Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VIII

Відповідно до ч. 2 ст. 89Конституції України Верховна Ра­даУкраїни у межахсвоїх повноважень може створювати тим­часові спеціальні комісії для підготовки і попереднього розгляду питань.

У ч. З ст. 89Конституції України визначено, що Верховна Рада України для проведення розслідування з питань, що ста­новлять суспільний інтерес, утворює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувала не менш як одна третина від консти­туційного складу Верховної Ради України.

Частиною 5ст. 89Конституції України передбачено, що ор­ганізація і порядок діяльності тимчасових спеціальних і тимча­сових слідчих комісій Верховної Ради України встановлюють­ся законом. На сьогодні відповідні закони відсутні. Порядок утворення тимчасових спеціальних комісій та тимчасових слід­чих комісій Верховної Ради України визначено главою 16Рег­ламенту.

Так, Верховна Рада може прийняти рішення про утворення тимчасової спеціальної комісії на правах головного комітету для підготовки і попереднього розгляду, доопрацювання проектів за­конів та інших актів Верховної Ради.

Тимчасова спеціальна комісія утворюється з числа народних депутатів, які дали на це згоду. Кількісний склад тимчасової спе­ціальної комісії формується з урахуванням принципу пропор­ційного представництва депутатських фракцій.

Про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховна Ра­да приймає постанову.

На посаду голови тимчасової спеціальної комісії не може бу­ти обраний голова комітету. Народний депутат за погодженням з відповідною депутатською фракцією може бути одночасно чле­ном одного комітету і тимчасової спеціальної комісії.

Голова тимчасової спеціальної комісії, заступник голови та секретар комісії не можуть бути членами однієї депутатської фракції.

Тимчасова спеціальна комісія утворюється на визначений Верховною Радою термін. При цьому строк повноважень тим­часової спеціальної комісії не може перевищувати одного року з дня її утворення.

У визначений термін, але не пізніш як через шість місяців з дня її утворення, тимчасова спеціальна комісія подає до Верхов-

Законодавча влада в Україні 363

і її и І >лди письмовий звіт про виконану роботу, а також підготов-нііі народними депутатами —членами цієї комісії відповідні Проекти актів Верховної Ради та інші матеріали, які надаються 11.11 к ідним депутатам. Після обговорення результатів роботи тим-і н ов< )ї спеціальної комісії у відповідних комітетах та на пленар­ним у засіданні Верховна Рада приймає рішення щодо завершен­ий роботи такої комісії або доручає їй продовжити роботу і ви-іначає для цього термін її діяльності.

Повноваження тимчасової спеціальної комісії вважаються при і піненими в разі:

  1. прийняття Верховною Радою закону, постанови або іншо-і о акта, для підготовки якого створювалася ця тимчасова спеці-їдьна комісія;

  2. припинення повноважень Верховної Ради, якою утворе­ні) цю тимчасову спеціальну комісію.

І Іорядок утворення, вимоги до персонального складу тим­часової слідчої комісії визначаються в порядку, передбаченому |ЛЯ утворення тимчасової спеціальної комісії, крім особливос-МЙ, зазначених нижче.

До складу тимчасової слідчої комісії не може входити на­родний депутат, який:

1)є родичем або свояком посадової, службової особи, яка пра- КЮЄ В державному органі, органі місцевого самоврядування, на підприємстві, в установі, організації, чи особи, яка входить до керівного органу об'єднання громадян, щодо яких згідно із зав-

і.ям має проводитися розслідування тимчасовою слідчою ко-

мігісіо, або посадової, службової особи, щодо якої має проводи-і кся зазначене розслідування;

  1. має самостійні або через членів сім'ї майнові цивільно-правові інтереси в державному органі, органі місцевого само-мрядування, на підприємстві, в установі, організації, об'єднанні і ромадян, щодо яких згідно із завданням має проводитися роз­слідування тимчасовою слідчою комісією;

  2. був або є учасником судового процесу, в якому учасни­ком були або є державний орган, орган місцевого самоврядуван-пі, підприємство, установа, організація, їх посадові, службові осо­ті, а також об'єднання громадян, окремі громадяни, щодо яких .и ідно із завданням має проводитися розслідування тимчасовою і нідчою комісією;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]