Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Печать в Новой Идеологии.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

6.3 Правила оформлення звіту з практики

Текстова та ілюстративна частини звіту з краєзнавчої практики виконується відповідно із загальними вимогами і правилами оформлення наукових робіт. Звіт з краєзнавчої практики представляють у вигляді спеціально підготовленого рукопису в переплетенні (бажано – твердому).

Правила оформлення тексту звіту

Текст звіту може бути виконаний у рукописний або друкований спосіб на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210×297 мм). Можна також використати папір форматів у межах від 203×288 до 210×297 мм і подати таблиці та ілюстрації на аркушах формату А3.

При друкуванні на комп’ютері текст звіту повинний відповідати наступним вимогам:

  • смуга набору повинна мати такі поля (мм): верхнє – 15, нижнє – 15, ліве – 25, праве – 15;

  • абзацний відступ – 1 см, однаковий по всьому тексту звіту;

  • гарнітура (шрифт основного тексту) – Times New Roman, світлий, рядковий, розмір 14;

  • міжрядковий інтервал – 1,5 (полуторний);

  • допускається автоматична установка переносів слів;

  • щільність тексту роботи повинна бути однаковою;

  • нумерація сторінок – на нижньому полі, вирівнювання – по правій стороні; нумерація наскрізна – від першої до останньої сторінки (при цьому номер сторінки на титульному аркуші не проставляється).

Друкарські помилки, описки і орфографічні неточності, які виявилися під час написання звіту, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту рисунка) рукописним або машинописним способом чорною пастою. Допускається наявність не більше п’яти виправлень на одній сторінці.

Заголовки структурних частин звіту («ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «ДОДАТКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ», та ін.) друкують великими літерами симетрично до набору. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком та текстом повинна дорівнювати 2–3 інтервалам.

Кожну структурну частину звіту треба починати з нової сторінки. Підрозділи продовжують на тій сторінці, де закінчено попередній, або з нової сторінки, якщо на попередній не залишається вільне місце. Не допускається друкування назви підрозділу на одній сторінці, а самого його тексту – на іншій.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається а номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка (наприклад, запис 2.3. розшифровується як третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: «1.3.2.» (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок пункту.

Правила оформлення ілюстрацій і таблиць у звіті

Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти) і таблиці необхідно подавати у звіті безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Таблицю, малюнок або креслення, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті. Кожна ілюстрація і таблиця має відповідати певним змістовним елементам тексту, а текст – відповідним ілюстраціям й таблицям. Ілюстрації і таблиці, на які у тексті відсутні посилання, не припустимі.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис.1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. Якщо в розділі звіту подано одну ілюстрацію, то її нумерують за загальними правилами. Назви ілюстрацій розміщують після їхніх номерів. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис).

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначеннями номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу). Якщо в розділі звіту одна таблиця, її нумерують за загальними правилами. При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця» і номер її вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовження табл.» і вказують номер таблиці, наприклад: «Продовження табл. 1.2».

Таблиці набираються зниженим на 1–2 пункти кеглем, а в окремих підрозділах – розміром, зниженим до 10, якщо того потребує структура. У таблицях допускається одинарний інтервал, абзац може бути відсутнім.

Правила оформлення додатків до звіту

Додатки оформлюють як продовження звіту, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті звіту. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки.

Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток» і велика літера, що позначає додаток (наприклад, «Додаток А»). Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, ї, Й, О, Ч, Ь. Один додаток позначається як додаток А.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, «Додаток А.2» – другий розділ додатка А; «Додаток В.3.1» – перший підрозділ третього розділу додатка В. Ілюстрації й таблиці, розміщені в додатках, нумерують як окремі додатки (або підрозділи додатків).

Якщо додаток має електронний вигляд і записаний на відповідному носії (CD-R, CD-RW), то у звіті розміщується відповідна сторінка із порядковим номером і назвою додатка, і нижче приклеюється спеціальний конверт, куди докладається відповідний диск.