Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

62. Поняття і зміст бюджету.

Згідно ст.1. п 1 Бюджет - план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Загальне керівництво щодо виконання бюджету покладається на Кабінет Міністрів України, який організовує виконання бюджету держави через Міністерство фінансів України, міністерства, відомства, інші органи виконавчої влади, уряд Автономної Республіки Крим, місцеві виконавчі органи.

Ми розглядаємо поняття бюджету у трьох аспектах:

  1. За матеріальним змітом - бюджет це фонд коштів який формується і використовується на тому чи іншому тереторіальному рівні для забезпечення виконання державою або органами місцевого самоврядування своїх завдань. Ознакою бюджету як фонду є те, що централізований фонд коштів який формується розприділяється та використовується на тому чи іншому рівні для забезпечення завдань і функцій відповідних органів державної чи місцевої влади.

  1. Бюджет як економічна категорія - це сукупність економічних грошових відносин що виникають з приводу розподілу і перерозподілу національного доходу з метою утворення і використання фін ресурсів.

  2. Бюджет як правова категорія - згідно бюджетного кодексу України це план формування та використання фін ресурсів для забезпечення виконання завдань і функцій які здійснюються відповідно органами державної влади органами влади АРК та органами місцевого самоврядування протягом бюджетног періоду. Правове значення бюджету визначає його юридичний вираз як планового акту, що приймається у встановленому державою порядку.

 У ст. 13 Бюджетного кодексу України закладено загальні підстави структури бюджету (незалежно від його рівня), його вертикальний та горизонтальний розподіл. Так, вертикальний розподіл бюджету дозволяє вирізнити в його складі загальний та спеціальний фонди, тоді як горизонтальний розподіл визначає склад доходів (ст. 29 - за Державним бюджетом, статті 64-69 - за місцевими) та видатків (статті 30, 31 - за Державним бюджетом та ст. 70 - за місцевими).

Функції бюджету:

  1. Розподільна функція - за допомогою бюджету здійснюється розподіл / перерозподіл нац доходу та внутрішнього валового продукту.

  2. За допомогою бюджету здійснюється контроль за утворенням і використанням централізованого фонду коштів.

  3. Регулюються за допомогою бюджету здійснюється держ регулювання та стимулювання певних галузей.

  4. Соціальна функція - за допомогою бюджету здійснюється фін забезпечення соціальної політики.

Залежно від рівня формування, розподілу та використання грошових фондів виділяють:

  • споживчі бюджети — прибутки та витрати фізичних осіб

  • бюджети підприємств, організацій, фірм, комерційних і некомерційних організацій

  • державний і місцеві бюджети.

Як правило, бюджет формується у вигляді таблиці прибутків і витрат: у дохідній частині враховуються усі види і суми коштів, які надходять, у видатковій — всі види витрат, що прогнозуються. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]