Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

164 Глава V

Об'єднання громадян діє на основі статуту або положення. Політична партія повинна мати програму (яка є викладом ці­лей та завдань цієї партії, а також шляхів їх досягнення) і ста­тут, які затверджуються на установчому з'їзді (конференції, збо­рах) політичної партії (на них же обираються її керівні і конт­рольно-ревізійні органи).

Членами політичних партій можуть бути тільки громадяни України, які досягли 18-річного віку.

Членами громадських організацій, крім молодіжних та ди­тячих, можуть бути особи, які досягли 14років. Вік членів мо­лодіжних та дитячих громадських організацій визначається їх статутами в межах, установлених законами України.

Громадські організації можуть не мати фіксованого індивіду­ального членства, тоді як членство в політичній партії є фіксова­ним. Обов'язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії.

Назва об'єднання громадян визначається рішенням установ­чого з'їзду (конференції) або загальними зборами об'єднання гро­мадян. Назва об'єднання громадян має складатися з двох час­тин —загальної та індивідуальної. Загальна назва (партія, рух, конгрес, союз, спілка, об'єднання, фонд, фундація, асоціація, това­риство тощо) може бути однаковою у різних об'єднань громадян. Індивідуальна назва об'єднання громадян є обов'язковою і має бути суттєво відмінною від індивідуальних назв зареєстрованих у встановленому порядку об'єднань громадян з такою ж загаль­ною назвою. Об'єднання громадян, зареєстроване в установлено­му порядку, має виключне право на використання своєї назви. Використання назви об'єднання громадян фізичними та юридич­ними особами, які не належать до об'єднання громадян, для цілей, не пов'язаних з діяльністю цього об'єднання, забороняється.

Легалізація (офіційне визнання) об'єднань громадян є обо­в'язковою і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлен­ня про заснування. Порядок легалізації об'єднань громадян ви­значено, відповідно до Закону України «Про об'єднання грома­дян» та Закону України «Про політичні партії в Україні», у По­ложенні про порядок легалізації об'єднань громадян, затвер­дженому Постановою Кабінету Міністрів України від 26люто­го 1993р. № 140,зі змінами і доповненнями.

Конституційні права, свободи та обов'язки людини і громадянина 165

Діяльність об'єднань громадян, які нелегалізовані або при­мусово розпущені за рішенням суду, є протизаконною.

У разі реєстрації об'єднання громадян набуває статусу юри­дичної особи.

Політичні партії та міжнародні громадські організації підля­гають обов'язковій реєстрації Міністерством юстиції України.

Політична партія протягом шести місяців з дня реєстрації забезпечує утворення та реєстрацію в порядку, встановленому Законом України «Про політичні партії в Україні», своїх об­ласних, міських, районних організацій у більшості областей України, містах Києві та Севастополі.

Первинні осередки політичної партії, яким статутом полі-і ичної партії не надається право юридичної особи, легалізують свою діяльність шляхом письмового повідомлення про утворен­ня до відповідного органу юстиції Міністерства юстиції Украї­ни в 10-денний строк з часу їх утворення.

Міністерство юстиції України, його відповідні органи після реєстрації видають політичній партії, обласній, міській, район­нії! організації партії або іншим структурним утворенням, перед­баченим статутом партії, реєстраційне свідоцтво встановленого Кабінетом Міністрів України зразка.

Реєстрація громадської організації здійснюється відповідно Міністерством юстиції України, місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчими комітетами сільських, селищ­них, міських рад.

Громадські організації, їх спілки можуть легалізувати своє заснування шляхом письмового повідомлення відповідно Міні-I герству юстиції України, місцевим органам державної виконавчої влади, виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад.

Станом на 24травня 2006р. Міністерством юстиції України іареєстровано 1714всеукраїнських та 498міжнародних громад-ських організацій, територіальними органами юстиції —майже 22тисячі місцевих громадських організацій1.

Об'єднання громадян можуть використовувати власну сим-поліку. Символіка об'єднання громадян затверджується відпо-ВІдно до його статуту. Символіка політичних партій не повинна

1 Ставом ва 27 грудня 2006 р. Мівістерство юстиції України ларсєстру-»,і н і 135 політичних вартій. В Україні вже є 135 партій // Урядовий кур'єр. — 1006 27 грудня.

шшш

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]