Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

162 Глава V

коні України «Про політичні партії в Україні» від 05.04.2001 p., зі змінами і доповненнями.

Особливістю права на об'єднання є його добровільна реалі­зація в колективнії! формі1.

Відповідно до Закону України «Про об'єднання громадян» об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації гро­мадянами своїх прав і свобод.

Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асо­ціація, фонд, спілка тощо), згідно з цим Законом, визнається по­літичною партією або громадською організацією.

Політичною партією, відповідно до Закону України «Про по­літичні партії в Україні», є зареєстроване згідно з законом доб­ровільне об'єднання громадян — прихильників певної загально­національної програми суспільного розвитку, що має своєю ме­тою сприяння формуванню і вираженню політичної волі грома­дян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Громадською організацією є об'єднання громадян для за­доволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Не підлягають легалізації, а діяльність легалізованих об'єд­нань громадян забороняється у судовому порядку, коли їх ме­тою є:

  1. зміна шляхом насильства конституційного ладу і в будь-якій протизаконній формі територіальної цілісності держави;

  2. підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на користь іноземних держав;

  3. пропаганда війни, насильства чи жорстокості, фашизму та неофашизму;

  4. розпалювання національної та релігійної ворожнечі;

  5. створення незаконних воєнізованих формувань;

  6. обмеження загальновизнаних прав людини.

Вимога про зазначення в офіційних документах щодо член­ства (участі) у тому чи іншому об'єднанні громадян не допуска­ється, крім випадків, передбачених законами України.

Ващук О. М. Коїістіїтуціммо-праиоііші статус громадських організацій н Україні: Антореф. лис.... канд. юрИД. наук / Ін-т держанії і прана Ім. В. М. Ко-рспького МЛИ України. - К., 2004. - С 5.

Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина 163

Громадянин України може перебувати одночасно лише в од­ній політичній партії.

Членами політичних партій не можуть бути:

  1. судді;

  2. працівники прокуратури;

  3. працівники органів внутрішніх справ;

  4. співробітники Служби безпеки України;

  5. військовослужбовці;

6) працівники органів державної податкової служби. Об'єднання громадян України утворюються і діють з всеук­ раїнським, місцевим та міжнародним статусом.

До всеукраїнських об'єднань громадян належать об'єднан­ня, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості її областей.

До місцевих об'єднань належать об'єднання, діяльність яких поширюється на території відповідної адміністративно-терито­ріальної одиниці або регіону. Територія діяльності самостійно визначається об'єднанням громадян.

Громадська організація є міжнародною, якщо її діяльність поширюється на територію України і хоча б однієї ІНШОЇ держави.

Політичні партії в Україні утворюються і діють тільки з все­українським статусом.

Політичні партії створюються за ініціативою громадян Украї­ни, які досягли 18 років, не обмежені судом у дієздатності і не тримаються в місцях позбавлення волі.

Засновниками громадських організацій можуть бути грома­дяни України, громадяни інших держав, особи без громадянст­ва, які досягли 18 років, а молодіжних та дитячих організацій — 15-річного віку.

Рішення про заснування об'єднань громадян приймаються установчим з'їздом (конференцією) або загальними зборами.

Рішення про створення політичної партії має бути підтри­мано підписами не менше десяти тисяч громадян України, які відповідно до Конституції України мають право голосу на вибо­рах, зібраними не менш як у двох третинах районів не менш як двох третин областей України, міст Києва і Севастополя та Ав­тономної Республіки Крим1.

1Див. Рішення Конституційного Суду України від 12.06.2007 р. № 2-рп/2007.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]