Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінка 1 семестр.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
478.45 Кб
Скачать

30.Фінансовий контроль. Поняття, види, методи

Існує три розуміння фінансового контролю: 1. Як форма або метод управлінської діяльності, тобто засіб зовнішнього виразу управлінської діяльності шляхом проведення контрольних заходів. 2. Як один з елементів або стадій управлінської діяльності суб'єкта, що полягає у визначенні фінансового становища об'єкта контролю та прийняття відповідних рішень, що забезпечує зворотній зв'язок суб'єкта, що здійснює управління, з об'єктом. 3. Це дії відповідних уповноважених органів щодо законності проведення фінансових операцій підконтрольними суб'єктами. Фінансовий контроль - це врегульована правовими нормами систематична діяльність держави та недержавних контролюючих суб'єктів, наділених спеціальними повноваженнями, яка спрямована на забезпечення ефективності, раціональності, законності та фінансової дисципліни у процесі формування, розподілу і використання державних та муніципальних фінансових ресурсів.

Особливостями контролю є:

  • Здійсюється як вторинна діяльність, що є похідною від управління, адже проконтролювати можливо лише те що відбулося та те що має відповідний результат або ж немає.

  • Управлінню потрібний контроль оскільки він забезпечує його конкретність та дієвість. Корегує та спрямовує управлінські рішення.

  • Контроль без управління втрачає сенс.

  • Це владна діяльність, що впливає на певних суб'єктів та примушує виконувати їх поставлені завдання.

  • Рисою контролю як і управління є примус адже це та діяльність що містить вказівки обов'язкові для виконання, порушення яких забезпечується заходами відповідальності.

  • Це достовірність, адже при його здійсненні виявляється результат впливу суб'єкта на об'єкт контролю, допущення відхилення від прийнятих рішень та шляхи їх вирішення.

  • Його самостійність від управлінської діяльності та інших, не зважаючи на взаємозв'язок між управлінням контроль є автономною окремою функцією влади.

Сутність фін контролю складається з таких головних елементів абор питань контролю:

  1. Суб'єкт контролю, тобто хто контролює.

  2. Об'єкт контролю, тобто кого контролює.

  3. Предмет контролю або що контролюють.

  4. Методи контролю, яким чином контролюють

Види фінансового контролю: За часом здійснення: Попередній контроль - такий, що проводиться до здійснення фінансових операцій на стадії розробки і прийняття бюджетів, фінансових планів, кошторисів, нормативних актів з питань фінансового контролю. Попередній фінансовий контроль здійснюється з метою порередження фінансових порушень та зловживань; Поточний контроль - здійснюється в процесі фінансово-господарської діяльності; Контроль, що проводиться після здійснення фінансових операцій, а також після завершення певних етапів діяльності при розгляді і затвердженні звітів. 2. За контролюючим суб'єктом: Державний: а) контроль з боку органів влади загальної компетенції; б) контроль з боку спеціальних органів державного контролю. Муніципальний контроль - здійснюється органами місцевого самоврядування через спеціальні органи, утворені на місцевому рівні, а також безпосередньо місцевими радами (громадами) Недержавний контроль - здійснюється незалежними організаціями та поділяється щодо цілей, завдань та повноважень у фінансовій діяльності контролюючих суб'єктів на контроль з боку: а) аудиторських організацій та аудиторів, тобто незалежний фінансовий контроль; б) контроль з боку громадян, громадських організацій та установ - громадський контроль. 3. За територіальною ознакою поділяється: фінансовий контроль держави в цілому з боку вищих органів влади; Контроль на місцях, що здійснює Верховна Рада? та Верховна рада АРК, та інші регіональні та місцеві органи самоврядування??? 4. За сферою дії контролюючих суб'єктів: Бюджетний; Митний; Податковий; Банківський; Валютний; Інвестиційний; Тощо. 5. За фінансово-господарськими зв'язками між контролюючим та підконтрольним суб'єктами: Зовнішній; Внутрішній.

Методи фінансового контролю - є засобом досягнення його мети та способом впорядкованої діяльності щодо пізнання об'єкта контролю. Методи фінансового контролю та порядок їх застосування визначаються контролюючими органами відповідно до законодавства. Бюджетний кодекс в статті 26 визначає такі методи контролю бюджетного процесу: перевірка, оцінка, розслідування, вивчення, ревізія, аудит та аналіз. Методи фінансового контролю розкриваються окремо стосовно кожного органу фінансового контролю. Інші методи:  Аналіз - це системний та пофакторний метод фінансового контролю, який здійснюється на підставі опрацювання та оприлюднення матеріалів поточної та річної звітності. На його підставі вивчається рівень виконання фінансових зобов'язань та дотримання фінансової дисципліни. В ньому використовуються елементи системного аналізу, функціонально-вартісного аналізу та інші аналітичні прийоми, на підставі яких досліджуються фінансові документи та показники діяльності підконтрольного суб'єкта; Обстеження - це ознайомлення на місці з окремими ділянками фінансової роботи, у процесі якого виявляються і позитивні і негативні сторони. При обстеженні використовується прийом зіставлення фактичного стану справ з нормативним; Оцінка - це підсумковий результат ревізії, перевірки, аналізу, що має переважно економічний, статистичний характер, і, зокрема, втілюється у показниках бюджетної діяльності на будь-якій стадії. Оцінка - це кінцевий момент здійснення контролю та підстава для прийняття рішення за результатами контролю; Вивчення - це засіб документального контролю, засіб ознайомлення з документами з метою прийняття управлінського рішення; Розслідування - це засіб контролю притаманний фінансовим та правоохоронним органам, який полягає у виявленні, розкритті та припиненні злочинів у фінансовій сфері. Методи контролю конкретизуються у спеціальних прийомах, що вироблені практикою та закріпленні законодавством.  Таким чином, методи фінансового контролю - це комплексне, органічно взаємозалежне вивчення законності, достовірності, доцільності, економічної ефективності фінансово-господарських операцій і процесів на основі використання облікової, звітної, планової та іншої економічної інформації в порівнянні з дослідженням фактичного стану об'єктів контролю.

(Танасова О.О. пит.31,32,57 + спец.питання)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]