Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Глава VIII

Текст коаліційної угоди, персональний склад коаліції публі­куються в газеті «Голос України» не пізніш як через чотири дні після офіційного оголошення про сформування коаліції.

У разі припинення діяльності коаліції нова коаліція форму­ється в порядку, встановленому Регламентом.

Регламент (ст. 63) передбачає, що коаліція приймає рішен­ня на своїх загальних зборах більшістю голосів народних депу­татів, які входять до складу коаліції. З метою узгодження пози­цій депутатських фракцій, що належать до коаліції, утворюєть­ся Рада коаліції. Інформаційне та технічне забезпечення роботи коаліції здійснюється секретаріатом коаліції, який створюється на період її діяльності у порядку, встановленому для створення секретаріатів депутатських фракцій.

Інші питання порядку організації роботи коаліції визнача­ються коаліційною угодою.

Зміни у складі коаліції можливі, якщо (ст. 65 Регламенту):

  1. депутатська фракція, яка не є учасником коаліції, за своїм бажанням та за згодою коаліції входить до її складу, приєднав­шись до коаліційної угоди;

  2. депутатська фракція виходить зі складу коаліції. Причо­му фракція має право це зробити в будь-який час, попередивши про це письмовою заявою керівників інших депутатських фрак­цій, які входять до коаліції, не менше ніж за десять днів до дати виходу. Протягом зазначеного строку така депутатська фракція в будь-який час має право в письмовій формі відкликати свою заяву. Якщо депутатська фракція не відкликала своєї заяви, го­ловуючий на першому після закінчення десятиденного строку пленарному засіданні оголошує про вихід депутатської фракції

з коаліції;

3) депутатська фракція за рішенням загальних зборів коалі­ ції виключається з її складу.

Зміни у складі коаліції, у тому числі у зв'язку з виходом із неї однієї чи кількох депутатських фракцій, якщо при цьому кількісний склад коаліції не стає меншим, ніж визначено Кон­ституцією України, не є підставою для припинення діяльності коаліції.

Не пізніш як через чотири дні після приєднання депутатсь­кої фракції до коаліції або виходу чи виключення депутатської фракції з коаліції в газеті «Голос України» про це робиться по-

Законодавча влада в Україні 347

ніломлення і публікується персональний склад такої депутатсь­кої фракції.

Після виходу чи виключення депутатської фракції з коаліції Верховна Рада в установленому законом порядку може прий­няти рішення про звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України, кандидатури яких були запропоновані депутатською фракцією, що вийшла чи була виключена з коаліції.

Діяльність коаліції припиняється у разі (ст. 66 Регламенту):

1) припинення повноважень Верховної Ради відповідного

скликання;

  1. зменшення чисельного складу коаліції до кількості народ­них депутатів, меншої, ніж визначено Конституцією України (тобто менше, ніж 226 народних депутатів України);

  2. прийняття коаліцією рішення про припинення своєї діяль­ності.

Діяльність коаліції вважається припиненою у випадках, пе­редбачених пунктами 2 і 3, з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні. Повідомлення про припинення діяльності коаліції публікується в газеті «Голос України» не пізніше ніж через чотири дні після офіційного ого­лошення про припинення її діяльності.

У зв'язку з припиненням діяльності коаліції проблемним пи-і.шиям, що потребує дослідження, з нашої точки зору, є питан­ия щодо того, чи має припиняти свою діяльність уряд, сфор­мований коаліцією, у випадку припинення існування самої ко­аліції протягом строку повноважень парламенту відповідного скликання (йдеться про припинення діяльності коаліції за пунк­тами 2,3, зазначеними вище). Дана проблема постала у зв'язку ;і її законодавчою неврегульованістю, оскільки положення ч. 5 СТ. 65 Регламенту стосується лише припинення повноважень членів Кабінету Міністрів України, кандидатури яких були за­пропоновані депутатською фракцією, що вийшла чи була ви­ключена з коаліції, однак не вирішує питання стосовно по­дальшої долі уряду у випадку припинення діяльності всієї коа­ліції.

До прав парламентської коаліції належать такі: 1) Право вносити пропозиції стосовно кандидатури Прем'єр-міністра України та кандидатур на посади інших членів Кабіне­ту іністрів України (ч. 8 ст. 83 Конституції України).

348

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]