетне право є невід'ємною складовою частиною фінансового права, йому притаманні всі ознаки останнього. Бюджетно-правова норма є різновидом фінансово-правової норми, встановлюється уповноваженими органами влади (державними органами або органами місцевого самоврядування) з метою регулювання окремого виду фінансових правовідносин-бюджетних правовідносин і забезпечується примусом держави. Норми бюджетного права мають такі ж характеристики як і норми фінансового права,але мають певні особливості: - Регулюють особливу сферу фінансових правовідносин щодо формування,розпорядження та використання бюджетних ресурсів; - Переважно мають періодичний характер,що зумовлено прийняттям закону про Державний бюджет та рішень про затвердження місцевих бюджетів на певний період; - Є насамперед уповноважуючими та заборонними поряд з практичною відсутністю дозвільних бюджетно-правових норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]